Typisch Nederlands: houten huizen in de Zaanse Schans - Postzegelblog

Typisch Nederlands: houten huizen in de Zaanse Schans

0

Typisch Nederlands - houten huizenDe postzegel met daarop twee houten huizen uit de Zaanstreek van de tweede editie van de emissie ‘Typisch Nederlands’ bezit ook weer karakter! De strak uitgevoerde afbeelding van de frontaal afgebeelde huizen komt door een opgewekt fris en helder kleurgebruik clean, open en uitnodigend over.
Grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design heeft in nauwe samenwerking met Jeanett Visser het ont-werp gemaakt. Hij is daarbij uitgegaan van een foto’s van Erik Pronske en Hiroshi Higuchi (Getty Images), Shutterstock. Drukkerij Cartor Security Printing, Meaucé-La Loupe in Frankrijk heeft de vellen in een oplage van 75.000 exemplaren gedrukt.

Typisch Nederlands – houten huizen: uitgiftedatum maandag 22 februari 2021

Typisch Nederlands - houten huizen

De tweede serie ‘Typisch Nederlands – houten huizen’ besteedt aandacht aan kenmerkende woningtypen en gevels in ons land. Vanaf 22 februari staan houten huizen aan het Zonnewijzerpad in de Zaanse Schans centraal. In 1963 hebben oude houten gebouwen en industriemolens elders uit de Zaanstreek er een plaats gekregen.

Zaanse Schans

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Het links op de postzegel afgebeelde huis (met boom) stond aan het Ezelspad in Zaandijk en de rechter woning (met bloeiende tulpen) stond aan de Langendijk in Koog aan de Zaan. Beide huizen zijn ooit arbeiderswoningen geweest. De kleurrijke huizen dateren rond 1700.
Deze huizen bezitten zoals bij veel andere Zaanse woningen geen rijke versieringen en tierelantijnen. Door de strakke opbouw hebben ze een moderne uitstraling. Langs de dakranden van het simpele zadeldak zijn geprofileerde windveren aangebracht om te voorkomen dat wind en regen onder de dakbedekking komen. Op de gevel-punten staat een makelaar, een wit geschilderd ornament in de vorm van een kurkentrekker.
De karakteristieke kleur van Zaanse houten huizen kent vele groene tinten. Er is niet sprake van één Zaanse kleur groen. “Verschillen in de kleur “, aldus Van Praet, “heb ik extra benadrukt door de dunne lijntjes in de linker gevel zwart te maken en de rechter gevel wit.” In de groen kleur zitten koper verbindende pigmenten met conserverende eigenschappen, waardoor hout minder snel wordt aangetast. Het hout rot nauwelijks, waardoor beide afgebeelde arbeiderswoningen ook enkele eeuwen oud kunnen zijn.
De schaalgrootte is bij de verschillende huizen niet hetzelfde. De houten huizen zijn veel lager dan de stolpboerderijen. Je kunt het zien in de hoogte van de deuren.
Het groen aan de voorzijde van de huizen verwijst naar grasveldjes. De zwarte lijn daaronder stelt de straat voor. Het letterlijke standpunt van waaraf je naar de voorkant van de houten huizen kijkt.


Jacob Isaacksz. van Ruisdael, Public domain, via Wikimedia Commons

Op de achtergrond is een diepblauwe hemel te zien met voorbijdrijvende wolkenvelden, die diepte aan het beeld geven. De lucht neemt een groter deel van de illustratie in beslag dan de rest op de postzegel. Deze lucht komt overeen met de beroemde hoge luchten, die op de schilderijen van 17e -eeuwse schilders voorkomen met de lage horizon o.a. Jacob van Ruisdael met ‘De Molen bij Wijk bij Duurstede’.

Beide huizen op de boven-velrand zijn dezelfde huizen, maar iets groter en uitgebreider met twee andere houten huizen met een tweede boom. De rode tulpen, die naar de sfeer van het vroege voorjaar verwijzen, zijn naar rechts opgeschoven.

Achtergrond

Met het vertrek van de Romeinen uit onze streken is de kennis van het baksteen bakken verloren gegaan. Houtbouw is in ons land voor onderkomens voor mens en dier op het platteland van Noord-Holland gebruikelijk geworden, zelfs tot in de moderne tijd. Houten huizen zijn relatief licht van gewicht. Vandaar dat in waterrijke gebieden met drassige laagveen als ondergrond verzakking van houten huizen feitelijk niet voorkomen. Zaanse huizen hadden doorgaans maar één verdieping. De rijkversierde koopmanshuizen werden in dezelfde stijl als de kleinere arbeiderswoningen gebouwd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)