Stempelperikelen bij grenswijziging - Postzegelblog

Stempelperikelen bij grenswijziging

2

Op 25 mei 2011 werd op de blog ingegaan op de grenscorrectie die plaatsvond na de annexatie van een stuk Duits grondgebied door Nederland als ´herstelbetaling´. Een van de dorpen die in het ´overgenomen´ gebied lag was Süsterseel. Dit agrarische dorp maakte deel uit van de gemeente Selfkant. Vanaf 23 april 1949 werd de postale dienstverlening in de postvestiging van Süsterseel uitgevoerd door een Nederlandse postambtenaar.

Nieuwe stempels werden besteld bij de Rijksmunt te Utrecht. Helaas bleken de op 11 augustus 1949 afgeleverde stempels niet correct te zijn, omdat de Umlaut boven de letter U ontbrak! De stempels werden dan ook afgekeurd en nieuwe exemplaren werden besteld.

Nu waren de stempels wel correct. De ambtenaar, hij werd stationhouder van het poststation genoemd, ontving op 27 september 1949 drie stempels. Een dagtekeningstempel, een kantoornaamstempel om formulieren te stempelen en een dubbele kantoornaamstempel (Süsterseel/Sittard) ten behoeve van de postwisseldienst. Het poststation behoorde tot het ambtsgebied van het postkantoor Sittard.

Verder kreeg hij een lakcachet om onder andere enveloppen waarin zich geld of geldswaardige papieren bevonden, te verzegelen.

In juli 1958 werd het dagtekeningstempel wegens slijtage afgekeurd. De Rijksmunt te Utrecht leverde echter geen stempels meer. De productie van de dagtekeningstempels was overgenomen door de Amsterdamse stempelfabriek Numerofa. Daar werd een nieuw stempel op 14 augustus 1958 vervaardigd. Maar ook hier ging men in de fout. Weer ontbrak de Umlaut op de letter U. De afdruk van dit foutieve stempel werd op 26 augustus 1958 opgenomen in het stempelboek met daardoorheen een kruis. Of het foutieve stempel toch nog door de stationhouder is gebruikt heb ik niet kunnen achterhalen, maar het is best mogelijk.

In het stempelboek van Numerofa werd met rood potlood een aantekening geplaatst: ´fout ´ en er werden twee puntjes aangebracht boven de letter U.

Op 1 oktober 1958 werd het correcte stempel van Numerofa verstrekt en het versleten stempel werd die maand terugontvangen door de Centrale Directie der PTT in Den Haag.

Het nieuwe stempel bleef slechts vijf jaar in gebruik want op 1 augustus 1963 werd het gebied van de Selfkant teruggegeven (na ontvangst van 280 miljoen Duitse Marken) aan de Bondsrepubliek Duitsland. De Nederlandse stempels werden buitengebruik gesteld en overgedragen aan het toenmalige Postmuseum in Den Haag.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Duitsland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Hans Kremer op 24 december 2012 om 21:12

    Dit is weer een leuk stukje Cees. Nou allemaal op jacht naar een Susterseel 1 stempel van zeg maar september 1958.

    Wat betekent “Handdag”? Is dat een samenstelling van Handstempel en Dagtekening?

  • Cees op 26 december 2012 om 07:09

    Hans, ´Handdag´ is een term die vaak voorkomt bij de afdrukken op de stempelkaarten van het Staatsbedrijf der P.T.T. Het betekent inderdaad hand dagtekeningstempel. Veel voorkomend is ook ´handstempel´ of alleen ´hand´. Indien het een afdruk is van een hamerstempel is daarbij vaak ´Hamer´ vermeld. De term voor de andere stempels is niet ´langstempel´ zoals door vele verzamelaars wordt gebruikt, maar ´naamstempel of ´kantoornaamstempel´.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)