Fila Corona Varia (1) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (1)

5

Er zijn meer dan 160.000 mensen besmet en meer dan 6000 mensen zijn wereldwijd overleden aan het Coronavirus (COVID-19). COVID-19 staat voor coronavirus disease 2019 en is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. De ziekte dook voor het eerst op in Wuhan in 2019 en veroorzaakte een epidemie (pandemie). Het lijkt erop of de angst voor het virus erger is dan het virus zelf. Met het wereldwijd gebruik van sociale media wordt er ook veel verkeerde informatie gegeven. We hebben te maken met een ‘infodemie’. In deze eerste blog gaan we in op een aantal coronabegrippen, die de media beheersen.

Woord van het jaar 2020?

Coronavirus, contactonderzoek, quarantaine, besmetting, mondkapje, handgel, wc-rollen, groepsimmuniteit, lockdown, WHO, RIVM, GGD etc. Maar vooral niet in paniek raken en angst hebben voor het virus.

 

 

 

 

 

 

 

Wat wordt het woord van het jaar 2020? Het wordt een makkelijk ‘woord van het jaar’ want de winnaar staat er nu al tussen.

Don’t panic

Gloria Gaynor – I will survive (1978).

Video ‘I will survive’: https://www.youtube.com/watch?v=ARt9HV9T0w8

Gloria Gaynor Starts ‘I Will Survive’ Handwashing Challenge On TikTok: https://www.youtube.com/watch?v=tvrUJ8_zqIM

Quarantaine

Mensen of dieren die uit een gebied vandaan komen waar (mogelijk) een besmettelijke ziekte heerst, worden in bepaalde omstandigheden tijdelijk afgezonderd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Zowel het afzonderen zelf als de plaats waar dit gebeurt, wordt quarantaine genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is allemaal begonnen in Italië: al rond 1400 werden schepen daar na een verre reis veertig dagen in isolatie gehouden in de haven, om eventuele besmettingen te voorkomen. ‘Veertig’ is in het Italiaans quaranta en de isolatieperiode van veertig dagen ging quarantene heten. In het Frans werd het begrip als quarantaine overgenomen – de Fransen herkenden uiteraard het getal ‘veertig’ (quarante in het Frans). Het Nederlands heeft het Franse woord letterlijk overgenomen, zonder het te vertalen als ‘veertigdagentijd’. Die term wordt wel gebruikt voor de vastentijd voor Pasen, waar we momenteel in zitten. Dat de vastentijd én de vroegere Italiaanse isoleringsperiode beide veertig dagen duren, zal wel niet helemaal toevallig zijn.

Wat kan ik doen om verspreiding van het virus te voorkomen?

Wat je NIET moet doen is handen schudden volgens het velletje van het jaar 2000. Overigens zijn de Guldenzegels ook niet meer te gebruiken.

Sociale onthouding en thuis blijven

Meerdere inwoners zijn weer vaker thuis. De vraag is of we de hele dag Netflix of op onze mobiel kijken of iets anders doen met het hele gezin bv wandelen.

Hans de Booij – Thuis ben (1984).

Video ‘Thuis ben’: https://www.youtube.com/watch?v=T2fV_xAH5xU

Waarom niet weer onze oude spellen van zolder halen of een puzzel van 1500 stukjes maken?

FDC Kinderpostzegels 1973.

 

Jan van Haasteren (2017): persoonlijke postzegels.

Scholen dicht

Kinderpostzegels 2008

Dierentuinen toch dicht

Blijdorp: https://www.diergaardeblijdorp.nl/gesloten-tot-en-met-6-april/

Diergaarde Blijdorp (2007): Bedreigde dieren.

Artis: https://www.artis.nl/nl/ontdek/nieuws/2020/03/15/ARTIS-is-tijdelijk-gesloten-voor-bezoekers/

 

 

 

 

 

Crisis management China

President Xi Jinping neemt het voortouw tijdens de verspreiding van het virus en sluit de gehele provincie Hubei af. In deze provincie ligt de hoofdstad Wuhan. In Wuhan is op een markt het coronavirus wereldwijd verspreid. De gehele provincie Hubei (circa 50 miljoen inwoners) werd afgesloten van de buitenwereld. Om een idee te geven van de omvang: België, Nederland en het Ruhr-gebied hebben in totaal ongeveer hetzelfde aantal inwoners.

UAE (2018): 34 jaar diplomatieke betrekkingen UAE-China. Met President Xi Jinping.

Volgens China is de ergste piek van de corona-epidemie bij hen voorbij. Ook kleinere landen zoals Hongkong en Singapore lijken effectief het virus te bestrijden. Twee experts verklaren de aanpak en wat Nederland hiervan kan leren. Relatief betrouwbare data, zegt gezondheidsexpert Remco van de Pas van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en extern onderzoeker van onderzoeksinstituut Clingendael. ‘Het hoogtepunt is echt voorbij. Na alle kritiek speelt China sinds eind januari open kaart om de schade te beperken. Bovendien is hun datasysteem door alle moderne technologie diep in de maatschappij geïntegreerd.’

