Posthoornserie Bondsrepubliek Duitsland 1951-1952 - Postzegelblog

Posthoornserie Bondsrepubliek Duitsland 1951-1952

0

De Duitse Bundespost werd in werking gesteld vanaf 1 april 1950. Als opvolger van de serie met bouwwerken, uitgegeven door de Britse en Amerikaanse bezetters met de benaming Deutsche Post, werden op 20 juni 1951 de eerste waarden van de Posthoornserie, ook wel Cijferserie (Zifferserie) genoemd, uitgegeven.

Het waren de waarden van 4 Pf, 10 Pf en, 20 Pf. In plaats van Deutse Post werd nu de benaming Deutsche Bundespost vermeld. Nieuwe waarden verschenen op 1 augustus 1951, de 2 Pf, 5 Pf en 30 Pf. De postzegel van 30 Pf was groter dan de eerder uitgegeven zegels.

Op 20 september 1951 kwamen weer nieuwe waarden uit. Het waren de 6 Pf, 8 Pf, 15 Pf en 25 Pf in het kleine formaat. Gevolgd op 20 december 1951 de 40 Pf en 60 Pf in het grote formaat.

De waarden van 50 Pf en 70 Pf werden in het grote formaat uitgegeven op 11 maart 1952 en de laatste twee, de 80 Pf en 90 Pf op 16 april 1952.

Daarmee was de serie compleet. De oplagen van de zegels waren heel groot. Maar ongebruikt zijn deze zegels, vooral de hogere waarden erg moeilijk te vinden! Het einde van de geldigheid voor de frankering was 31 december 1954. Een korte periode van verkrijgbaarheid. De prijzen van deze zegels werden steeds hoger. Vooral de waarden van 6 Pf, 8 Pf, 25 Pf tot en met 90 Pf waren door verzamelaars ´vergeten´. Nu is een serie in prachtkwaliteit postfris een klein vermogen waard.


In 1982 verschenen twee blokjes naar aanleiding van het feit, dat 30 jaar daarvoor de posthoorn serie was uitgegeven. Deze blokjes waren NIET uitgegeven door de Bundespost! Het waren zogenoemde facsimile uitgiften ofwel nadrukken. Een aantal verzamelaars gebruikte de zegels uit de velletjes om ´gaten´ in hun album te kunnen vullen! Zijn deze nadrukken goed te herkennen? Gelukkig wel.

Als voorbeeld de zegel van 80 Pf. Zowel echt als een nadruk. De nadruk is onderaan voorzien van de tekst Faksimile 1982. Maar de nadruk heeft nog een kenmerk aan de achterzijde.

Ook hier is de tekst Faksimile 1982 aangebracht.


Maar omdat vooral de postfrisse zegels veel duurder zijn dan die met een plakkertje of plakkerrest of gestempeld, is het raadzaam om deze zegels te laten keuren door een erkende keurmeester. De zegel van 60 Pf links is postfris, de rechter zegel is ´nagetand´. Bijna niet te zien, maar wel ontdekt door de Duitse keurmeester Hans-Dieter Schlegel uit Berlijn.

Hij is de expert betreffende de posthoornzegels. Bij keuring geeft hij een certificaat ofwel attest van echtheid. Soms tref je zegels aan, zoals bijvoorbeeld de zegel van 80 Pf, met op de achterzijde een afdruk van zijn stempeltje. Persoonlijk ben ik daarvan geen voorstander om zegels op die manier te kenmerken. Maar hij heeft het gedaan in verband met de echtheid van de gom. Want het komt voor dat ongebruikte zegels waarop eerst een plakkertje zat, zijn schoongemaakt en nagegomd! Zou u deze nadrukken van de Posthoornserie opnemen in uw verzameling? Of toch liever de echte, maar gestempelde zegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)