Op 2 januari 1995 introduceerde PTT Post een nieuw vorm van frankeren: de pakketzegel. Voortaan hoefde een binnenlands postpakket niet meer gefrankeerd te worden met postzegels, maar kon volstaan worden met een grote sticker. Er werden op die dag vier verschillende pakketzegels uitgebracht, voor pakketten van verschillende gewichtsklassen.
Gerelateerde artikelen
De zegels waren niet voorzien van een waarde aanduiding, maar van de aanduiding ‘Frankering betaald Nederland’ en een groot cijfer (1, 5, 20 of 25) dat de gewichtsklasse aangaf. De zegels werden niet alleen los verkocht , maar ook in boekjes van 5 of 10 stuks, tegen een iets lagere stuksprijs. De pakketzegels waren alleen geldig voor het binnenlands postverkeer. Postzegelverzamelaars hebben aan de pakketzegels maar weinig aandacht besteed. Voor de postfris verzamelaar zijn ze behoorlijk prijzig en gebruikt passen ze moeilijk in een postzegelalbum.
Op het middengedeelte van de pakketzegel is een groot cijfer aangebracht dat de gewichtsklasse van het pakket aangeeft, zoals 1, 5, 10, 20, 25 en 30. Verder is er op het middengedeelte een cirkel vrijgelaten voor een stempelafdruk en staat er in de vorm van een streepjescode het unieke zegelnummer op weergegeven. Elke keer als het pakket in handen komt van een medewerker van TNT Post, wordt met een leespen de streepjescode ingelezen. In een centrale computer wordt al deze informatie vastgelegd ten behoeve van de klanten maar ook voor TNT Post zelf. De klant kan de status van het pakket volgen via de streepjes code. Dit staat bekend als ’track and trace’.
Op 2 Januari 1997 bracht een verhoging van de tarieven van de pakketpost een wijziging met zich mee. Hoewel op de pakketzegels geen tarief staat vermeld, en men dus had kunnen blijven werken met de bestaande zegels, verscheen toch een nieuwe serie pakketzegels aan het loket. Het cijfer werd vervangen door de aanduiding ‘tot en met’.
Inmiddels zijn heel wat soorten pakketzegels verschenen, zelfs speciale zegels voor de kerstperiode, geïllustreerd door Dick Bruna. Die werden uitgegeven op 27 november 1995. Verder zegels gecombineerd met specifieke aanvullende diensten. En wist u, dat er op 21 januari 1997 ter gelegenheid van Valentijnsdag een pakketzegel is uitgegeven als kras- en geurzegel? Wat is uw mening? Behoren de pakketzegels thuis in een postzegelverzameling? Laat het even weten!
Reacties (22) Schrijf een reactie
@Cees
Een poging om de pakketzegels in kaart te brengen vind je in mijn website:
http://www.galeoptix.nl/fila/nl_pak00.htm
Zoals je wel weet ben ik van mening dat dit gewone postzegels zijn met een beperkt toepassingsgebied – zoals ook de port-, dienst-, luchtpost- en bijzonder vluchten zegels e.d. dat waren…
Ze horen daarom gewoon in de catalogus net als de aangetekend postzegels, de garantiepost postzegels, de prepaid express postzegels.
Net als bij postzegels kun je ze van te voren kopen en op het moment en plaats dat je ze nodig hebt gebruiken.
Een poll over wat men er hier van vindt is leuk en aardig en hoort helemaal bij het cultuurtje van SMS-en en iemand uit Big Brother laten sturen, maar vervangt natuurlijk nooit een beredeneerd wel of niet opnemen in een catalogus op grond van kriteria.
Een Nederland verzameling kan nooit compleet zijn als er b.v. geen portzegels bij zitten maar al evenmin als die voornoemde postzegels ontbreken.
Wat iemand wil verzamelen moet iedereen zelf weten, maar als iets “beoordeeld” gaat worden mogen er best kriteria vastliggen en gehanteerd worden.
Hoog tijd voor een jury corps om zich daar eens serieus over te buigen zonder vooroordelen….
Een postzegel is een door de posterijen uitgegeven bewijs van betaling, van het door de posterijen verlangde bedrag als tegenwaarde voor een te verrichte dienst. Ik ben het met Rein eens dat de pakketzegel aan deze omschrijving voldoet. Hoort deze zegel in een postzegelverzameling thuis? Men zegt wel eens dat de filatelie begint waar de postzegelcatalogus ophoudt. Als je het daar mee eens bent, hoort deze zegel niet in een postzegelverzameling thuis, maar in een filatelistische verzameling. Het is postaal, dus exposeren hiermee moet kunnen.
@Willem
Je bent het dus met me eens dat een pakketzegel een postzegel is. En wat hoort er dan in een postzegelverzameling thuis? Toch alle postzegels?
@Rein
Verzamel jij dan alle postzegels ?
