Half Way Tree - Postzegelblog

Half Way Tree

0

Bij het zoeken naar bepaalde afdrukken van poststempels komt men wel eens benamingen tegen waarbij je verbaasd opkijkt. Nooit van gehoord! Wat een vreemde naam! Zo ook bij een poststempel op een brief afkomstig uit Jamaica.

Een brief uit 1949, verzonden vanuit Half-Way-Tree naar Colombo in Ceylon, de oude benaming voor het huidige         Sri Lanka.

Duidelijk gericht aan een postzegelhandel aldaar. Maar waar is die plaatsnaam te vinden? Uiteraard biedt internet weer de oplossing! Half Way Tree is de hoofdstad van het district Saint Andrew op Jamaica. Half Way Tree is  geen afzonderlijke plaats, maar een grote wijk in de agglomeratie Kingston. In de wijk is een groot postkantoor gevestigd. Dit vanwege de aanwezigheid van vele bedrijven en kantoren. En het ligt vlak bij het centrum van Kingston. Het is aantrekkelijk om hier te wonen en te werken. De flats en de huizen in de stad zijn voornamelijk gevestigd aan Surbiton Road, Winchester Road en Ruthven Road. Hier staan ook enkele prominente scholen, zoals het St Andrew High Girls’ School. Verder enkele grote winkelcentra.

Terug naar de envelop. Leuk is de vermelding ´As near as your mail box´, een reclameslogan die je wel vaker tegenkomt. Dan de afzender. Is hier iets van te vinden? Een ook hier biedt internet de oplossing. Barrington Smith Co was een postzegelhandel die in het midden van de 20ste eeuw zeer actief was. De eigenaar gaf blijk van ´vaderlandsliefde´ door het uitgeven van tal van bijzondere enveloppen waarvan de opbrengst was bestemd voor de financiering van bepaalde acties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De patriottische enveloppen van Barrington Smith zijn vooral door Britse en Amerikaanse verzamelaars zeer gezocht. Hij handelde specifiek in postzegels en postwaardestukken uitgegeven door de landen van de Gemenebest. Hij begon zijn zaak in 1935, eerst als drukker, maar al snel als postzegelhandelaar. Hij werd bekend als uitgever van het postzegeltijdschrift ´The West Indian Philatelist´. Hij beëindigde zijn zaak in 1962. En waar de naam Half Way Tree vandaan komt? De overlevering zegt dat de plek werd genoemd naar een grote katoenboom die hier al stond vóór de Engelse verovering van het eiland in 1655. De boom markeerde het midden van de afstand tussen de militaire basis St. Andrew te Greenwich en het fort in Spanish Town. Oude enveloppen? Een bron van geschiedenis en inspiratie!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
India OnderwijsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)