Verloren plaatsnamen: Oostvaart - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Oostvaart

2

Waar is Oostvaart gebleven? We kunnen Oostvaart vinden in België bij Moerbeke in Oost Vlaanderen en ook in de buurt van Hazerswoude Dorp. Alleen is bij Hazerswoude-Dorp niets anders te vinden dan weilanden, veel water en enkele boerderijen. Geen dorp of gehucht. Wel een smal weggetje, het Oostvaartpad langs de waterkering.

 

Bedoeld wordt Oostvaart in de Noord-Oost Polder, drooggevallen op 9 september 1942. In1943 en 1944 werd in de polder een barakkenkamp opgericht ten behoeve van de arbeiders die de polder geschikt moesten maken voor grootschalige landbouw. In dat kamp werd een klein poststation gevestigd behorende tot het ressort van het postkantoor Zwartsluis. En de stationhouder kreeg een dagtekeningstempel en een lakzegel. Het poststation was niet zozeer bestemd om brieven e.d. te verwerken, maar vooral om de postwissels uit te betalen aan de in de barakken wonende arbeiders.

De naam Oostvaart bleef niet lang gehandhaafd. Alleen de noodkerk gevestigd in barak W 82 van kamp Oostvaart behield de naam tot juni 1956. En niet te vergeten, de Kamplaan. Het barakkenkamp werd later het dorp Luttelgeest en het poststation werd op 31 december 1947 opgeheven. Luttelgeest is nu vooral bekend vanwege de Orchideeënhoeve, een tropisch paradijs. En waar het kamp lag ligt nu een stukje bos doorsneden door een fietspad.

We kennen nog meer van dergelijke kampen in de Noord-Oost Polder waar een postvestiging was te vinden vanaf 1943, zoals De Voorst, Emmeloord, Ens, Enservaart, Kadoelen, Lemstervaart, Luttelgeest, Marknesse, Marknesse-Zuid, Nagele (vanaf 1948), Ramspol, Schokland, Schoterbrug en Zwartemeer. Een aantal is uitgegroeid tot dorpen en steden, maar een aantal heeft het niet overleefd. Alleen de stempels herinneren nog aan die tijd. En wist u dat de letters N.O.P. twee betekenissen hadden? Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren vele bewoners van de 27 kampen onderduikers, omdat ze gezocht werden door de Duitse bezetters. Zij gaven de letters de betekenis van Nederlands-Onderduikers-Paradijs….

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 24 februari 2011 om 20:16

    Ja, bij Hazerswoude ligt de Oostvaart als “waterweg”. Deze komt uit in de Oude Rijn. Je kan er prachtig fietsen. Een aanrader voor Jan de fietslatelist. :)

  • paulv op 25 februari 2011 om 10:55

    Kadoelen is een nog steeds bestaande wijk in Amsterdam-Noord, gelegen vlak onder de ringweg A10-Noord.

    Kadoelen is een buurtschap en landgoed in Overijssel. Het ligt tussen Vollenhove en Sint Jansklooster.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)