@ Rein, even oneerbiedig: de doorsnee postzegelverzamelaars is iemand die in zijn catalogus aankruist wat hij heeft. Niets mis mee, want zo begint iedereen. Zolang de pakketzegel dus niet in de catalogus staat, (en niet door DAVO e.a. in een voordrukalbum wordt afgebeeld) ben ik bang dat deze zegel niet in veel postzegelverzamelingen zal voorkomen. En bij (filatelist) Hogendoorn? Ik heb er één, omdat ik het opgegeven heb naar compleetheid te streven, maar wel van alle “soorten” wat wil hebben. Het album waar deze zegel in zit is herkenbaar aan de “R”, van Rariteiten :)
Waar het om gaat is dat er een hoop soorten postzegels ten onrechte niet vermeld worden in de Nederlandse pzc. De pzc geeft zo een erg beperkt beeld van welke postzegels er zoal zijn uitgegeven en is zo een misleidende bron voor verzamelaars die streven naar volledigheid.
=De NVPH SC geeft zo een erg beperkt beeld van welke postzegels er zoal zijn uitgegeven en is zo een misleidende bron voor verzamelaars die streven naar volledigheid.=
Ja, die streven naar het zelf willen bepalen wat ze wel of niet opnemen in hun verzameling en die wordt essentiele informatie onthouden. De NVPH als hoeder van de Nedelrandse verzamelkudde weet het best wat goed is voor die kudde. Dom houden en ze niet zelf laten nadenken dat kan nooit kwaad en zo kom je ook de volgende 80 jaar wel door…..
@Willem,
ik zou ze geen “Rariteiten” willen noemen, maar voorbeelden die thuishoren in het overzicht van de Twaalf Filatelistische Elementen.
Dat is veel breder dan de “catalogus”.
http://www.everyoneweb.com/twaalf
@Toon
Met alle eerbied voor de pogingen om de jeugd via Oomens Twelve erbij te betrekken vind ik de Twelve toch wel een ratjetoe! maar dat wist je al wel van mij :)
Gewoon loslaten die hap. Gisteren naar het van Gogh museum geweest, een aanrader voor iedereen, en in een map album schoenendoos wat het dan ook gaat worden gaan:
het entreekaartje
het meegepikte velletje papier wat op de dienbladen lag in de kantine
de folder bij de uitgang over het museum
de gekochte kaarten in de winkel
de aangeschafte poster is te groot
het velletje van Gogh zegels 2003
een aantal kaarten met postzegel die ik nog moet gaan opsturen ter afstempeling, zodat het zg. maximumkaarten woren
de brief van hoofdsponsor kpn met die ingedrukte port betaald zegel erop. Ga dat echt niet verzamelen, maar bij deze neem ik m toch mee
Een fdc van Van Gogh
Over ratjetoe gesproken….
Ik bedoel: had ik een automaatzegel gehad over van Gogh dan had deze ook meegedaan. Maar die heb ik niet en ik ga er niet wanhopelig naar op zoek.
DE twaalf filatelistische elementen bestaan niet. Indertijd, toen bij een bestuursvergadering van Jeugd Filatelie Nederland )JFN’ werd gesproken over het samenstellen van ´handvaten´ voor jeugdige verzamelaars, om een gevarieerd aantal elementen in een verzameling te brengen, werden meer dan vijftig voorbeelden gegeven. Wij zijn toen gaan schrappen en hebben het aantal van 12 voorbeelden overgehouden. Uiteraard zijn er dus véél meer! Maar dit overzichtje zit wel tussen de oren van de jeugdige inzenders op postzegeltentoonstellingen. Later vinden ze zelf nog meer elementen die gebruikt kunnen worden en passen die dan ook toe. Daarmee is een van de doelstellingen van JFN bereikt! Géén ratjetoe! Maar een hulpmiddel naar meer.
Naar mijn mening is de vraagstelling onjuist en wordt daardoor de kans op een onzuivere discussie vergroot.
De vraag zou moeten zijn: Zijn pakket(post)zegels postzegels ja dan nee en waarom?
De vraag of pakketpostzegels in een postzegelverzameling thuishoren wordt m.i. exclusief bepaald door degene die de betreffende verzameling aanlegt en is dan ook (quasi louter) subjectief.
Dat pakketzegels echte postzegels zijn, leidt naar mijn mening geen enkele twijfel. Willem Hoogendoorn geeft het meest directe en duidelijke antwoord: de definitie van een postzegel geldt onverkort ook voor de pakket(post)zegels. Dat geldt ook voor de overige door Rein genoemde (post)zegels,de diverse varianten van de persoonlijke postzegels, alsmede ook voor de ATM (automaatzegels, van Klussendorf tot Gunnebo in alle verschijningsvormen en (druk)varianten. Zoekt en gij zult niet(s) vinden in de “Speciale” catalogus. Zoek daarentegen naar niemendalletjes zoals de blauwdrukken en de fdc’s en een “mer á boire” ontvouwt zich bij het openen van het prachtige boekwerk.
Waarom kopen nog zoveel mensen deze jaarlijkse filatelistisch NIETSzeggende prijscourant van een clubje handelaren? Wordt het niet eens tijd voor een ECHTE postzegelcatalogus?
Hallo Kees,
ik zou graag deel 2 van je handboek Nederlandse poststempels op CD willen kopen, hoe kan ik dat regelen?
