Finsbury Pavement - Postzegelblog

Finsbury Pavement

12

kopje 2Tijdens een bezoekje aan een postzegelvereniging kreeg ik een aangetekende envelop in handen die mijn aandacht trok. Deze envelop was op 28 september 1900 gestempeld met een stempel van een postkantoor met een vreemde naam: 89 Finsbury Pavement B.O.E.C. Waar moest ik dat postkantoor zoeken?

2

De envelop gaf mij geen aanknopingspunt, omdat een afzender ontbrak. Maar de letters E.C. waren wel bekend: Eastern Central, een postcode voor een postaal district in Londen. En inderdaad, in het stadsdeel Islington kwam de naam Finsbury Pavement voor. Met Street View eens rondgekeken en gezien dat het adres 89 niet meer bestond. Allemaal nieuwe gebouwen, banken en grote winkels. Niet zo vreemd want dit stadsdeel was ernstig getroffen door de Duitse bombardementen tijdens de Slag om Engeland. Het is niet precies bijgehouden, maar op of nabij het postkantoor viel tijdens een nachtelijk bombardement tussen 7 oktober 1940 en 6 juni 1941 een zware bom die een groot aantal panden verwoestte waarbij ook doden en gewonden waren te betreuren.

3

Foto´s van de nabij gelegen Fore Street genomen op 3 januari 1941 tonen de verwoestingen.

4

Terug naar de envelop. Deze werd uitgegeven in 1898 en was specifiek bestemd voor aangetekende zendingen. Het tarief voor aangetekende zending was al opgedrukt op de sluitklep: Registration two pence met een afbeelding van koningin Victoria. Het was het kleinste formaat envelop, 133 mm bij 83 mm. Er bestonden nog vier andere formaten, waarvan de grootste 292 mm bij 152 mm. De envelop was naar Vlissingen gezonden en daarom moest 2½ pence worden bij gefrankeerd. De postzegels werden gestempeld met een speciaal stempel voor aangetekende stukken, waarin het woord Registered in voorkwam.

5

De kantoornaam van afzending was dus Finsbury Pavement. Daarachter de letters B.O. Deze letters waren de verkorting voor Branch Office ofwel filiaal. De toevoeging B.O. kwam veel vaker voor zoals in de stempels van Lombard Street, ook te vinden in Londen.

6

De achterzijde van de envelop gaf nog informatie over vergoedingen mocht de envelop niet aankomen bij de geadresseerde. De twee pence was voldoende voor een vergoeding van maximaal £5.

7

De post werkte toen zeer snel want al de volgende dag werd de envelop op het postkantoor Vlissingen gestempeld met het grootrondstempel met de uuraanduiding 12-6 voormiddag.

8

Maar waar komt de naam Finsbury Pavement vandaan? De term ´pavement´ heeft verschillende betekenissen, zoals trottoir of stoep, wegdek, plaveisel, bestrating en voetpad. Het was waarschijnlijk een verharde weg die leidde naar een landhuis met de naam Finsbury. Dit landhuis bestaat al lang niet meer. Het lag aan de toegangsweg naar Londen, vlak voor Moorgate, een stadspoort in de muur rondom Londen. De naam Moorgate bestaat ook nog steeds, maar dan als station voor de metro en het verlengde van Finsbury Pavement richting centrum. Finsbury Pavement is nu onderdeel van een belangrijke verkeersweg, de A501 overgaand in de A40 naar het westen. Een leuk postwaardestuk dat past in mijn verzameling ´vreemde namen van postkantoren´.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Tweede wereldoorlog VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Jan Taco te Gussinklo op 4 maart 2014 om 07:22

  Proficiat! Wat een fraai bericht.

 • Frank op 4 maart 2014 om 07:34

  Very nice, see also:

  http://www.triple-sonline.com/Images/a33968itExt.JPG

 • willem hogendoorn op 4 maart 2014 om 19:04

  Je had rechercheur moeten worden Cees!

