Verloren plaatsnamen: Kalf-Zaandam - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Kalf-Zaandam

3

Bij Zaandam ligt een woonwijk gevormd uit het buurtschap ´Het Kalf´. Nu heet deze woonwijk Zaandam-Noord. Het buurtschap lag tussen het water, de Braak en de huidige rijksweg A7. Het grenst aan het natuur- en recreatiegebied Jagersveld met veel wandelpaden en water.In augustus 1917 kreeg de buurtschap een hulppostkantoor: Mededeelingen No 5784s van 8 augustus 1917: Met ingang van 16 Augustus 1917 wordt te Het Kalf (bij Zaandam) een hulppostkantoor gevestigd, waarvoor het postkantoor te Zaandam als hoofdkantoor zal optreden.

In 1925 werd het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor te Het Kalf opgeheven en vervangen door een post-, telegraaf- en telefoonstation: Mededeelingen No 2074S van 17 februari 1926: het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor te Het Kalf is met ingang van 21 December 1925 vervangen door een station voor de drie diensten met telegrambestelling. De postbestelling geschiedt van Zaandam uit. De stempels moesten terug naar de Centrale Directie der PTT en werden daar bewaard. De stationhouder kreeg echter zijn kantoornaamstempel weer terug in juni 1927 en zijn dagtekeningstempel op 24 april 1928. In de afdruk op de stempelkaart van het poststation is de laatste dag te zien dat het stempel in gebruik was: 20 december 1925.
Het poststation werd opgeheven op 15 juli 1947. De stempels werden op 19 juli 1947 teruggezonden en vernietigd. Het Kalf zat zonder postvestiging en voor postzaken moest men naar Zaandam of een andere plaats.

Maar toch was blijkbaar na bijna 30 jaar weer behoefte aan een postvestiging want op 1 januari 1976 werd een bijpostkantoor in de vorm van een ´vooruitgeschoven loket´ geopend. Het is geen echt postkantoor, want een medewerker van het postkantoor Zaandam kwam met al zijn spullen naar Het Kalf om de klanten ten dienste te staan. Een tijdelijke maatregel. Deze medewerker kreeg de beschikking over een naamstempel en een dagtekeningstempel, nu met de naam Zaandam-Kalf. Dit tijdelijk bijpostkantoor werd op 14 juli 1978 vervangen door een stadspostagentschap

Mededelingen No 28 van 11 juli 1978: Kantoren, Vestiging enz.
Op 14 juli 1978 wordt het tijdelijk bijpostkantoor vooruitgeschoven loket Zaandam-Kalf opgeheven onder gelijktijdige vestiging van het stadspostagentschap Zaandam-Drielse Wetering, dat voor de postdienst zal ressorteren onder het postkantoor Zaandam.

De naam van het buurtschap Het Kalf is verdwenen, maar de straatnaam Kalf bestaat nog altijd, evenals de naam ´t Kalf gebruikt voor Zaandam-Noord.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 11 mei 2011 om 10:43

  Het zou mooi zijn om deze serie van Cees gebundeld te zien.
  Dit is een leuke serie verhalen.

 • Prins op 11 mei 2011 om 20:35

  Is er ook nog een ander “HET KALF (BIJ …….)”, zoals in “BEEK BIJ NIJMEGEN” en “BEEK GEM. BERGH”?

 • Cees op 20 mei 2011 om 07:24

  Nog enkele stempels met ´bij´: De Heurne bij Dinxperlo (Gld.) 1, ´t Loo bij Bergeijk (N.B.) 1, Loo (bij Duiven)(Gld.) 1, Wijk bij Duurstede 1 en 2, Legerplaats bij Laren, Legerplaats bij Oldebroek, Legerplaats bij Milligen, Hierden bij Harderwijk 1, Mechelen bij Gulpen 1 en Sterkamp bij Ommen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)