Groeten,
Sander Wijnen
(sorry, ik vond je e-mail adres niet…)
@JS waarom kopen nog zoveel mensen deze jaarlijkse filatelistisch NIETSzeggende prijs courant van een clubje handelaren? Wordt het niet eens tijd voor een ECHTE postzegelcatalogus?
Beste Johan, dit jaar,na 8 jaren, weer eens ’n nieuwe versie 2009 cadeau gevraagd en gekregen,er wat doorheen zitten bladeren en cadeau gedaan aan ’n buurmeisje, voor al die plaatjes!!
’n ECHTE catalogus opzetten, via internet b.v., lijkt mij geen onoverkomelijk idee. Zelf werken wij, familie,kennissen, via ’t systeem zoals dhr.RvdB heeft opgezet. Jaarlijks van nul beginnende, geen B types, geen onvermelde types, maar alle types!!!Van slit tot gestanste types, tanding en druk variaties, fosfor variaties, etc.etc. De schoonheid van dhr.RvdB opzet is:’t van simplistisch tot volledig, onuitputtelijk is. Eenieder kan daaruit haar/zijn specifieke informatie eruit halen e.o. dit nu: tandingen, druktechnische, exacte emissie data zijn, gom, liggend of staand,gele, witte,oranje of rode vert. of L balken zijn, enkel of dubbele slit is, etc. etc. van 1852 tot heden, ’t IS en BLIJFT een overzichtelijke, jaarlijkse, vernieuwende, inzichtelijke catalogus, zowel voor beginnende als gespecialiseerde e.o. doorgewinterde, VERZAMELAAR!!!!! Voor degene die gaarne op de hoogte willen blijven van de, door handelaren geschatte prijzen, koop zo’n onding, bedoel prijscourant,trek 80% van de waarde eraf (laatste 10 jaren, iets minder) en welaan…………..LET’S DO IT!!!!
@ OJ Kwats,
Het zal wellicht niet verbazen dat ik de geweldige catalogus van 2010 nog niet heb gekocht. Wel jammer van de blauwdruk die ik nu wel misloop voor mijn collectie prullaria bedacht door zich rijkrekenende cataloguscommissieleden. Hetzelfde zal gaan gelden voor de nieuwe Specialiteitencatalogus. Daarin staat naar op voorhand al voorspeld kan worden ook niets nieuws en de prijsstellingen hebben nog nooit gedeugd. Als iedereen eens tegelijk besloot dergelijke geldverspillende prijslijsten niet te kopen zou dat wellicht eens het besef brengen bij de hh handelaren dat hun prijscourant van nul en generlei waarde is. Op een andere manier verwacht ik niet dat het ooit gaat lukken.Bovendien kun je voor de besparing weer wat leuk zegelmateriaal (bijvoorbeeld een aantal persoonlijke zegelvelletjes via de TNT applicatie) of een album kopen.
Beste Kees,
Ik heb reeds in 2007 in België tentoongesteld met de Nederlandse pakketzegel in de een kader klasse
postgeschiedenis 79% behaald.
Al in 1995 ben ik met pakketzegels bezig
via mijn werk kon er voor niets aankomen
en zo heb ik een verzameling opgezet van gebruikte pakketzegels;
Voor mijn zijn pakketzegels postzegels.
groeten Ad
Toevallig weer eens bij de discussies gekomen over de Twaalf Filatelistische Elementen. Mijn website is inmiddels echter verhuisd én uitgebreid. Nu naar http://www.filavaria.nl/twaalf.htm
Ik kwam met het pakken van de kerstboom, nog een PTT post pakketzegel boekje tegen met nog 1 niet gebruikte zegel erin. Ik dacht, ik ga deze zegel voor de grap scannen in de post NL app. En, ja hoor de zegels streepjes scan werd nog gewoon geaccepteerd. Weet iemand of ik deze nog kan gaan gebruiken om een pakketje ermee te verzenden of zijn er andere gegadigde. Het boekje was ooit van het bedrijf van mijn ouders, dus alle zegels zijn eruit, behalve de laatste… Graag hoor ik van iemand of een verzamelaar? Fijne feestdagen ???????
Rolinde, op de site van Post NL staat:
Pakket- en servicezegels zijn tot 1 augustus 2020 te koop in de webshop. Tot en met 31 december 2020 kun je deze zegels bij een PostNL-punt kopen, zolang de voorraad strekt. Je kunt reeds gekochte zegels nog gebruiken t/m 31 maart 2021. Vanaf 1 april 2021 zijn de pakket- en servicezegels niet meer geldig en kunnen ze niet meer gebruikt worden voor het verzenden van pakketten.
@Willem.
Net zoals guldenzegels niet meer gebruikt mogen worden maar deze kennis bij de meeste PostNl-punten ontbreekt. Ik verstuur nog regelmatig pakketjes met mooie velletjes van Fl 0.80.
Ik gok, dat als je de pakketzegel laat scannen, deze gewoon geaccepteerd wordt door de bediende.
Ramon, kunt u daarmee stoppen?
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)