Prijspuzzel: 11 cent en 15 cent? - Postzegelblog

Prijspuzzel: 11 cent en 15 cent?

5

In augustus 1924 doken de eerste portzegels op van 11 cent en 15 cent die waren ontstaan door een opdruk op frankeerzegels van 22½ cent en 17½ cent. Over deze postzegels zijn er drie vragen.

 1. Waarom werden deze portzegels aangemaakt?
 2. Waarom zijn ze ongestempeld zo moeilijk te vinden?
 3. Waarom zijn ze niet opgenomen bij de portzegels in de catalogus?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Gerko op 28 december 2012 om 12:14

  1) De 17,5 cent en 22,5 cent zegels, die als basis zijn gebruikt, waren “over” (wegens tariewijziging)en men wilde ze destijds niet vernietigen. Daarom zijn ze in 1924 als basis gebruikt voor portzegels van 11 en 15 cent.
  2)De zegels zijn alleen “intern” gebruikt door de PTT, op de postkantoren Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De aantallen waren niet groot en men wilde speculatie voorkomen.
  3)De Bond (van verzamelaars) weigerde destijds deze zegels als “gewone” portzegels te erkennen. Men bedacht er de naam “postpakketverrekenzegels” voor.

 • willem hogendoorn op 28 december 2012 om 15:06

  Het zijn postpakketverrekenzegels, aangemaakt voor de interne postpakketdienst.Daarom zijn ze apart opgenomen in de catalogus
  Ze werden uitsluitend intern gebruikt door de posterijen, dus ongestempeld moeilijk te vinden. Als je een ongestempelde tegenkomt is deze hoogstwaarschijnlijk vals!
  Hoewel de PTT het portzegels vond, bedacht de Bond de naam van Postpakketverrekenzegels. Dit omdat het een interne verrekening betrof van de PTT bij terug- of doorzending van postpakketten. Dit leidde er toe dat de Haagsch Phiolatelisten-Vereeniging uit de Bond stapte.
  Bron:Filatelie van A tot Z van Mr. A. vd Flier

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 28 december 2012 om 19:58

  @Gerko en @Willem, jullie antwoorden overlappen elkaar. Maar bij deze vind ik het antwoord van Gerko al dusdanig snel en correct dat hij vandaag met de eer mag gaan strijken. Gefeliciteerd!

 • Gerko op 29 december 2012 om 08:39

  Dank Lia ! Dus toch een keer gewonnen na mijn “uitglijder” bij de eerste vraag van 26 december… ;-)Ben er blij mee,ik mail je binnenkort m’n gegegevens even !

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 29 december 2012 om 08:46

  @Gerko, een terechte winnaar! Geef gelijk even aan welk velletje postzegels je van 2012 wilt hebben!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)