Olympic Games Tokyo 2020: Typisch Tokyo en Japan - Postzegelblog

Olympic Games Tokyo 2020: Typisch Tokyo en Japan

0

De 32e Spelen in Tokyo zijn klaar maar we hebben nog weinig gezien van Tokyo. Ook hebben we nauwelijks typische Tokyo hoogtepunten gezien van de Japanse samenleving. Gelukkig zien we deze Japanse symboliek terug bij een aantal landen, die wel Olympische Spelen zegels uitgeven. De meeste landen koppelen hun eigen logo van hun Olympisch Comité met het Tokyo 2020 logo. We gaan er in kraanvogelvlucht snel doorheen met de hoogtepunten van typisch Tokyo en Japan.

Big in Japan

Big in Japan is de eerste single van Duitse popgroep Alphaville. De single werd op uitgebracht op album Forever Young en was een succes in verschillende landen, waaronder Zwitserland, Duitsland, Zweden en Venezuela, waar het nummer 1 bereikte. De zinsnede ‘Big in Japan’ werd gebruikt om westerse bands te beschrijven die wel populair zijn bij het Japanse publiek, maar weinig aandacht trekken in hun eigen land. Het NOS programma OS studio Tokio gebruikte ‘Big in Japan’ als eindtune van hun uitzendingen.

 

Video Alphaville – Big in Japan (1984):

https://www.youtube.com/watch?v=tl6u2NASUzU

Video Alphaville – Big in Japan (Extended 12” Version Edit) (1984):

https://www.youtube.com/watch?v=sjGl-pq4RxQ

 

Wolkenkrabbers

Edo was de naam van de huidige Japanse hoofdstad Tokyo tot aan de Meiji-restauratie van 1868. Van 1603 tot 1867 was Edo de zetel van de Tokugawa-shogun, die feitelijk het land bestuurde, terwijl de keizer een machteloos hof had in Kyoto. Deze periode heet daarom ook wel de Edoperiode. Van het vissersdorpje Edo en de miljoenstad is niets meer terug te vinden door de grote aardbeving van 1923 en door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu staat Tokyo zesde op de mondiale ranglijst van steden met hoogbouw. Er staan 160 wolkenkrabbers met meer dan 40 verdiepingen en hoger dan 150 meter. Twee markante hoogtepunten van Tokyo zijn de Tokyo Skytree (634 meter) en Tokyo Tower (333 meter).

Japan (2011): Tokyo Skytree (634 meter) en Tokyo Tower (333 meter).

De Tokyo Skytree is een 634 meter hoge televisietoren in Sumida, Tokyo en tevens het hoogste bouwwerk van Japan. Vanaf de toren worden de signalen van digitale televisie-uitzendingen gedistribueerd. De oudere Tokyo Tower, was met haar 333 meter niet langer hoog genoeg om tussen de steeds hoger wordende gebouwen in met name Centraal Tokyo voldoende dekking te verkrijgen. De Tokyo Skytree is verreweg het hoogste bouwwerk in Tokyo, waardoor de omringende bebouwing veel minder invloed heeft.

Griekenland (2021): Jigoro Kano en Tokyo Tower (Team Hellas in Tokyo).

Bovenstaand blokje toont op de rand Jigoro Kano, die de moderne Japanse sport op de kaart heeft gezet en het begin van de Olympische geschiedenis van Japan heeft gemarkeerd. Hij is ook de vader van het judo en het eerste Aziatische lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Op de zegel staat de Tokyo Tower met vuurwerk op de achtergrond.

Palau (2016): New York skyline.

Alleen Hongkong, Shenzhen, New York, Dubai en Shanghai hebben meer wolkenkrabbers.

 

Shibuya Crossing

Shibuya Crossing is een populaire scramble-oversteek in Shibuya (Tokyo). Het bevindt zich voor de uitgang van Shibuya Station Hachikō en stopt voertuigen in alle richtingen zodat voetgangers het hele kruispunt kunnen overspoelen. Drie grote tv-schermen die op nabijgelegen gebouwen zijn gemonteerd, kijken uit op de kruising, evenals veel reclameborden. De Starbucks-winkel met uitzicht op de kruising is ook een van de drukste ter wereld. Het drukke verkeer en de overvloed aan advertenties hebben ertoe geleid dat het wordt vergeleken met het kruispunt van Times Square in New York City en het kruispunt Piccadilly Circus in Londen. Shibuya Crossing is ’s werelds drukste zebrapad, met maar liefst 2500 mensen die tegelijk oversteken.

Luchtfoto van de oversteek Shibuya Crossing. Foto: Sei F (Wikipedia).

