Malmedy - Postzegelblog

Malmedy

2

Dat België drietalig is, is wel bij iedereen bekend. En dat het Duitstalige gebied de plaatsen Eupen en Malmedy betreffen, is ook vrij algemeen bekend. Maar waarom is Malmedy Belgisch gebied?

In mijn verzameling briefkaarten van het Deutsches Reich bevinden zich twee stuks waarbij in de onderrand van de stempels de aanduiding (Kr. Malmedy) bevindt. Daardoor werd mijn nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van dat gebied gewekt. Op internet las ik, dat Malmedy tot het jaar 1795 tot de Zuidelijke Nederlanden behoorde. Het gebied werd geannexeerd door de Fransen en behoorde toen tot het departement Ourthe onder de naam Malmédy. In 1815 werden de Oostkantons (Eupen, Malmedy en St. Vith) tijdens het Congres van Wenen toegewezen aan Pruisen. Malmedy ging tot de Rijnprovincie behoren. De naam werd gewijzigd in Malmünd, maar dat werd niet door iedereen gebruikt.


De eerste briefkaart werd op 16 februari 1907 verzonden vanuit Burgreuland (nu Burg-Reuland) naar Herbesthal. Beide plaatsen liggen in Kreis Malmedy. Maar het aankomststempel van Herbesthal heeft alleen een letter a in het onderste segment. opvallend is wel dat de kaart slechts minder dan acht uur over de reis heeft gedaan. Een afstand over de weg van 70 kilometer.


De tweede kaart is eveneens geadresseerd aan de heer Bangert in Herbesthal. De kaart is op 30 september 1914 verzonden vanuit Weismes, eveneens in Kreis Malmedy. Helaas ontbreekt een aankomststempel. De afstand is de helft, 35 kilometer. De Eerste Wereldoorlog was uitgebroken op 28 juli 1914, slechts enkele maanden daarvóór. Na de Eerste Wereldoorlog, in 1919, werd Malmedy volgens het Verdrag van Versailles toegewezen aan België. Slechts van 1940 tot 1944 was Malmedy weer Duits. Het bloedbad dat op 17 december 1944 plaatsvond tijdens de Slag om de Ardennen is berucht. Daarbij kwamen 90 Amerikaanse krijgsgevangenen om. Na de oorlog werd het gebied van Eupen en Malmedy weer deel van België. En dat is het tot op de dag van vandaag. Ogenschijnlijk een erg rustig gebied maar met een bewogen geschiedenis.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Rob Tielman op 5 juni 2013 om 10:55

    Het is een heel boeiend gebied. Eupen hoorde vroeger tot het nederlandstalige deel van het vroegere hertogdom Limburg. Malmedy is altijd franstalig gebleven en Sankt Vith altijd duitstalig. Er zijn na de Eerste Wereldoorlog Belgische postzegels verschenen met daarop gestempeld Eupen, Malmedy en Eupen & Malmedy.

  • Erica Hartman op 9 juni 2013 om 21:35

    Van weinig oude steden is zo goed bekend wanneer ze gesticht zijn, als van Stavelot en het naburige Malmedy . In 648 kreeg Remaclus , abt van het klooster te Solignac in Aquitanië , van koning Sigebert III van Austrasië een stuk bos in de Ardennen , om hem in staat te stellen dit deel van het rijk te kerstenen . Hij stichtte de dubbel-abdij van Stavelot-Malmedy. Dit werd het begin van de twee steden en van een kerkelijke staat die meer dan 1000 jaar autonoom is gebleven. De rivaliteit tussen de twee abdijen werd in 980 door Otto III in het voordeel van Stavelot beslist.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)