President Xi Jinping (rechtsonder).

Hij wijst op twee belangrijke oorzaken, waarbij het moeilijk te zeggen is welke doorslaggevend is. De eerste laat zich raden: de ingrijpende lockdown en snelle opbouw van noodziekenhuizen in miljoenensteden zoals Wuhan, waar de uitbraak begon. Van de Pas: ‘Maatregelen die op deze schaal ongekend zijn in de wereld. Ook in andere steden zoals Peking werden veel openbare gelegenheden gesloten. Mede hierdoor is de piek snel bereikt.’ De andere oorzaak is volgens hem het warmere weer. ‘De hogere temperatuur en luchtvochtigheid heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd dat de uitbraak terugvalt. Uit onderzoek blijkt 8,7 graden Celsius de optimale temperatuur voor verspreiding.’

Hamsteren in supermarkten

Volgens AH kan je volop artikelen in je boodschappenwagentje gooien.

NIET nodig!!! Koop liever een echte hamster.

 

 

 

 

 

 

 

 

Breaking news

Kassabon meenemen.

 

Data analyse / Data driven technology

Zuid-Korea

In Zuid-Korea is een app ontwikkeld die werkt met GPS-data. De app heet ‘Corona 100 meter (CO 100)’ of Corono App’ en werkt als volgt: indien je binnen een straal van 100 meter een besmette inwoner, huis of locatie nadert, geeft de app een alert. De data wordt gevuld door de Zuid-Koreaanse overheid.

 

 

 

 

 

 

Israël

Israël heeft een noodregeling ingeroepen om cybermonitoring in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. De telefoons van coronapatiënten in het land worden nu een maand lang gevolgd door de binnenlandse inlichtingendienst.

De technologie is oorspronkelijk ontwikkeld voor terrorismebestrijding. Door via telefoons de bewegingen van coronapatiënten te volgen, wil Israël mensen kunnen waarschuwen die bij de besmette personen in de buurt zijn geweest. Voor zo’n vorm van cybermonitoring is in Israël normaliter goedkeuring van het parlement vereist. Premier Benjamin Netanyahu wist dat proces te omzeilen doordat hij unaniem goedkeuring van het kabinet kreeg om het besluit onder een noodregeling uit te voeren. Volgens het kabinet weegt het stopzetten van de verspreiding van het COVID-19-virus sterker dan de zorgen over de inbreuk op de privacy van inwoners. 

Maar mensenrechtenorganisatie The Association for Civil Rights in Israël noemt de beslissing “een gevaarlijk precedent” en vindt dat de regering zich op glad ijs bevindt. De technologie wordt nu dertig dagen ingezet. Daarna gaat de regering van Israël de situatie opnieuw evalueren.

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Nextstrain: https://nextstrain.org/

Zelf handgel maken: https://www.libelletv.nl/serie/lifehacks/desinfectie-gel/

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Brazilië China Volksrepubliek China vóór 1949 Groot Brittannië Israël Kroatië Verenigde Arabische Emiraten Kinderpostzegels Gezondheidszorg OnderwijsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,69 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 16 maart 2020 om 14:10

  Wat een geweldig actuele, informatieve en leuke blog weer Randy. Ga zo door

 • willem hogendoorn op 16 maart 2020 om 14:22

  De Italiaanse zegel met “40” erop vind ik een bijzondere zegel. Deze is uitgegeven in 2014, toen het 40 jaar geleden was dat de Bomaanslag tijdens een demonstratie tegen het fascisme op de Piazza della Loggia in Brescia plaats vond, in mei 1974, waarbij 8 doden en 100 gewonden vielen. Wie daar achter zat, is nooit helemaal duidelijk geworden, hoewel er wel vermoedens waren.

 • Maxim van Ooijen op 19 maart 2020 om 13:04

  De eerste corona-postzegel is uitgegeven in Iran.

 • Randy Koo op 20 maart 2020 om 14:03

  @Maxim: Dank. Ik schrijf nu een deel 2 van de Corona blog en zal uitgebreid deze Iraanse zegel toelichten en andere nieuwe zaken over het coronavirus.

 • Hans van den Berg op 24 maart 2020 om 16:53

  Voor alle duidelijkheid: de Chinese President heeft helemaal geen “voortouw genomen”. Als dat zo was had hij 1 jaar na SARS het verbod op de wildmarkt in Wuhan niet opgeheven. De Chinese bevolking is er duidelijk over, Xi Peng is mede verantwoordelijk voor de hele epidemie samen met zijn communistische partij. Hij besloot bijvoorbeeld toen de lockdown werd aangekondigd om het gebied van de Oeigoeren en Tibet NIET af te sluiten als enige twee “provincies”…. corvid19 was voor hem een welkome manier om die twee gebieden verder te ontdoen van “opstandelingen”. Inmiddels eist hij van inwoners van Wuhan een “dankbare houding” maar wat hij zou moeten doen is publiekelijk internationaal verontschuldigingen aanbieden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)