Fiscale Filatelie en andere zegeltjes - Postzegelblog

Fiscale Filatelie en andere zegeltjes

5

Nederland kende in het verleden namelijk vele fiscale zegels, waaronder kwitantiezegels, te gebruiken op kwitanties boven een bepaald bedrag.

Afbeelding_2 001

Zo’n kwitantiezegel kan een filatelist nog wel eens tegenkomen. De verschillende zegelrechten van de Zegelwet van 1917 zijn met ingang van 1972 vervallen.
Vergelijkbaar met des kwitantiezegels vind je zegels op contracten zoals koop- en huurovereenkomsten maar met andere waarde en combinaties afhankelijk van het tarief volgens de wet.

Afbeelding_3

 

Ook werd er papier gebruikt waarvoor bij aanschaf al het zegelrecht betaald moest worden. Dit papier had een voorgedrukt zegel, in reliëf gedrukt, en het had tevens een watermerk met de tekst “Nederlanden” en soms ook een jaartal en de zegelwaarde.

De Zegelwet is in 1972 vervangen door de Wet belastingen rechtsverkeer. Nederland kende ook een aantal fiscale zegels die dienden voor de betaling van Leges, zoals de leges op paspoorten en rijbewijzen, enz. Deze zegels kon men aan de balie betalen op het moment dat men zo’n zegel nodig had. Legesheffing d.m.v. het plakken van een normale postzegel komt voor bij het zogenaamde postidentiteitsbewijs. Hierop vond ik de Juliana en face 1949 van 50 cent.

Ook vond ik nog een hypotheekzegel op een stuk waarin een “Beëdigd klerk ten Hypotheekkantore ‘s-Hertogenbosch” verklaard dat een bepaald perceel onbezwaard is.
Dit is ook een vorm van Legesheffing, leges of retributies zijn vergoedingen die een overheid vraagt voor het leveren van een bepaalde dienst.

Tot slot nog een stukje dat ik letterlijk vond tijdens een vakantie jaren geleden op Madeira. Een klein zelf gefröbeld envelopje met een briefje met 2 Portugese zegeltjes erop. Mijn kennis van het Portugees is minimaal maar het heeft iets te maken met water. Voor een vertaling houd ik me aanbevolen. 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)