Zomerzegel-propaganda met affiches vanaf 1947 t/m 1957 - Postzegelblog

Zomerzegel-propaganda met affiches vanaf 1947 t/m 1957

9

Na de Tweede Wereldoorlog zijn pas vanaf 1947 weer zomerpostzegels uitgegeven. Aanvankelijk was het wel de bedoeling deze emissie in 1946 uit te geven, maar de zegels zijn vervangen (bij gebrek aan een operationeel functionerend zomerzegelcommissie) door de Nationale Hulpzegels (nvph 449/53) met daarop een dame, die het geteisterde vaderland symboliseert.

Integratie postzegel – affiche

Aanplakbiljetten maken een geïntegreerd en ondersteunend onderdeel uit van de uitgifte van een postzegelemissie. Affiches geven aan een postzegelcollectie aanvullende verdieping en uitbreiding, waardoor de emissie gevarieerder en in een breder perspectief tot leven kan komen.

1947 – geen affiche

NVPH 490 - Zomerzegel 1947

Helaas is dit affiche bij mij nog onbekend en niet gevonden. Wellicht kan een van de Postzegelbloglezers mij hiermee helpen?

Zomerpostzegels 1947

1948 “Gebruik zomerzegels”

Affiche Zomerzegels 1948NVPH 500 - Zomerzegel 1948

Fleurig kleurige ‘bloemen’ zijn door een rood-wit-blauw lint tot een aantrekkelijk ogend bos bloemen verenigd. De ‘bloemen’ verbeelden muziek (harp), toneel: blijspel & tragedie (maskers), schilderkunst (palet & likjes kleurige verf) en wetenschap (microscoop). Met de vlinder verwijst grafisch ontwerper Nico Benschot naar de zomerse periode, waarin zomerzegels te koop zijn.

-> Zomerzegels 1948

1949 ”Koopt zomerzegels”

Affiche Zomerzegels 1949NVPH 513 - Zomerzegel 1949 + Sponk

Een driekleurige vogel presenteert een zomerzegel met daarop een afbeelding van een kleurige bloementak met bladeren. Op de groene achtergrond heeft grafisch ontwerper Sponk (of S. Ponk ???, wie herkent de juiste naam??) een impressie van bomen, takken en bladeren geplaatst, waarin contouren van eikenbladeren zijn uitgespaard.

-> Zomerzegels 1949

1950 “Koopt zomerzegels”

Affiche Zomerzegels 1950NVPH 554 - Zomerzegel 1950

Een man houdt breed glimlachend twee gekartelde vellen papier vast. Vol aandacht ‘bestudeert’ hij hoogstwaarschijnlijk illustraties van postzegel-voorontwerpen op het eerste blad. Grafisch ontwerper Arthur Goldsteen heeft de persoon op een bloemrijk grasveld voor een boom naast het gebladerte van struikgewas geplaatst. De gele vlinder in de blauwe lucht verwijst naar de zomer met zijn zomerzegels.

-> Zomerzegels 1950

1951 – geen affiche

 

NVPH 568 - Zomerzegel 1951

Helaas is dit affiche bij mij nog onbekend en niet gevonden. Wellicht kan een van de Postzegelbloglezers mij hiermee helpen?

-> Zomerzegels 1951

1952 “Koopt zomerzegels”

Affiche Zomerzegels 1952 NVPH 587 - Zomerzegel 1952

Affiche Zomerzegels 1952

Boven een kleurig stralende zomerzegel-zon heeft grafisch ontwerper Cor van Velzen de blauwe 20 cent zomerzegel met daarop een korenbloem (nvph587) ‘getorst’ door de beugel-ronding van een posthoorn geplaatst.
De horizontale affiche is hoogstwaarschijnlijk in twee aparte delen samengesteld. Links- en rechtsboven is de naam C.V. Velzen vermeld. Op de achterkant van deze affiche staat o.a. “Zomerzegels brengen hulp in nood.”

-> Zomerzegels 1952

1953 “Koopt zomerzegels”

Affiche Zomerzegels 1953NVPH 602 - Zomerzegel 1953

Een licht bewolkt zomers landschap is rechts gecombineerd met een gevarieerde bloemenpracht. Grafisch ontwerper Karel Suyling heeft deze zomerse impressie in de omtrekvorm van een posthoorn zichtbaar gemaakt.

