Waar was u op 24 februari 2022? In de ochtend van 24 februari kondigde Poetin een ‘speciale militaire operatie’ aan om Oekraïne te ‘demilitariseren en denazificeren’, waarna Rusland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel. Militaire steun uit het Westen bleek cruciaal op het slagveld, en morele steun is het fundament daaronder. Dat fundament is stevig: in Nederland was de Oekraïense tweekleur kort na de invasie uitverkocht. U heeft de blauw-gele vlag vast wel gezien in tuinen en aan de gevel van bedrijven. Het verhaal van de de blauw-gele tweekleur die sinds 1848 een Oekraïens eenheidsgevoel uitdrukt.
Gerelateerde artikelen
Vlag van Oekraïne
De vlag van Oekraïne bestaat uit twee horizontale banen, een blauwe en een gele. Oekraïne is eeuwenlang een onderdeel van Rusland (of de Sovjet-Unie) en in mindere mate Oostenrijk-Hongarije geweest, maar voerde/voert zowel in de korte periode van onafhankelijkheid tussen 1918 en 1919 (1921) als sinds de in 1991 verkregen hernieuwde zelfstandigheid een blauw-gele vlag.
Socialistische Sovjetrepubliek Oekraïne
Als deelrepubliek van de Sovjet-Unie had de Socialistische Sovjetrepubliek Oekraïne een eigen vlag, gebaseerd op de vlag van de Sovjet-Unie. Tussen 1919 en 1930 was dit een rode vlag met in de linkerbovenhoek de afkorting ???? (USSR) in gouden letters. In 1923 en 1927 werd de stijl van deze letters veranderd, maar bleef de vlag verder hetzelfde. In 1930 werd een gouden kader om deze letters geplaatst. In 1937 werd het kader weer weggehaald en werden er een hamer en een sikkel boven de letters (nu ????, de afkorting van Oekraïense SSR in het Oekraïens) geplaatst. In 1940 werden de hamer en sikkel onder de letters geplaatst en werd de stijl van de letters weer veranderd.
Op 21 november 1949 werd er een vlag aangenomen die het langer volhield, namelijk tot het land zich losmaakte uit de Sovjet-Unie. Deze vlag bestond uit een rood veld met een gouden hamer, sikkel en ster. Het onderste derde deel van de vlag is lichtblauw. De achterzijde van de vlag toonde officieel geen hamer, sikkel en ster, maar in de praktijk vaak wel.
Huidige vlag
De vlag van Oekraïne bestaat uit twee horizontale banen, een blauwe en een gele. Oekraïne is eeuwenlang een onderdeel van de Sovjet-Unie en in mindere mate Oostenrijk-Hongarije geweest, maar voerde zowel in de korte periode van onafhankelijkheid tussen 1918 en 1919 (1921) als sinds de in 1991 verkregen hernieuwde zelfstandigheid de blauw-gele vlag. Links: uit 2011 de vlag met tekst in het Oekraïens: ??????? voor de herdenking van 20 jaar onafhankelijkheid. Rechts: Cinderella zegel met tekst ‘Vrijheid voor Oekraïne’ met de Oekraïense vlag met een gouden rand en een gouden wapen bovenop de vlaggenmast.
Er is niet één gebeurtenis of gedachte in de geschiedenis van de Oekraïense vlag geweest die ervoor zorgde dat blauw en geel de nationale kleuren van Oekraïne zijn geworden. Wel hebben de kleuren in de geschiedenis van de verschillende delen van het huidige Oekraïne belangrijke symbolische rollen gespeeld, met name als symbolen van het Hoogmiddeleeuwse vorstendom Galicië-Wolynië en later de streek rond Lemberg alsmede als symbool van de Kozakken die in de 18e eeuw samen met Zweden tegen Rusland vochten. Ook waren blauw en geel de kleuren van Oekraïense staten die zich in de periode 1917-1919 kortstondig konden handhaven.