Een van de meest gefotografeerde plekken in Tokyo bestaat uit vijf zebrapaden, die samen een kruispunt bedienen. Op drukke dagen passeren circa 400.000 voetgangers. Ook ’s nachts is het hier niet rustig. Shibuya Crossing is vaak te zien in films en tv-shows die plaatsvinden in Tokio, zoals de film ‘Lost in Translation’.

Wie meer wil weten over de historie van dit kruispunt, lees deze info: https://tokyo.nl/bezienswaardigheden/shibuya-crossing/

 

 

Kraanvogels

De Chinese of Japanse kraanvogel (Gus Japonensis), in het Japans ’tanchôzuru’ of ook wel gewoon ’tsuru’, is een zeker symbool voor Japan. Hij heeft een rode plek bovenop het hoofd en wordt ook wel in het Engels red-crown-crane (rood-kroon-kraanvogel) genoemd. De twee kanji (karakters) voor tanchô beteken ‘rood’ en ’top’ of ‘bovenkant hoofd’ en ’tsuru’ (of zuru) betekent ‘kraanvogel’. Zoals bekend heeft Japan een witte vlag met rode cirkel in het midden.

Servië (2021): Olympische Spelen Tokyo 2020.

We vinden de tsuru veel terug op postzegels, in de kunst maar ook in allerlei logo’s, zoals het rode logo dat JAL (Japan Air Lines) gebruikte van de zestiger tot de tachtiger jaren.

Japan (1954): JAL Asian Games Courtesy Flight Cover to Manila, Philippines.

 

 

 

 

 

 

 

De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden, maar in werkelijkheid is dit meestal 30 tot 40 jaar. Ook staat deze vogel symbool voor eer en trouw. De vogels leven in paartjes en kiezen hun partner voor het leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Japanse kraanvogel wordt al genoemd in de oude verhalen, maar was rond het einde van de 19e eeuw praktisch uitgestorven in Japan. In 1924 ontdekte men een aantal vogels en door bescherming van o.a. de lokale bevolking is het aantal weer toegenomen. Op dit moment leven er (in oostelijk Hokkaido) 600 – 700 kraanvogels.

Servië (2021): FDC Olympische Spelen Tokyo 2020.

 

Origami

Origami is de Japanse vouwkunst van papier (折り紙, Japans: ‘ori’, vouwen, en ‘kami’, papier). In origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk. De kunst ontstond in China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier. Daarvandaan is origami naar Japan overgewaaid, waar het de huidige, bekende vorm heeft gekregen.

Spanje (2017): Papiroflexia.

In het algemeen beginnen origami-ontwerpen met een vierkant stuk papier, waarvan de zijdes verschillend gekleurd kunnen zijn. Het papier mag wel gevouwen worden, maar knippen of het aanbrengen van markeringen wordt doorgaans afgekeurd. Japanse origami wordt al toegepast sinds de Edoperiode (1603-1867). In tegenstelling met wat algemeen wordt aangenomen, wordt in de Japanse origami soms ook met rechthoekig en rondpapier gewerkt. Sinds 1961 worden de instructies hoe te vouwen geïllustreerd via het Yoshizawa–Randlett systeem.

Slovenië (2021): Olympische Spelen Tokyo 2020.

In Japan is er een eeuwenoude traditie dat wanneer iemand trouwt, er 1000 kraanvogels gevouwen worden voor geluk. Dit heet een senbazuru en bestaat uit een aantal strengen met kraanvogels van verschillende kleuren, bijvoorbeeld 10 strengen van 100 vogels. Deze traditie wordt nog altijd nageleefd. Japan heeft in 1982, 1983, 1989 en 1994 kraanvogels als origami zegels uitgegeven.

 

 

 

 

 

 

Japan (2019): Traditie en cultuur (origami).

 

Sushi

Sushi is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt meestal gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst.

Japan (2015): sushi en tempura.

Sushi kan bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. Vaak wordt er daikon als garnering gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland zijn vele all-you-can-eat sushirestaurants. Tokyo alleen telt ruim 3000 sushirestaurants van heel duur tot goedkope afhaal. Behalve sushi kan je ook op het menu nog vinden: kogelvis, blauwvintonijn, haaienhart, walvisbiefstuk. Iets meer assortiment dan hier te koop.

 

Mount Fuji

De berg Fuji is met zijn 3776 meter de hoogste berg van Japan. Het is een vulkaan op het eiland Honshu. Hij ligt 112 kilometer ten zuidwesten van de Japanse hoofdstad Tokyo en is van daaruit zichtbaar bij helder weer en geringe luchtverontreiniging. Sporters die in de buitenlucht strijden, zullen zeker Mount Fuji zien maar of ze daar tijd voor hebben als ze gefocust zijn tijdens de race is de vraag. De vulkaan is meerdere keren uitgebarsten van 781 tot en met 1708. De vulkaan slaapt sinds 1709.

