Agram - Postzegelblog

Agram

2

Als verzamelaar van oude poststukken kom je soms stempelafdrukken tegen van plaatsnamen waarvan je nog nooit gehoord hebt of die niets zeggen. Zo kwam ik op een brief uit 1848 de naam Agram tegen. Waar ligt dat dorp of die stad?

De afdruk was op de achterzijde van de brief afgedrukt. En de voorzijde?

Nee, daar kon ik ook niet veel wijzer van worden. Dan maar even kijken op internet. Daar was Agram gauw gevonden, de oude benaming voor Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. De naam Agram werd gebruikt tijdens de Oostenrijks-Hongaarse periode, tot 1867 toen Zagreb weer meer opgang deed.

Dan de plaats waar vandaan de brief werd verzonden. Neutra. Dit is de Duitse naam voor Nitra, of Nyitra in het Hongaars. De afstand van Nitra naar Zagreb is ongeveer 200 kilometer. De brief werd op 19 oktober 1848 verzonden en kwam aan in Zagreb op 26 oktober 1848.

En de inhoud van de brief? Nee, dat geeft mij geen aanknopingspunt! Wel vond ik een klein droogstempeltje in de linker bovenhoek. Met de letters BATH of RATH met daarboven een kroontje. Wie kan de tekst van deze brief lezen? En kent iemand het droogstempel? Of het monogram in het lakzegel?

Wat was de reden dat de brief zo lang onderweg was? Vanwege de oorlog tussen Oostenrijk en Hongarije? De Serven en Kroaten kwamen toen in opstand tegen Hongarije, gesteund door de keizer van Oostenrijk. In september 1848 was het 40.000 man sterke leger van Josip Jelačić od Bužima Hongarije binnen gevallen en had daarmee een deel van Kroatië bevrijd. Een standbeeld van Jelačić staat in Zagreb. Toch weer een brief met een historische achtergrond? Ik kocht de brief vanwege het mooie ornamentele stempel AGRAM maar verwachtte niet dat er zoveel mysterie omheen zou zitten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch KroatiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 25 juli 2013 om 11:56

    Cees, Ik kan je niet helpen maar wens je veel succes met je speurtocht naar de betekenis van dit mooie poststuk.

  • René Hillesum op 26 juli 2013 om 11:09

    Het droogstempel is Bath. Dit is de papierleverancier. Hierover heb ik uitvoerig geschreven in Maandblad Filatelie oktober 2009 (pagina 642).
    De brief is waarschijnlijk in het Hebreeuws geschreven en heeft als eindbestemming Kuttjevo (thans: Kutjevo, ca 200km van Zagreb/Agram).
    Interessante brief ten tijde van de Hongaarse revolutie!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)