St. Helena, periode Victoria (vervolg) - Postzegelblog

St. Helena, periode Victoria (vervolg)

0

Na de vele ‘opdrukken’ en herdrukken van de postzegels met afbeelding van koningin Victoria in groot formaat verscheen vanaf 1890 een nieuwe serie postzegels met haar afbeelding in klein formaat. De uitvoering van de zegels was gelijk aan de op 5 april 1890 uitgegeven serie voor de Seychellen.

Het grote verschil was, dat de serie voor de Seychellen, bestaande uit acht waarden, op een en dezelfde dag verscheen, terwijl de zegels voor St. Helena in verschillende jaren werden uitgegeven. De reden was, dat voor de Seychellen tot 5 april 1890 de zegels van Mauritius werden gebruikt. Daarom was een geheel nieuwe serie benodigd met de naam Seychellen.

De eerste zegel in het nieuwe ontwerp verscheen in 1890 in de waarde van 1½d.

Vijf waarden werden uitgegeven in 1896 en de laatste waarde, de ½d, in 1897.

Net als bij de oudere uitgiften van St. Helena komen uit deze serie vele postzegels voor met afdrukken van het paarsviolette stempel in de vorm van een ruit met drie strepen. Dergelijke postzegels zijn afkomstig van restpartijen die door de post werden verkocht tegen nominale waarde maar ongeldig voor de frankering waren gemaakt. Dit in verband met de uitgifte van een nieuwe serie met afbeelding van koning Edward VII in 1902. Deze zegels hebben een waarde van ongeveer 25% van de waarde zonder de afdrukken van het violette stempel. In Groot Brittannië worden de postzegels met dergelijke afdrukken ‘remainder’ genoemd.

Daarom moet goed worden opgelet als men dergelijke postzegels aanschaft of ruilt. Want ze komen ook voor met afdrukken van het ronde dagtekeningstempel van St. Helena, meestal met de datum 6 mei 1896. Daarbij is vaak geprobeerd om de violette afdruk van het ruitstempel te verwijderen.

En helemaal ‘vervelend’ wordt het als duurdere exemplaren voorzien zijn van een vette, uitgesmeerde afdruk van een onherkenbaar stempel. Zoals ik er een aantrof op internet. Het blijft opletten in de verzamelwereld, vooral als het om oudere uitgiften gaat. Maar met deze uitgiften weet u wat u te wachten kan staan.

PostBeeld heeft postzegels van St.Helena op voorraad uit deze periode. Klik hier om ze te bekijken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)