Vrouwen en Filatelie? - Postzegelblog

Vrouwen en Filatelie?

1

Het lijkt een contradictio in terminis, oftewel een tegenspraak. Je zou de vraag ook anders kunnen stellen: zijn vrouwen verzamelaars? Het zit hoogstwaarschijnlijk gebakken in de historische context dat het verzamelen van waardevolle objecten door mannen werd gedaan. Je kon laten zien hoe belangrijk je was door veel kostbaar en zichtbaar bezit.

Kijk maar eens naar al die machtige heersers in het verleden die ook nog eens beroemde verzamelaars waren. Denk maar eens aan de pausen en de Franse koningen. Macht en rijkdom waren vooral in handen van de rijken. Daarmee konden ze imponeren. Gelukkig zijn de tijden veranderd vooral in de westerse hoogontwikkelde industriestaten. Steeds meer vrouwen eisen hun plek op en de democratische maatschappij wenst ook dat de vastgelegde rollen los gelaten worden. Men streeft steeds meer naar gelijkwaardigheid, gelijke rechten en gelijke beloning. Op de verkiezingspamfletten van menige politieke partij staan leuzen in deze zin. Mooie objecten verzamelen zou vrouwen net zo moeten aanspreken als mannen en toch zijn de filatelisten van dat ‘andere geslacht’, slecht vertegenwoordigd. Kijk naar onze eigen vereniging: één op de tien is vrouw. Daarentegen hebben wij zowaar een primeur: onze voorzitter is een ‘voorzitster’! Vind je ergens vrouwen in besturen van postzegelverenigingen. Ik zou er buiten onze eigen vereniging, zo geen weten. Postzegels zijn toch algemeen erkend als esthetisch mooie objecten, waarom dan toch die terughoudendheid? Menige vrouw kijkt bij haar man over de schouder als hij met zijn postzegels bezig is.


Tja, vrouwen en filatelie. Op de eerste postzegel van de wereld, de „One Penny Black“, is een vrouw afgebeeld . Op de beroemdste postzegel ter wereld de „Blauwe Mauritius“, staat ook een vrouw. Zelfs het ontwerp van deze beroemdste en populairste postzegels ter wereld was in handen van een vrouw: Lady Gomm, de vrouw van de Gouverneur van de toenmalige kolonie Mauritius. Is de filatelie een ‘mannensport’? Nee dat is het niet en hier volgt het bewijs. Er is in Duitsland een vereniging: “Frau und Philatelie“ De vereniging is een postzegelclub die enig is in zijn soort. In deze vereniging kan ze alles doen wat in een postzegelclub noodzakelijk is: ruilen, informatie krijgen over het opzetten van verzamelingen, regelmatig schriftelijke informatie en hulp bij de voorbereiding van tentoonstellingen. Er wordt veel aandacht besteed aan ‘vrouwen op postzegels’, maar ook aan biografieën van vrouwen en aan thema’s die specifiek zijn voor vrouwen. Er zijn weliswaar geen verenigingsbijeenkomsten, het loopt allemaal via de email of telefoon. Men wordt door lijsten op de hoogte gebracht van de verzamelgebieden van de andere leden. De leden treffen elkaar vooral tijdens postzegelbeurzen en andere grotere evenementen.
Verbazingwekkend dat er zo veel aandacht is voor vrouwen op postzegels . Denk alleen maar eens aan de vrouwenzegels die uitgekomen zijn in Nederland. Terwijl juist vrouwen in de filatelie tot een beschermde en bedreigde ‘soort’ behoren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)