-> Zomerzegels 1953

1954 en 1957 “Koop zomerzegels”

Affiche Zomerzegels 1954 en 1957NVPH 641 - Zomerzegel 1954

Twee opgewekt en achterom kijkende ruiters (eentje heeft een penseel met verf in zijn hand) op een ‘gekarteld postzegel-zadel’ zitten op een steigerend paard met wapperende manen, dat naar links wordt gestuurd. Grafisch ontwerper Jan van Heel is de tekenaar van deze expressief-dynamische actie met paard.

-> Zomerzegels 1954

1955 & 1956 – geen affiches

NVPH 657 - Zomerzegel 1955NVPH 672 - Zomerzegel 1956

Ook van deze jaren zijn de affiches bij mij nog onbekend. Deze heb ik nog niet gevonden. Wie kan mij hieraan helpen?

-> Zomerzegels 1955

-> Zomerzegels 1956

1957 Zie zomerzegel 1954: hetzelfde ontwerp

NVPH 690 - Zomerzegel 1957

-> Zomerzegels 1957

Propaganda voeren met affiches

Is zomerzegel-reclamevoering wel noodzakelijk? Het antwoord daarop staat in het Handboek Postwaarden Nederland (zie zomerzegels 1970, C106-11):
“In feite is al deze publiciteit niet nodig, want PTT wist natuurlijk dat de zomerzegels slechts in geringe mate door het gewone publiek werden gekocht en gebruikt. Verreweg het grootste deel werd gekocht door filatelisten en postzegelhandelaren. Het verkochte aantal eerste-dag-enveloppen bedroeg bijna 20 procent van het totaal aantal verkochte series. Het niet-filatelistisch publiek gebruikte bijna alleen de waarde van 25 cent en wel op binnenlandse brieven.
Toch heeft publiciteit effect. In veel kranten werd ruim aandacht aan nieuwe postzegelemissies geschonken. Ook machinestempels met tekstvlag ‘Koop zomerzegels, zomerzegels brengen levensvreugde.”
Gelukkig heeft ons nationaal postbedrijf tegen commercieel beter weten in ons als filatelisten nog jaren aaneen verblijd met zomerzegelaffiches.

1954 “Plak vreugde op uw post”

Bij de zomerzegelaffiches krijgt de zonnige kant van het leven in de vormgeving de nadruk. Met fris en warm opgewekt kleurgebruik wordt dit bereikt wat vooral veroorzaak wordt door de aantrekkelijke warmte van het zomerseizoen, waarin zomerzegels te koop zijn.

 • Niet alleen het Zomerzegelfonds voert met affiches reclame voor de zomerzegelemissies, maar ook PTT / PostNL. De affiches van het postbedrijf zijn qua vormgeving zakelijk afstandelijk, terwijl die van het Fonds speelser, fantasierijker en gevarieerder van uitvoering zijn.
 • Een aanvullende relatie tussen postzegelemissie en zomerzegelaffiche is meermalen niet aanwezig, toch bestaat er ook een prachtige aanvullende visuele informatie, zoals dat bij de emissie 1952 wel gebeurt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • bate hylkema op 24 november 2020 om 22:35

  Een van de trouwe lezers, René, heeft me via mijn e-mailadres batehijlkema@ziggo.nl met de ontbrekende zomerzegelaffiches 1947 (de veronderstelde affiche was niet juist) en 1951 verblijd! Hartstikke bedankt! Hopelijk komen er nog meer ontbrekende afbeeldingen boven water.
  Bij voorbaat dank voor uw medewerking, ook namens de postzegelblog-lezers.

