Waartoe een postzegel kan leiden ... - Postzegelblog

Waartoe een postzegel kan leiden …

3

prestige-boekje-1st-623Tijdens een van onze eerste vakanties in Engeland, nu dertig jaar geleden, kwamen we in een postkantoor een poster tegen met daarop een serie postzegels die na enkele dagen zou uitkomen. Het was een serie van vier postzegels met het thema: Internationaal Jaar van het Kind. De postzegels lieten afbeeldingen zien van illustraties uit kinderboeken. Een paar dagen later zijn we teruggegaan naar dat postkantoor en kochten enkele series voor de verzameling plus zegels voor de verzending van de bekende vakantiekaarten.

Thuisgekomen hebben we de serie zegels nog eens goed bekeken en we werden nieuwsgierig naar de kinderboeken waaruit de afbeeldingen afkomstig waren.

9-p-peter-rabbit-616 105-p-the-wind-in-the-willows-617

11-p-winnie-the-pooh-6182 13-p-alice-in-wonderland-619

Het boek van Alice in Wonderland hadden we zelf. Ook een boek over Winnie the Pooh kenden we. Maar de twee andere niet. In de bibliotheek vonden we wat we zochten. The Wind in the Willows sprak ons niet zo aan, maar Peter Rabbit wel. Daar sloeg de vonk over om ons verder te verdiepen in de verhalen van Peter Rabbit.

boekje-peter-rabit-624 borduur-peter-rabit-625

Bij onze volgende vakantie in Engeland werd meteen de jacht geopend op de serie boekjes, geschreven door Beatrix Potter, toen bijna 100 jaar geleden. Naast de boekjes kwamen we ook vele andere spulletjes tegen die met Peter Rabbit te maken hadden. Zoals borduurwerk, reproducties van de tekeningen die Beatrix had gemaakt als illustraties bij haar boekjes, aardewerk en porseleinen beeldjes.

hill-top-628beatrix-potter-6273

We bezochten het huis waar Beatrix Potter heeft gewoond (Hill Top Farm) en vele andere plaatsen die een binding met haar hadden. Ook in de National Portret Galery in Londen vonden we een schilderij van haar.

beatrix-potter-626

De boekjes (zoveelste herdrukken) in de Engelse taal hadden we vrij snel compleet, ook in het Nederlands, zelfs in het Fries, maar de porseleinen beeldjes waren veel leuker!

benjamin-629benjamin-6301

Dus ook daar mee begonnen. Al snel bleek, dat net als met postzegels, ook hier verschillen waren te ontdekken in de vorm, de fabrikant, de kleuren, noem maar op. Eerst vervaardigd door Beswick, later door Royal Doulton. De onderkant van de beeldjes werd een criterium, het fabrieksstempel. En zo breidde de collectie beeldjes zich steeds verder uit. Verzamelgekte? Zo mag je het wel noemen! Maar het was gewoon een sport om allerlei winkeltjes af te lopen, van modern tot antiek, op beeldjesjacht.

peter-rabbit-abackstamp-bes2

De beeldjes waren vanaf 1948 geproduceerd, eerst door de pottenbakkerij van John Beswick in Loughton, vlak bij Stoke-on-Trent. Later, in 1969, werd Beswick overgenomen door Royal Doulton en in 1989 werd besloten, om het merk ‘Beswick’ te vervangen door dat van Royal Doulton. Dat is allemaal te volgen via de stempels die onder de beeldjes zijn aangebracht. Totdat de rechten tien jaar geleden overgingen naar een fabriek in Malesië. Einde verhaal voor deze beeldjes! Want de beeldjes uit Malesië zagen er heel anders uit.

prestige-boekje-1st-621

prestige-boekje-omslag-620

Nu zijn de beeldjes ‘antiek’ aan het worden, want nieuw zijn ze niet meer te koop. En dat is ook te merken aan de prijzen, die toch wel omhoog gaan. We hebben nu meer dan 100 verschillende porseleinen figuurtjes uit de verhalen van Beatrix Potter, eerst maakte het niet uit van welke fabrikant, maar nu zijn we op zoek naar zowel Beswick als Royal Doulton. Helaas missen we nog enkele exemplaren, of gelukkig maar? Want het is net als met postzegels: als je compleet bent, is er niks meer aan! Mee eens?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)