Het Victoriaanse tijdperk in Groot-Brittannië (deel 2) - Postzegelblog

Het Victoriaanse tijdperk in Groot-Brittannië (deel 2)

0

Een serie van vier postzegels werd uitgegeven ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Victoria in 1837, toen 150 jaar geleden. De serie verscheen op 8 september 1987 en op de postzegels is heel veel te zien over momenten uit het Victoriaanse tijdperk. De serie werd ontworpen door Mike Dempsey, een grafisch ontwerper.

Een rouwende koningin Victoria is afgebeeld op de postzegel van 31p. Prins Albert, haar echtgenote, was op 14 december 1861 overleden. Hij was slechts 42 jaar oud geworden en Victoria was in diepe rouw. De rest van haar leven zou ze uitsluitend nog zwarte kleding dragen als teken van rouw.

Heinrich Anton von Angeli, een Oostenrijkse portretschilder, vervaardigde in 1875 een waterverfschilderij waarop koningin Victoria in haar rouwkleding is afgebeeld. Dit schilderij werd in 1883 door Lady Julia Abercromby nageschilderd. Dit schilderij hangt in de National Portrait Gallery in Londen. Julia, geboren in 1840, was een kamermeisje van de koningin vanaf april 1874 tot maart 1885. Zij overleed op 8 december 1915.

In de rechter bovenhoek van de postzegel is een portretje opgenomen van Benjamin Disraeli, geboren op 21 december 1804 te Londen. Hij was een Brits staatsman en lid van de Conservatieve Partij, de Tories. In 1852 werd hij Minister van Financiën. Daarna Premier van het Verenigd Koninkrijk in 1868 en in de periode van 1874 tot 1880. Tijdens zijn tweede premierschap nam hij het initiatief door koningin Victoria op 1 januari 1877 te laten uitroepen tot keizerin van India. Hij overleed op 19 april 1881.

De stembus afgebeeld onder het portret van Disraeli staat symbool voor de ‘Representation of the People Act of 1832’, de zogenoemde Reform Act. De wet, ingediend door het Parlement van het Verenigd Koninkrijk, regelde ingrijpende wijzigingen in het kiesstelsel van Engeland en Wales. Dat was nodig om de vele misstanden die daarvoor bestonden, op te heffen. De toen regerende partij van de Whigs was de indiener. Maar de Tories, geleid door William Pitt, waren fel tegen maar onder druk van de publieke opinie werd de wet aangenomen.

Het Albert Memorial staat tegenover de Royal Albert Hall in Kensington Gardens, Londen. Het monument werd in opdracht van koningin Victoria opgericht ter nagedachtenis aan haar echtgenoot die op 14 december 1861 was overleden. Het werd ontworpen door Sir George Gilbert Scott en onthuld door de koningin in juli 1872.

De postzegel van 34p laat enkele markante gebeurtenissen zien die plaatsvonden aan het einde van de regeringsperiode van koningin Victoria.

Op de foto die voor de afbeelding op de postzegel is gebruikt, is koningin Victoria 78 jaar oud, gemaakt vanwege haar diamanten regeringsjubileum. Ze is afgebeeld in haar rouwkleding die zij sinds de dood van haar echtgenoot, Albert, altijd droeg. De foto gebruikt voor de postzegel is auteursrechtelijk beschermd (te zien op internet bij Getty Images) en daarom is gekozen voor een afbeelding op een briefkaart ter illustratie. De foto werd genomen ter gelegenheid van haar gouden jubileum. In haar hand een waaier die deels onbedrukt is en waarop enkele familieleden en vrienden hun handtekening konden aanbrengen.

Ter gelegenheid van het diamanten regeringsjubileum werden heel wat souvenirs op de markt gebracht, van theedoeken, mokken, vlaggetjes tot munten en penningen toe. De op de prentkaart afgebeelde zilveren medaille werd ontworpen door F. Bowker van Spink & Son. Een munt of penning zoals afgebeeld op de postzegel is mij onbekend, of wellicht een vrije weergave vervaardigd door de ontwerper van de zegel, Mike Dempsey.

In Groot-Brittannië werd de elektrische naaldtelegraaf in 1837 geïntroduceerd door Charles Wheatstone in samenwerking met William Fothergill Cooke. Samen hadden zij een patent genomen op de uitvinding van deze telegraafmachine. De eerste telegraafverbinding werd in 1838 aangelegd voor de Great Western Railway tussen de Londense stations Paddington en West Drayton. Op de prentkaart is een dame afgebeeld zittende voor een morsesleutel en een telefoontoestel. Het beeld is wel door de uitgever van de kaart in scene gezet!

Op de postzegel is groot afgebeeld de poster die aankondigt dat in de krant stond dat het ontzet van Mafeking op 17 mei 1900 een feit was geworden. De belegering van Mafeking in Zuid-Afrika tijdens de Tweede Boerenoorlog, duurde 217 dagen en werd uitgevoerd door het leger van de opstandige Boeren onder bevel van generaal Pieter Cronjé. Kolonel Robert Baden Powell bevond zich in Mafeking gedurende het beleg. Hij is in een krantenartikel van ‘The Illustrated London News’ van 21 oktober 1899 afgebeeld op zijn paard om een aanval van de Boeren af te slaan. Door het ontzet van Mafeking werd Baden Powell een nationale held. Later werd hij bekend vanwege zijn in 1908 verschenen boek ‘Scouting for Boys’, de aanzet tot de wereldwijde scouting als jeugdbeweging.

Tijdens de belegering van Mafeking, dat tot het gebied van Kaap de Goede Hoop (C.G.H.) behoorde, werd een voorraadje van veertien soorten postzegels die in het stadje aanwezig was, voorzien van een opdruk. Bovenstaand een opdrukzegel van Bechuanaland Protectorate met een tweede opdruk MAFEKING BESIEGED (Mafeking belegerd). Hiervan zijn slechts 1.440 exemplaren geproduceerd. Omdat de stad omsingeld was konden brieven slechts via sluiproutes buiten de stad gebracht worden en daarna verder worden verzonden. Daarnaast werden nog twee postzegels op blauw papier vervaardigd, een met een wielrijder, sergeant-majoor Goodyear en een met de afbeelding van kolonel Baden Powell die later werd bevorderd tot luitenant-generaal. De uitgiften vonden plaats van 23 maart 1900 tot  mei 1900. Het zijn zeldzame zegels.

Met de uitgifte van de serie postzegels verschenen vele eerstedag enveloppen en werden even zo vele verschillende eerstedag stempels gebruikt om de zegels opgeplakt op die enveloppen te ontwaarden. Had u ooit gedacht dat over slechts vier postzegels zestien verschillende verhalen te vertellen zijn aan de hand van de zestien verschillende afbeeldingen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)