In Oekraïne ziet men nu echter een andere betekenis in de kleurencombinatie blauw-geel: deze staat voor de uitgestrekte graanvelden / tarwevelden onder de blauwe Oekraïense hemel. Deze breed gedragen symboliek is echter pas gedurende de tweede helft van de 19e eeuw bedacht door nationalisten die een uitleg wilden voor de kleuren van de vlag. Deze uitleg heeft de vlag echter wel gevormd: voordat zij bedacht werd, plaatste men meestal de gele band boven de blauwe in plaats van andersom. Links: zegel met graan/tarwe uit 1962 resolutie van de 22e communistische partijcongres. Rechts: Cinderella zegel graan/tarwe met euroteken.
Fields of Gold (1993) – Sting
‘Fields of Gold’ is een nummer geschreven en uitgevoerd door de Engelse muzikant Sting. Het verscheen voor het eerst op zijn vierde studioalbum, Ten Summoner’s Tales (1993). Het nummer werd op 7 juni 1993 als single uitgebracht en bereikte nummer 16 op de UK Singles Chart en nummer 23 in de Amerikaanse Billboard Hot 100 . Het nummer bereikte ook nummer 2 in Canada en nummer 6 in IJsland. In 1994 werd het bekroond met een van de BMI ’s Pop Songs Awards. Veel muzikale artiesten hebben het nummer gecoverd. De Amerikaanse zangeres en gitariste Eva Cassidy zong de bekendste coverversie.
‘Fields of Gold’ en alle andere nummers op het album zijn opgenomen in Lake House, Wiltshire , gemixt in The Townhouse Studio, Londen, Engeland en gemasterd in Masterdisk, New York City. De mondharmonica – solo wordt gespeeld door Brendan Power en de Northumbrian smallpipes worden gespeeld door Kathryn Tickell . De videoclip werd geregisseerd door Kevin Godley . De hoes van de single werd gefotografeerd in Wardour Old Castle in Wiltshire, net als de hoes van het album Ten Summoner’s Tales.
In Lyrics By Sting beschreef de zanger het uitzicht vanuit zijn 16e-eeuwse landhuis in Wiltshire:
In Engeland is ons huis omgeven door gerstvelden en in de zomer is het fascinerend om de wind over het glinsterende oppervlak te zien bewegen, als golven op een oceaan van goud. Er is iets inherent sexy aan de aanblik, iets primairs, alsof de wind de liefde bedrijft met de gerst. Geliefden hebben hier beloften gedaan, daar ben ik zeker van, hun banden versterkt door de geruststellende cyclus van de seizoenen.
‘Fields of Gold’ staat in de TOP2000 van 2022 op plaats 162, de coverversie van Eva Cassidy op plek 647, kijk en vergelijk:
https://www.youtube.com/watch?v=KLVq0IAzh1A
https://www.youtube.com/watch?v=imp7DWpE3xo
Solidariteit met Oekraïne
Vele Europese landen brachten vlak na de oorlog zegels uit met de Oekraïense vlag erop. De opbrengst van de verkoop van de zegels werden besteed aan humanitaire hulp in Oekraïne en om voedsel en kleding te kopen voor de Oekraïense vluchtelingen. Voorbeelden zijn: Kroatië, Letland, Spanje, Oostenrijk, Luxemburg. Wat een creativiteit van de designers van de postzegels!
Oekraïne: lid van de Europese Unie?
De verstandhouding tussen de Europese Unie en Oekraïne is sinds 2013 flink verbeterd. De pro-Europese opvolgers van de afgezette president Janoekovitsj haalden de banden met de Europese Unie weer aan. Dit resulteerde in de ondertekening van een associatieverdrag, dat in september 2017 in werking is getreden.
De EU verleent daarnaast financiële steun aan Oekraïne ter stimulering van de economie en de rechtsstaat. Vanaf juni 2017 geldt een visumliberalisering voor Oekraïense burgers. Tijdens de burgeroorlog in Oekraïne in 2014 scheidde de Krim zich af, waarna het onderdeel van Rusland werd. De Oekraïense regering en de Europese Unie erkenden deze afscheiding niet.
Na een periode van troepenopbouw is Rusland op 23 februari 2022 Oekraïne binnengevallen. De Europese Unie heeft de invasie sterk veroordeeld en heeft erop gereageerd met een pakket van financiële en economische sancties tegen Rusland en materiële en financiële steun voor Oekraïne. Na de invasie diende Oekraïne een verzoek tot kandidaat-lidmaatschap van de EU in, dat in juni 2022 goedgekeurd is door de Europese regeringsleiders.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)