Nederlandse kunstschilder en 100 jaar UPU - Postzegelblog

Nederlandse kunstschilder en 100 jaar UPU

0

nederland-upu-910-190p.jpgDe Wereld Post Vereniging (Union Postale Universelle) werd in 1874 opgericht. In 1974 bestond de UPU dus 100 jaar en heel veel landen hebben aan de honderdste verjaardag aandacht besteed door één of meer postzegels uit te geven. Ook Nederland gaf een postzegel uit ontworpen door Tel Design Associated. Met een afbeelding van handen die elkaar een lege envelop doorgaven waaruit een hand stak. De wereld rond. Andere landen zochten het in postale vervoermiddelen, afbeeldingen van postzegels, stempels, brievenbussen enzovoorts.

gb-vervoer-915-190p.jpg  gb-vervoer-916-190p.jpg

De Verenigde Staten gaven een serie van maar liefst acht postzegels uit, waarbij de brief centraal stond. De serie verscheen op 6 juni 1974 en was samenhangend in een blok gedrukt. De brief werd op zeer bijzondere wijze in het licht gezet door schilderijen af te beelden van bekende en minder bekende kunstschilders. Schilders als Francisco Goya uit Spanje, Thomas Gainsborough uit Engeland en Jean-Étienne Liotard  uit Zwitserland (elke verzamelaar van Nederlandse postzegels kent hem toch? Van de postzegel in het blokje 200 jaar Rijksmuseum met de afbeelding van een vrouw in Turks gewaad).

liotard-912-190p.jpg  goya-913-190p.jpg

liotard-turks-917v-190p.jpg   liotard-vrouw-in-turks-costuum-190p.jpg

terborch-911-190p.jpg  ter-borch-mauritshuis-190p.jpg

Maar ook een Nederlandse schilder is met een van zijn schilderijen vereeuwigd op een postzegel: Gerard Ter Borch of Terborch. Het is een vrouw die een brief schrijft. Gerard ter Borch (1617-1681) was een tijdgenoot van Johannes Vermeer en een van de belangrijkste schilders uit de zeventiende eeuw. Het schilderij uit 1655 is in bezit van het Mauritshuis in Den Haag. Het schilderij is niet zo groot, slechts 39 bij 29½ cm en in olieverf geschilderd op een paneeltje. Gerard ter Borch werd geboren in Zwolle en is overleden in Deventer. Hij leerde het schildersvak van zijn vader, Gerard ter Borch de Oude. Opvallend is dat op zijn schilderijen veel brieven worden ontvangen, gelezen, geschreven en dicht gevouwen.

vermeer-918-400p.jpg 

Op Nederlandse postzegels komen ook schilderijen voor waarop de brief centraal staat. Het zijn drie postzegels van Johannes Vermeer, uitgegeven op 27 februari 1996. Schilderijen op postzegels, een mooi thema!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)