Damesfiets, 'oude' oerhollandse icoon (weer) op de postzegel - Postzegelblog

Damesfiets, ‘oude’ oerhollandse icoon (weer) op de postzegel

2

kopjeDoor het artikel: ‘Oud’ thema, nieuwe look, in Collect nr. 78, ‘moet’ je als “fietslatelist” wel getriggerd zijn.
Het is leuk te lezen dat ‘oude’ Nederlandse iconen worden vertaald in eigentijdse postzegelvellen, waarbij de voorwerpen worden afgebeeld alsof ze op een 3D-printer zijn gemaakt.

Natuurlijk wordt je dan ook nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag: “Is er al eerder een Damesfiets afgebeeld op een postzegel? Ik laat het jullie graag zien.

Koningin Maxima op een oranje damesfiets

Maxima

Prinses Maxima en Prins Willem Alexander bezochten ook Wijk bij Duurstede tijdens hun landelijke tournee. Hier fietsen ze over de Havenweg onderlangs de molen. De postzegel is uitgegeven door Regio-post Noord-Oost Friesland. De fietsen waarop het toenmalig prinselijk paar reed waren ter beschikking gesteld door Fietsdomein. Dat de fietsen oranje waren heb ikzelf gezien.

100 jarig jubileum van de Engelse fietsersbond

Deze fietspostzegels geven een mooi beeld hoe de damesfiets en de dameskleding zijn veranderd. Van gala- naar vrije tijds-kleding. Je zou kunnen zeggen: “Een beeldende fietslatelistische weergave van de evolutie van de dames-fiets en -kleding”.

Tsjecho-Slowakije laat het verschil zien van de damesfiets en de dames-fiets-kleding in de jaren 1910 en 1976.

Samen met een dame fietsen of alleen ? ..

…ik verzeker jullie dat het fietsen samen leuker is dan alleen. Heerlijk uitwaaien, jong en oud(er). Frisse lucht en gezonde beweging. Maak makkelijk gebruik van het fietsknooppunten-netwerk in ons land. Een geweldige uitvinding. Je kan thuis vooraf bepalen hoelang je de tocht wilt maken.
Je komt op plekken waar je anders, zeker weten, nooit zou zijn geweest.

De Tricycle uit 1880 nodigde uit om samen met een dame te gaan fietsen. Was de Tricycle daardoor een dames-fiets ? Nee, natuurlijk niet! Gewoon een ’tweeling-fiets” ;-)


.. een andere mogelijkheid is om ‘je’ dame mee te nemen is in de driewieler-zijspan !
.. of zelfs op een vierwieler!

Postbezorging op de damesfiets door de vrouw

Op voorgaande afbeeldingen zien we de damesfiets voor recreatief gebruik. Hier bekijken we nog enkele fietslatelistische afbeeldingen van vrouwen, die hun damesfiets voor hun werk gebruiken. Namelijk, het bezorgen van de post.

De damesfiets op een Persoonlijke Postzegel

. . een artikel met onder andere het hier op een PP afgebeelde schilderij met de naam “Het Gerucht”. Op de website “oogvoornaakt” konden mensen hun stem uitbrengen op een van bijna zeventig naaktschilderijen. Johannes Moesman (1909-1988) belandde op de derde plek met
‘Het Gerucht’, een afbeelding van een naakte vrouw op een damesfiets met een viool onder de snelbinder.

Postzegel-damesfiets de weg op

Trots zit Fabienne op de door haar gewonnen postzegel-damesfiets tijdens de Postex 2010 te Apeldoorn op 17 oktober. Een damesfiets helemaal met postzegels beplakt ! Er was een wedstrijd aan verbonden met de vraag: “Hoeveel postzegels zijn er op de damesfiets geplakt”? Dat moet je een “Fietslatelist” natuurlijk niet vragen, want die verzamelt postzegels met (dames)fietsen erop en geen damesfietsen met postzegels erop geplakt! Haar vader heeft de damesfiets tweemaal vernist met een speciaal soort waterafstotende lak en verder helemaal “rijklaar” gemaakt, inclusief kleurrijke damesfietstassen.

WEMELTJE KRUIT .. op RegioPost uit Annen
Wie was Wemeltje ? Zij werd geboren in 1887 en stierf in 1963. Zij was een koopvrouw, woonachtig in een woonwagen. Zij ging op haar damesfiets door Gasselte en wijde omgeving om haar koopwaar te verkopen. Op 17 juni 1995 werd het op deze regiopostzegel afgebeelde standbeeld van haar damesfiets in Gasselte gerealiseerd.

 

Twee fietspostzegels met afbeeldingen van damesfietsen.
Rusland en Republiek Congo
14

Ter gelegenheid van het 100 jaar bestaan van de Zwitserse Fietsersbond werd in 1993 deze fietspostzegel uitgebracht met o.a. een mooie groene damesfiets.
Tot slot mijn advies voor de komende winter: Blijven fietsen!
Maar …. vergeet niet je (op deze fietspostzegel) 3D-damesfiets binnen te zetten !
16

De “Fietslatelist”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Rusland ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • b.hylkema op 27 november 2013 om 11:56

  Over de afbeelding van een damesfiets op de 55 cent zomerzegel 1991 (nvph 1468) heb ik op 29 juli 2007 bij de postzegeldetailfoto o.a. het volgende geschreven:
  “Na 1950 woonde de gescheiden mevrouw Bijlsma er met haar ongehuwde zoon Bouke. Na het overlijden van Bouke erfde de ongetrouwde oomzegger van Bouke, Douwe Venema, de boerderij.
  Voor het schoonhouden van het huis kreeg Douwe enkele keren per week hulp van een dorpsgenote, mevrouw Romkje van der Leest-Hoekstra. Zij kwam op de fiets, een bruin-rode Batavus Winner, die zij jaren aaneen traditiegetrouw steeds rechts van de toegang van het erf tegen het hek plaatste.
  In november 2000 is mevrouw Van der Leest overleden. Haar fiets is naderhand bij haar ‘beppezegster’ (kleinkind) Barbera terecht gekomen, die er nog steeds dankbaar gebruik van maakt.”

  Bovenstaande gegevens zijn 2007 door mij genoteerd. Hoe het nu met de fiets is gesteld is me onbekend. Navraag over de actualiteit van de fiets is in Wartena misschien nog te achterhalen.

 • Jan N. van Tellingen op 27 november 2013 om 20:33

  ..Ik heb de zomerzegel 1991 55+30 cent even opgezocht voor mijn beeldvorming.
  Een leuk verhaal dat ik niet eerder heb gelezen. De ontdekking van die fiets tegen het hek was wel een bijzondere vondst voor mij.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)