Tweede Wereldoorlog - Postzegelblog

Tweede Wereldoorlog

1

De Tweede Wereldoorlog was voor velen een verschrikking en het kostte talloze mensen het leven. Toch zijn postzegelverzamelaars vaak zeer geïnteresseerd in deze oorlog en het ontstaan daarvan.

Ook ik heb veel belangstelling voor de geschiedenis en filatelistisch gezien is deze periode, helaas, een goudmijn voor verzamelaars geworden met vele bijzondere zaken.

Zo kwam ik ook deze briefkaart tegen. Een kaart verzonden op 19 mei 1939, slechts iets meer dan drie maanden voorafgaand aan de Duitse inval in Polen. De kaart was afkomstig van Friedrich Karl Völker, die een elektragroothandel had in de Kleiner Pulverteich in het centrum van Hamburg. De straatnaam bestaat nog steeds, maar daar zijn nu alleen naoorlogse gebouwen te zien. Nummer 25 is niet meer te vinden. Op nummer 23 staat thans een gebouw met drie verdiepingen. De heer Völker stuurde zijn kaart naar een persoon om een afspraak te maken op 23 mei 1939. De geadresseerde heeft de kaart op 20 mei 1939 ontvangen en met een afdruk van zijn stempel voorzien als zijnde ingekomen post. De heer Völker hoopte een bestelling van de geadresseerde te kunnen noteren.

Wat mij opviel was de tekst in de afdruk van het machinestempel van het postkantoor Hamburg. Had men toen al een voorgevoel dat het wel eens mis kon gaan? De slogan zegt vrij vertaald: Volg een opleiding voor de luchtverdediging! Daarnaast het beruchte hakenkruis. Het bedrijf van de heer Völker aan de Kleiner Pulverteich bestaat niet meer maar wel het monument op de voorzijde van de kaart.

Afgebeeld is het enorme standbeeld van Rijkskanselier Otto von Bismarck in het Alten Elbpark aan de Seewartenstrasse in Hamburg. Dit standbeeld werd kort na zijn dood  in 1898 door de architecten Johan Emil Schaudt en Hugo Lederer ontworpen in de vorm van een kolossale Rolandfiguur. De vormgeving was in de Jugendstil. De bedoeling was echter anders: een verheerlijking van het toenmalige keizerrijk en niet van Bismarck. Toch ging de bouw door, ondanks vele protesten van de inwoners van Hamburg. In 1902 werd begonnen met de sokkel van het standbeeld. Het standbeeld kwam in 1906 gereed. De sokkel en het beeld samen wegen 625 ton. Het is in totaal bijna 34½ meter hoog. Alleen het beeld al heeft een hoogte van iets minder dan 19 meter. Het zwaard is 8 meter lang.
Heel toevallig heeft de tekst in het stempel een relatie met dit standbeeld. Bij de bouw van de sokkel heeft men een uitgebreid gangen- en kamerstelsel aangelegd, wat nu de catacomben worden genoemd. De reden van aanleg is nooit duidelijk geworden. Maar gedurende de jaren 1939 en 1940 werden hiervan schuilkelders gemaakt tegen luchtaanvallen. Tijdens de oorlog vielen enkele zware bommen in de nabijheid van het standbeeld waardoor de sokkel werd ontzet. Daardoor kon water indringen in het gangenstelsel. Nu zijn de catacomben niet meer toegankelijk vanwege veiligheidsredenen. Het standbeeld is nog altijd te zien in het park. Kolossaal, dat wel!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Polen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Franc Rossi op 20 mei 2013 om 13:35

    Cees,
    Lijkt me helemaal niet vreemd als je je, tegen verdragen in, gaat bewapenen dat je dan ook rekening houdt met tegenaanvallen. Luchtverdeding hoort bij het idee van het Hitler-regime onoverwinnelijk te zijn waar toen al jaren in het geheim aan was gewerkt. Overigens prima verhaal en weer een bijzonder posstuk!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)