 • Cees op 5 maart 2014 om 07:12

  Willem, dat is nu juist het leuke van onze hobby. Het achterhalen van een stukje geschiedenis dat in een dergelijk poststuk is verborgen. Dat geeft (voor mij tenminste) een extra dimensie aan het poststuk, leuker dan het volplakken van een voordruk album. Ook al kan het bemachtigen van die een zegel die ik nog miste, ook wel genoegen schenken. Maar die lol is gauw over en dan duik ik weer in mijn poststukkenverzameling….

 • Prins op 5 maart 2014 om 10:35

  Complimenten voor dit mooie stuk vol informatie.

 • Stampertje op 6 maart 2014 om 08:51

  Er is veel meer interessants te zeggen over 89 Finsbury Pavement, maar omdat mijn eerdere relevante bijdrage zonder reden werd weggecensureerd heeft het blijkbaar geen enkele zin hier op dit blog te reageren. Erg jammer.

 • Postzegelblog op 6 maart 2014 om 09:47

  @Stampertje,

  We hebben in onze spambox gekeken en je bericht is er er inderdaad terechtgekomen.
  De meeste spam die we dagelijks tegenkomen beginnen met ‘nice article’ gevolgd door een link. vandaar. De reactie is weer teruggezet.

 • Stampertje op 8 maart 2014 om 00:15

  Ok, bedankt. In dat geval toch kort iets aan extra informatie:

  Op 89 Finsbury Pavement was in de 25–30 jaar voordat het postkantoor werd geopend een telg uit de Smee meubelmakersfamilie gevestigd onder de naam WA & S Smee. Meubels van hoge kwaliteit; op antiekveilingen bereiken ze nu nog steeds hoge prijzen, en er staat zelfs een exemplaar in het Metropolitan Museum of Art. Op vele meubels staat een naamplaatje met het adres, zie:

  http://img5.sellersourcebook.com/users/39568/034_1392038776.jpg

  WA Smee overleed op 29 April 1886, op zijn kantoor op dit adres. Dat heeft mogelijk vrij snel tot het einde van het bedrijf geleid, het vertrek van zijn afstammelingen naar de VS, en de weg vrij gemaakt tot het vestigen van het postkantoor.

  Dat op het postantoor in de jaren erna af en toe het een en ander voorviel blijkt uit de proceedings van de central criminal court, zoals een interessant geval van de diefstal van een portemonnee met o.a. 30 postzegels:

  http://www.oldbaileyonline.org/images.jsp?doc=190505020019

  In de tekst hierboven staat dat het postkantoor in WOII vernietigd is tijdens een bombardement. Interessant is dat uit een zeer indrukwekkend ooggetuigenverslag opgemaakt kan worden dat dit mogelijk zelfs al (of ook) in WOI is gebeurd, en wel in juni 1916 (en dat is echt heel bijzonder). Zie (op pagina 103):

  books.google.com/books?isbn=0906782988

 • Cees op 8 maart 2014 om 07:01

  Heel mooie en bruikbare extra informatie die ik zeker zal bewaren!
  Met dank voor de gegevens.

 • Stampertje op 8 maart 2014 om 17:56

  Hierbij nog een foto van Finsbury Pavement, gemaakt in 1896 door, toen het postkantoor al moet hebben bestaan:

  http://www.antiquemapsandprints.com/scansr1/P-7-003749a.jpg

  De foto is gemaakt in de richting van nummer 68. Of het postkantoor op de foto te zien is weet ik niet. Op eBay zijn prints van deze foto gemakkelijk verkrijgbaar, sommige daarvan met begeleidende tekst:

  “Finsbury Pavement […] The above view was taken nearly opposite West Street, which leads east into Finsbury Circus and Short Street, which runs west into Moorfields, just opposite Moorgate Street Station […]”

 • Stampertje op 8 maart 2014 om 17:58

  …foto gemaakt door George Newnes…

 • Postzegelblog op 8 maart 2014 om 23:10

  Leuke achtergrondinformatie Stampertje!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)