 • bate hylkema op 24 november 2020 om 23:17

  Op redelijk kort termijn komt een vervolg op deze lijst van zomerzegelaffiches. Mij ontbreken nog talrijke afbeeldingen van deze affiches: 1958, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1967, 1969, 1971, 1975, 1976, 1978.1981, 1983.
  Hopelijk beschikt u over afbeeldingen. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 • René Hillesum op 26 november 2020 om 21:02

  Helaas is de journalistieke mores van bronvermelding bij Bate Hylkema ver te zoeken en resulteert dit nu zelfs in jokkebrokken.
  Wat is er aan de hand:

  Wie dagelijks Postzegelblog volgt, heeft de oorspronkelijke versie (22 november) van deze blog over Zomerzegel-affiches 1947-1957 waarschijnlijk gezien.
  Er werd geopend met een (lelijk) rood affiche als zijnde het affiche van 1947. Verder waren enige jaren niet bekend bij de auteur, waaronder 1951.
  Bij toeval heb ik een aantal affiches liggen, waaronder 1947 en 1951. Hierdoor bleek dat het in eerste instantie geplaatste affiche van 1947 niet correct was. Bij beide affiches werd op 24 november ook informatie over de kunstenaar geleverd aan de auteur.

  De auteur was heel blij met de geleverde afbeeldingen van de affiches en de informatie over de kunstenaars en heeft mij ook uitbundig bedankt. Die avond laat (de 24e dus) werd affiche 1947 vervangen en 1951 toegevoegd, inclusief informatie over de kunstenaars.
  De auteur geeft ook nog een reactie op de blog waarin hij mij bedankt. En dan gaat het mis.
  Hij vermeldt alleen mijn voornaam en niet mijn achternaam erbij. Dat kan gebeuren. Tot twee keer toe (de 24e en de 25e) heb ik hem gevraagd mijn achternaam erbij te zetten, aangezien alleen een voornaam natuurlijk geen bronvermelding is.
  Zonder enige reactie werd hier niet aan voldaan. Hierop heb ik vanmiddag (26 november) de geleverde afbeeldingen en de informatie moeten terugtrekken en werd deze inderdaad van het blog afgevoerd.

  Het verkeerde affiche van 1947 is niet teruggekeerd. Nu geeft de auteur bij zowel 1947 als bij 1951 aan ‘Geen affiche’ en ‘Helaas is dit affiche bij mij nog onbekend en niet gevonden. Wellicht kan een van de Postzegelbloglezers mij hiermee helpen?’ Zoals we nu weten, is dat natuurlijk bezijden de waarheid.
  Wie van de lezers de affiches van 1947 en 1951 wil zien: vraag eenvoudig een scan bij mij aan. hillesum (at) filatelist.com

 • Jacqueline op 26 november 2020 om 23:14

  Beste heer Hillesum,
  Ik heb conform uw verzoek de afbeeldingen en informatie uit het artikel verwijderd en de tekst die er nu staat toegevoegd. Liever had ik een correcte bronvermelding in het artikel geplaatst. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een en ander op een misverstand berust. Het heeft dan ook mijn voorkeur om dit op een nette en correcte manier op te lossen.

 • Ramon Eichstaedt op 27 november 2020 om 14:29

  Con tutt respetto maar dit is een blog over postzegels en geen propedeuse voor het behalen van je master. Dus een dusdanige ophef over bronvermelding die niet volledig is in mijn ogen enigszins overdreven.
  Ik lees Bate zijn blogs graag en ga er vanuit dat het, zoals Jacqueline zegt, op een misverstand berust.

  Misschien hebben we nu eindelijk de standaard slecht waarderende lezer gevonden??

 • willem hogendoorn op 27 november 2020 om 22:33

  Er is nu al een FVD-soap aan de gang, laten het hier bij de filatelie houden aub.

 • Piet op 27 november 2020 om 23:27

  Dat zou ik zeker niet doen.
  Het geeft nl. het e.e.a. weer, waar we wat mee kunnen.
  WAT? bedenk dat zelf maar!!

 • willem hogendoorn op 28 november 2020 om 14:05

  Kan je een hint geven Piet?

 • Piet op 28 november 2020 om 17:37

  Als mantelzorger heb ik zes weken gekeken naar het programma op SBS6 RESTAURANT MISVERSTAND in Augustus!
  Ik raad het iedereen aan.
  Eerder schreef ik al in een reactie: Ik hoop dat iemand tegen me zegt dat ik moet stoppen na al negen jaar bezig te zijn met een nieuwsbrief.
  Het is nog niet gebeurd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)