Saarland in 1947 (deel 1) - Postzegelblog

Saarland in 1947 (deel 1)

0

De bevolking van Saarland is jarenlang woonachtig geweest in dan weer Duits dan weer Frans gebied. Het gebied stond onder toezicht van de Volkenbond als Mandaatgebied na 1920 (bezet door Frankrijk en Groot-Brittannië), Duits vanaf 1935 (Westmark) en een Protectoraat onder Frans bestuur vanaf eind 1946 tot en met 31 december 1956. Dat laatste betekende een min of meer zelfstandige staatsvorm.

 

Voor de door Frankrijk bezette vijf gebieden in Duitsland werden speciale postzegels uitgegeven. Een algemene serie voor Rheinland, Pfalz, Württemberg, Baden en Saarland verscheen vanaf december 1945 tot en april 1946. De postzegels hadden het landswapen van de bezette gebieden als afbeelding. Bovenstaande voorbeelden zijn van Rheinland (1 Pf) en Württenberg (5Pf). Later werden Rheinland en Pfalz tot één gebied samengevoegd als Rheinland-Pfalz.

Voor Saarland werden twee postzegels met afbeelding van het landswapen van dat gebied uitgegeven. De uitgiftedatum van beide zegels was 12 januari 1946. Voor de door Frankrijk bezette Duitse gebieden werd in 1947 overgegaan tot de uitgifte van postzegels waarin de Landsnaam was opgenomen.

 

 

 

De voor Baden, Rheinland-Pfalz en Württemberg (ook wel Württemberg-Hohenzollern genoemd) uitgegeven postzegelseries werden ontworpen door Prof. Vytautas Kazimieras Jonyas, een kunstenaar uit Litouwen, geboren in 1907. Hierboven enkele voorbeelden.

De eerste postzegel voor Saarland verscheen op 20 januari 1947 met een afbeelding van een mijnwerker met houweel en op de achtergrond een landschap met kerk in de waarde van 12 Pfennig. Op de zegel zijn twee ‘plaatfouten’ te zien, een vlek in de letter R van SAAR en een beschadigde linker onderhoek.

De postzegel was gedrukt op papier met watermerk golflijnen. Deze golflijnen kunnen zowel ‘dalend’ als ‘stijgend’ voorkomen. Deze laatste komt het meeste voor. Watermerkpapier werd alleen gebruikt voor de waarden van 12 Pf, 45 Pf en 75 Pf. De overige waarden op wit papier zonder watermerk.

Met dezelfde afbeelding verscheen op 17 februari 1947 de postzegel van 6 Pfennig en op 7 maart 1947 de postzegels van 2, 3, 8 en 10 Pfennig.

Op 4 februari 1947 werd een postzegel uitgegeven van 24 Pfennig en op 17 februari 1947 twee postzegels van 15 en 16 Pfennig met een afbeelding van arbeiders in een ijzer- of staalgieterij. Gevolgd door een postzegel van 20 Pfennig op 7 maart 1947.

Met een afbeelding van vrouwen die oogsten met op de achtergrond een fabriekscomplex werd op 4 februari 1947 een postzegel uitgegeven van 45 Pfennig en op 7 maart 1947 de postzegels van 25, 30, 40 en 50 Pfennig. De postzegel van 45 Pfennig is ook gedrukt op papier met watermerk golflijnen maar uitsluitend in het ‘stijgende’ model.

Samen met de postzegel van 12 Pfennig verscheen op 20 januari 1947 een postzegel van 75 Pfennig met een afbeelding van de Benedictijner Abdij te Mettlach met de ‘oude toren’. De abdij is niet meer als zodanig in gebruik. Het hoofdkantoor van Villeroy en Boch is hierin thans gevestigd. Ook de postzegel van 75 Pfennig komt voor met watermerk golflijnen in beide richtingen waarvan de zegel met dalende golflijnen het meest zeldzame is. De postzegels van 60 en 80 Pfennig met dezelfde afbeelding werden uitgegeven op 7 maart 1947.

Als hoogste waarden werden de postzegels van 84 Pfennig met een afbeelding van Maarschalk Ney en een postzegel van 1 Mark met een bocht van de rivier de Saar, de Saarschleife, tussen Mettlach en Merzig uitgegeven op 17 februari 1947. Maarschalk Michel Ney is geboren op 10 januari 1769 te Saarlouis. Vanaf 1788 was hij in militaire dienst in Frankrijk en had later, in 1815, de leiding over de Keizerlijke Garde. Hij heeft deelgenomen aan vele veldslagen waaronder de Slag bij Quatre-Bras en de Slag bij Waterloo. Vanwege de enorme verliezen aan mankracht en materieel werd hij op 3 augustus 1815 te Parijs gearresteerd wegens ‘hoogverraad’ en op 7 december 1815 gefusilleerd.

Naast vele tientallen plaatfouten komen ook andere afwijkingen voor, zoals de afbeelding gedrukt op de gomzijde van de postzegels en postzegels gedrukt op verschillende soorten papier en ongetande exemplaren. De meeste afwijkingen en plaatfouten zijn omschreven in de ‘Deutschland-Spezial Catalogus’ van Michel. In deel 2 beschrijf ik het vervolg van deze boeiende serie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Kerken NapoleonNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)