Zwitserland (2021): Olympische Spelen Tokyo 2020.

 

 

 

 

 

 

De top van de krater is te voet bereikbaar, maar mag alleen in juli en augustus beklommen worden. Veel Japanners maken een bedevaartstocht naar de top. Een groot deel van de bergbeklimmers plant de tocht zodat men op tijd de top bereikt om de zon te zien opkomen. De vulkaan wordt als heilig beschouwd en speelt een grote rol in de Japanse cultuur.

 

 

 

 

 

 

Aan de voet van de berg liggen rijstakkers, het zelfdodingsbos Aokigahara en vijf meren, waarvan het Kawaguchimeer de berg weerspiegelt. Dit beeld wordt vaak in afbeeldingen en postzegels van de Fuji gebruikt. Rond de vulkaan liggen veel grotten. Bovendien is de vulkaan volgens het shabalingdiisme (een klein geloof uit het westen van Japan) de plek waar de duivel op aarde kwam en het paradijs vernietigde. Sinds 2013 is de vulkaan opgenomen op de werelderfgoedlijst UNESCO. Tijdens de Spelen op 24 juli 2021 ging de wegwedstrijd van het wielrennen over de flanken van de vulkaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mount Fuji komt vele keren voor op Japanse zegels. Voor Japan is het in feite het nationale symbool. Voor mij zijn de mooiste ‘Mount Fuji‘ zegels hieronder met de bovenste zegel van berg Fuji tegen de achtergrond van de skyline van Tokyo.

Japan (2020): Philanippon 2021 – Uitzicht op berg Fuji.

 

Maneki neko

Beter bekend als zwaaiende kat, meestal te vinden in Japanse winkels en Japanse restaurants. Het gelukskatje is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt maneki neko, wat letterlijk ‘wenkende kat‘ betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.

Japan (2019): Maneki neko (nieuwjaarsloterij).

In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt. Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van cafés geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.

Gambia (2020): Maneki neko.

Gelukskatjes zijn meestal van keramiek gemaakt en gemodelleerd naar de Japanse stompstaartkat. Ze dragen doorgaans een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868). Sommige modellen houden een munt vast, een zogeheten koban, die grote rijkdom verbeeldt. De kleur van het katje heeft een (positieve) betekenis, zoals financieel geluk (goud), geluk in de liefde/huwelijk (roze of rood), goede gezondheid (groen), reinheid (wit).

Het NOS programma OS studio Tokio gebruikte ‘Maneki neko’ als gelukskatjes in hun tv uitzendingen. In totaal 36 stuks (goud: 10, zilver: 12, brons: 14). Gelukskatjes hebben TeamNL een record gebracht voor het hoogste aantal medailles ooit tijdens de Spelen. Tot over drie jaar in Parijs 2024.

 

Eerdere blogs Tokyo 2020:

File Corona Varia: van Tokyo (1940) naar Tokyo (2020):

https://www.postzegelblog.nl/2020/06/03/fila-corona-varia-20/

Olympic Games Tokyo 2020: de coronaspelen:

https://www.postzegelblog.nl/2021/07/27/olympic-games-tokyo-2020-de-coronaspelen/

Olympic Games Tokyo 2020: openingsceremonie:

https://www.postzegelblog.nl/2021/07/31/olympic-games-tokyo-2020-de-openingsceremonie/

Olympic Games Tokyo 2020: 125 jaar Olympische Spelen:

https://www.postzegelblog.nl/2021/08/03/olympic-games-tokyo-2020-125-jaar-olympische-spelen/

Olympic Games Tokyo 2020: geen Nederlandse Tokyo 2020 zegels:

https://www.postzegelblog.nl/2021/08/07/olympic-games-tokyo-2020-geen-nederlandse-tokyo-2020-zegels/

 

Meer info over Tokyo en Japan:

Tokyo algemene info: https://tokyo.nl/

Katern Japan: https://www.katernjapan.nl/

Paulien Cornelisse: https://www.pauliencornelisse.nl/

 

 

Meer info Olympics:

Olympics: https://olympics.com/en

Tokyo 2020: https://olympics.com/tokyo-2020/en/

TeamNL: https://teamnl.org/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Armenië China Volksrepubliek China vóór 1949 Cyprus Groot Brittannië Japan Nederland Slovenië Spanje Zweden Zwitserland Katten UNESCO VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)