Tijdens het Rondje Rechtsstaat kan iedereen, kosteloos en zonder inschrijving de gebouwen van al deze organisaties die de rechtsstaat vormgeven bezoeken, kennismaken met de mensen die daar werken en informatie krijgen over vragen als: hoe komt een rechter tot zijn oordeel? Welke rol vervullen de diverse instituties? Er zijn rondleidingen, je kunt in gesprek gaan met de betreffende medewerkers, er zijn nagespeelde rechtszaken in verschillende steden in het land, je kunt horen hoe een wet tot stand komt, een foto in toga maken of de Gotische zaal van de Raad van State bezoeken. Er zijn nog talloze andere activiteiten voor jong en oud. Allemaal op 8 juni 2024 naar Den Haag?
Gerelateerde artikelen
Het Rondje Rechtsstaat op 8 juni 2024
Acht organisaties in Den Haag en elders in het land houden open huis! Lees hieronder een korte samenvatting over vier locaties. Zie de link onderaan de blog voor het volledige programma van de acht locaties. Het Rondje Rechtsstaat wordt op dezelfde dag georganiseerd als de Dag van de Bouw en de Dag van de Architectuur in Den Haag. Er is dus nog méér te bekijken die dag.
Raad van State
De Raad van State (RvS) is een van de Hoge Colleges van Staat in Nederland, met twee politiek-bestuurlijke taken. Het is zowel een belangrijk adviesorgaan van de regering als de hoogste rechtsprekende instantie die uitspraken doet over geschillen tussen burger en overheid. Formeel is koning Willem-Alexander als Koning der Nederlanden de voorzitter van de Raad van State. De feitelijke leiding van de Raad van State is in handen van de vicepresident, sinds 2018 is dit Thom de Graaf. De vicepresident en maximaal tien leden worden benoemd door de Kroon. Daarnaast hebben koningin Máxima en kroonprinses Amalia zitting in de Raad.
De Raad van State is in 1531 opgericht door de Duitse keizer Karel V, die de Nederlanden op regionaal niveau liet besturen door een landvoogd, als adviseur van de landvoogd. Het is een van de oudste nog bestaande bestuursorganen ter wereld. Er is discussie over de vraag of beide functies van de RvS, adviseren en rechtspreken, wel goed met elkaar te verenigen zijn binnen één organisatie. Daarover zijn onderling sterk uiteenlopende adviezen uitgebracht, die de regering nog bestudeert.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer der Staten-Generaal, kortweg Tweede Kamer, vormt samen met de Eerste Kamer de Nederlandse Staten-Generaal, het hoogste staatsrechtelijke orgaan van volksvertegenwoordiging in het Koninkrijk. Belangrijkste bevoegdheden zijn de zeggenschap over voorstellen van wetgeving die voor het hele Koninkrijk (Rijkswet) of voor Nederland gaat gelden, daaronder de begrotingshoofdstukken waarin de voorgenomen staatsuitgaven worden vastgelegd, en controle van de regering. Leden van de Tweede Kamer worden uiterlijk eens in de vier jaar gekozen door de kiesgerechtigde Nederlandse bevolking. De Tweede Kamer telt sinds 1956 150 zetels en de eerste zitting was op 21 september 1815. De basisregels zijn vastgelegd in de Grondwet.
De Tweede Kamer kan wetsvoorstellen van de regering goed- of afkeuren, wijzigen en aanvullen en elk afzonderlijk lid kan zelf wetsvoorstellen ontwerpen en indienen, recht van initiatief genoemd. Een minister heeft geen juridische middelen om de Tweede Kamer te dwingen een wetsvoorstel in behandeling te nemen. Tevens controleert de Tweede Kamer het regeringsbeleid. Ministers en staatssecretarissen kunnen ter verantwoording worden geroepen en moeten de Kamer alle relevante informatie geven waar om wordt gevraagd.
In de Tweede Kamer kunnen regeringscoalities worden gevormd, groepen (fracties) van Kamerleden die onderling afspreken een kabinet onder bepaalde voorwaarden hun vertrouwen te zullen geven, vaak in combinatie met het leveren van bewindslieden. Een minister of kabinet blijft niet aan zonder het vertrouwen te genieten van een meerderheid in de Tweede Kamer, maar dit is geen vastgelegde regelgeving; in de jaren zestig van de negentiende eeuw heeft zich dit proces ontwikkeld.
De Tweede Kamer vergadert in het Tweede Kamergebouw aan het Plein in Den Haag. Sinds het ontstaan van het koninkrijk tot aan 1992 vonden de zittingen plaats in de Oude Zaal, de oorspronkelijke balzaal van het stadhouderlijk paleis. In 1992 betrok de Tweede Kamer de nieuwe vergaderzaal van de Tweede Kamer. Tijdens de renovatie van het Binnenhof, vanaf september 2021, gebruikt de Tweede Kamer Bezuidenhoutseweg 67, het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, voor haar vergaderingen. In dit gebouw is een zaal gerealiseerd die zoveel mogelijk lijkt op de zaal in het Tweede Kamergebouw bij het Binnenhof.
