Verloren plaatsnamen: Oranjewoud - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Oranjewoud

3

Oranjewoud. Een naam die de inwoners van Heerenveen zeker kennen. Heeft de naam iets te maken met het Huis van Oranje? Ja, inderdaad! Albertine Agnes van Oranje-Nassau, weduwe van Willem Frederik van Nassau-Dietz, kocht in 1676 een landgoed dat ze de naam Oranjewoud gaf. Hier overleed zij op 24 mei 1696.

Oranjewoud is een prachtig natuurgebied met vele wandel- en fietspaden. Hier was ook een hulppostkantoor gevestigd met de naam Oranjewoud. In juni 1907 kreeg de kantoorhouder een stempel ter beschikking van het model langebalk. Hij en zijn opvolgers waren erg zuinig op dit stempel, want het werd pas in februari 1958 afgekeurd en op 9 juni 1958 vervangen door een nieuw stempel.

Weer met de naam Oranjewoud. Maar dit stempel ging niet zo lang mee. Op 31 oktober 1970 werd het hulppostkantoor opgeheven en vervangen door een stadspostagentschap. Dit agentschap kreeg ook een stempel, maar niet met de naam Oranjewoud.

 

Het postagentschap kreeg de naam Heerenveen-Koningin Julianaweg. En Oranjewoud? Nu wordt dit Parkgebied Oranjewoud genoemd. Ook dit postagentschap hield op te bestaan en het stempel werd ingeleverd en vernietigd. Zo is dit genoteerd op de stempelkaart van dit postagentschap. De lanen en wegen door dit gebied herinneren nog altijd aan de Koninklijke Familie. Een postkantoor is hier niet meer, maar er staan nog wel twee brievenbussen. Een aan de Koningin Julianaweg en een aan de Prins Bernhardweg. Het Parkgebied Oranjewoud is of wordt een beschermd dorpsgezicht. Zal hier ooit nog een postkantoor terugkomen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederland BrievenbussenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • JHA op 16 februari 2011 om 11:23

    Oranjewoud staat genoteerd aan de AEX

  • Robert op 18 februari 2011 om 14:52

    Ik bewaar mooie jeugdherinneringen aan Oranjewoud. Ik ging daar vroeger met mijn opa en oma naartoe, want er was een prachtige speeltuin. Weet niet of die er nog is. Dus het heet nu ‘Parkgebied Oranjewoud’. Pfff.

  • Frank van den Hoven op 9 maart 2011 om 02:27

    Oranjewoud is qua poststempel inderdaad een verloren plaatsnaam, maar het dorp zelf bestaat nog wel degelijk, met een heuse dorpsraad en Dorpsvisie etc. Bijzonder aan deze case is, dat doorgaans als een plaatsnaam in de stempel wijzigt, de plaats ook postaal is opgeheven d.w.z. geen eigen postcode (met bijbehorende plaatsnaam) meer heeft maar bij een grotere buurplaats wordt begrepen. Maar Oranjewoud heeft wel een eigen postcode (8453) en bijbehorende postale plaatsnaam. Dus ik rustte niet voor ik had uitgevist n.a.v. dit artikel waarom in 1970 Oranjewoud Heerenveen leek te zijn geworden. Welnu wat blijkt: door de aanleg van de A32 en een weg die daar al aan vooraf ging, is een W deel van Oranjewoud W van die weg komen te liggen en daarmee van de rest van het dorp gescheiden. Heerenveen heeft dat deel toen ‘gemakshalve’ ook qua postadressen aan de plaats Heerenveen toegevoegd. Oranjewoud is daar nog steeds not amused over. Een van de wensen in hun Dorpsvisie is dat ze dat deel van hun dorp ook qua postadressen weer onder Oranjewoud willen laten vallen. En die naam Parkgebied blijkt alleen op het bosgebied O van het dorp betrekking te hebben. Verwarrend is het zeker. Die speeltuin is er zo te lezen overigens nog steeds Robert. En JHA Oranjewoud is inderdaad de zetel van het bekende ingenieursbureau, dat net als het hulpkantoor door de grenscorrectie ineens ‘in’ Heerenveen is komen te liggen. Als je het Google Maps plattegrondje op http://www.plaatsengids.nl/oranjewoud een paar keer uitvergroot, kun je zien dat de Koningin Julianaweg nu deels in Heerenveen, W van de A32 dus, ligt. Daar moet dus het postkantoortje hebben gestaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)