Vier Jaargetijden 1998: aardbeien, appels en peren - Postzegelblog

Vier Jaargetijden 1998: aardbeien, appels en peren

1

NVPH 1749 - Vier Jaargetijden 1998Van geheel andere orde als de emissie Vier Jaargetijden uit 1999, welke vorige week op postzegelblog uw aandacht vroeg, is de emissie Vier Jaargetijden 1998 (nvph 1749/52), samengesteld door fotografe/ontwerpster Harmine Louwé uit Den Haag.
Het 100-jarige bestaan de Nederlandse Fruittelers Organisatie is de postzegel-aanvragende partij van deze emissie. Deze vier postzegels uit een postzegelboekje geven aandacht aan groeien en bloeien in de Betuwe in de loop der vier jaargetijden in combinatie met kenmerkende weersomstandigheden naast een aantrekkelijk Nederlands landschap.

Lentepostzegel

NVPH 1749 - Vier Jaargetijden 1998
Vanaf een hoge rivierdijk gunt de fotograaf ons een kijkje op een in bloei staande appelboomgaard. De lage productiebomen staan in lange, aangelegde rijen. De appelbloesem als cirkelvulling fungeert als een zon boven de horizon en verduidelijkt daarmee met welke fruitboom we te maken hebben.

Zomerpostzegel

NVPH 1750 - Vier Jaargetijden 1998
In het uitgestrekte aardbeienveld zijn enkele aardbeien en twee plukkers als zwarte stippen (aan de bovenkant) te ontdekken. Ter verduidelijking is een fragment van een aardbei opgevoerd en het consumptiegenot ervan middels een afbeelding van een aardbeientaart.

Herfstpostzegel

NVPH 1752 - Vier Jaargetijden 1998
Om de herfstkleuren van de hoofdstam-perenboomgaard (conference) beter uit de verf te laten komen, is een kleurbewerking voor de gehele afbeelding toegepast. Daardoor bezit het gras ook een onnatuurlijke kleur. De rode appel, de jonagold, doet denken aan een tomaat. De appel bezit een grotere kleurvariatie.

Winterpostzegel

NVPH 1751 - Vier Jaargetijden 1998
Een boomgaard in wintertooi gezien vanaf een hoge rivierdijk met daarop een rij ‘luwte-gevende’ bomen. De natuur is in rust op de zwart-wit foto met een zweem blauw erin: doods, kleurloos, somber en triest met daarover een koude waas.
Op het onderste gedeelte staat een bladzijde met illustratie uit een handboek voor fruittelers over de snoei-instructie van een appelboom. Met vergrootglas nog net leesbaar: “Maatafstand, zet appels op M9 1,3 – 1,5 en op M26 1,5 – 2 m. Het tweede jaar. November tot januari: snoeit de hoofdverlenging tot op 23 cm tot een knop di in tegengestelde richting wijst van die bij de vorige snoei. Snoei zijtakken omlaag-wijzende knoppen op 20 cm.”

Vormgeving

Harmine Louwé toont ons ‘op-een-natuur-aantrekkelijke-wijze’ een overzicht van de realisatie van een gecompliceerde opdracht met een groot aantal facetten en neven onderwerpen als landschappen, jaargetijden, weersomstandigheden, fruitteelt en vruchten. De tuin staat letterlijk en figuurlijk centraal. De uitgespaarde grafische vorm met pijlen verbindt het geheel tot een eenheid. De tweedeling verduidelijkt de postzegel-boodschap inhoudelijk.


De wisseling van de seizoenen is niet alleen in de vier foto’s aanwezig met het accent op bloeien, oogsten en snoeien in de fruitteelt, maar ook in de seizoensgebonden en gevarieerd gegeven kleurvlakken onder of boven de foto’s: prille lentegroen (geelgroen), een warm en zonnig zomer-geel in combinatie met lichtblauw (onbewolkte lucht), het herfstige en kleurwijzigende roodbruin en het koude grijsblauw van de winterluchten.
Ontwerpster Louwé is er in geslaagd de sfeer fruit, lucht in beeld te brengen door er veel facetten van op te voeren onder verschillende weersomstandigheden.

Postzegelboekje (PB 50)

De jaargetijden-postzegels 1998 zijn als postzegelvel met vier samenhangende postzegels in hangboekjes-uitvoering uitgegeven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • bate hylkema op 26 augustus 2019 om 15:25

  De jaargetijden op een fruitteeltbedrijf worden gekenmerkt door weersomstandigheden en kleur rond het thema ‘fruit’:
  * lente bloeiende boomgaard,
  * zomer zomerkoninkje (aardbei),
  * herfst oogsten van vruchten,
  * winter snoeien van bomen en planten.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)