Eerste Kamer
De Eerste Kamer der Staten-Generaal, kortweg Eerste Kamer of Senaat, vormt samen met de Tweede Kamer de Nederlandse Staten-Generaal, het hoogste staatsrechtelijke orgaan van volksvertegenwoordiging in het Koninkrijk. De Eerste Kamer heeft het laatste woord over voorstellen van wetgeving die voor het hele Rijk zal gaan gelden (Rijkswet) of voor Nederland, daaronder de begrotingshoofdstukken waarin de voorgenomen staatsuitgaven worden vastgelegd. De Eerste Kamer heeft 75 zetels, de zittingsduur is vier jaar. De basisbeginselen zijn vastgelegd in de Grondwet.
De leden worden niet direct door de burgers gekozen maar via een getrapt systeem. Ingezetenen van Nederland kiezen voor de provincie waar ze wonen de volksvertegenwoordiging voor het provinciebestuur, de Provinciale Staten; de leden van de Eerste Kamer worden door de Provinciale Staten van alle provincies gekozen. Voor inwoners van de Caribische openbare lichamen en van Nederlanders die geen ingezetenen zijn, wordt de Eerste Kamer gekozen door de Kiescolleges voor de Eerste Kamer (sinds 2019).
Vergeleken met de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer minder rechten en bevoegdheden. Haar leden mogen geen wetsvoorstel indienen of een wetsvoorstel wijzigen of aanvullen. Ze heroverwegen wetsontwerpen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen en kunnen deze goed- of afkeuren. Wel kunnen ze eveneens het vertrouwen in een regering opzeggen en hebben ze het recht van enquête. Al met al is er echter minder werk te doen dan in de Tweede Kamer en de leden van de Eerste Kamer komen daarom in principe slechts één dag in de week (op dinsdag) bijeen. Meestal om de wetsontwerpen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen, onderling en met de regering te bespreken en er over te stemmen.
Pels Rijcken / Landsadvocaat
Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V., kortweg Pels Rijcken, is een advocatenkantoor in Den Haag. Het kantoor is vooral bekend als het kantoor van de landsadvocaat, de advocaat van de Nederlandse staat, en behoort tot de grotere advocatenkantoren in Nederland. Het kantoor bevindt zich in New Babylon, in het centrum van Den Haag naast station Den Haag Centraal.
De positie van het kantoor, in het bijzonder de notariële tak, kwam in 2020 onder druk te staan wegens een verduistering van 11,4 miljoen euro door notaris en oud-bestuursvoorzitter Frank Oranje. Op 16 juli 2021 kwam naar buiten dat de fraude door de overleden topbestuurder al 18 jaar eerder was begonnen, groter was dan aanvankelijk werd gedacht en minimaal twintig dossiers betrof. Het kantoor werd onder verscherpt toezicht door de Haagse deken geplaatst.
Minister Ferdinand Grapperhaus zond op 16 juli 2021 een brief aan de Tweede Kamer inzake de fraudezaak, waarin stond dat ook de Staat enige schade had geleden en het bleek dat ook grote zakenbanken slachtoffer waren geworden. Het kantoor had al eerder verklaard zich slachtoffer te voelen in de fraudezaak. Het kantoor stelde zich wel garant voor de schade, die op 1 september 2021 was opgelopen tot 16 miljoen. Het jaarverslag over 2020 geeft indicatie van een schade door de fraude voor de partners van ruim 11 miljoen. De schade wordt ook actief verhaald op de erfgenamen van de fraudeur, die door zelfmoord een einde aan zijn leven maakte. Het kantoor maakte in oktober 2021 bekend de notariële praktijk te gaan afbouwen naar aanleiding van de fraude. De toezichthouder op het notariaat, het Bureau Financieel Toezicht heeft vastgesteld dat het kantoor tekortgeschoten is in het voorkomen van fraude. Zo werden de eigen kantoorregels niet toegepast en ontbrak het aan het noodzakelijke collegiale toezicht op de derdenrekening. Daardoor werd niet op tijd gezien dat geld van cliënten werd verduisterd. Daarom gaf de tuchtrechter drie betrokkenen op 25 mei 2022 een berisping.
Meer info:
Het Rondje Rechtstaat 8 juni 2024:
https://weekvanderechtsstaat.nl/programma-rondje-rechtsstaat/
Dag van de Bouw Den Haag op 8 juni 2024: https://www.dagvandebouw.nl/
Dag van de Architectuur op 8 juni 2024: https://www.dvda-denhaag.nl/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)