Hebt U al een vierkante centimeter - Postzegelblog

Hebt U al een vierkante centimeter

8

Onlangs bezocht ik de verenigingsavond van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars (LVPV). De leden daar weten dat ik ‘Leiden’ verzamel en van de secretaris kreeg ik een ‘Leidse envelop’. De ‘vlag’ in het poststempel vond ik bijzonder. Daarin staat: ‘hebt U al een vierkante cm’. Is dit stempel U wel eens opgevallen?

De envelop
Het is een prachtige envelop van het Rijksherbarium Leiden. Deze werd in 1948 gestuurd naar ‘The Chief Cashier van de Bank of England. Het Rijksherbarium is in 1829 gesticht in Brussel en kort daarna verplaatst naar Leiden. De aandacht van het Rijksherbarium richtte zich op de studie van de flora van Nederland, Europa en Zuidoost-Azië. In 1999 is het Rijksherbarium opgegaan in het Nationaal Herbarium Nederland dat in 2013 weer opging in Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

 

Het poststempel
De envelop is afgestempeld in Leiden en in de vlag van het stempel staat: Hebt U al een vierkante cm. Deze stempelvlag werd in 1947 en 1948 door de toenmalige postdienst gebruikt ten behoeve van reclame voor zichzelf. Deze stempelvlag werd niet alleen in Leiden gebruikt maar in die jaren door veel meer grotere plaatsen. Van Alkmaar, Amersfoort tot Zeist, Zutphen en Zwolle. Het is dus een algemene reclamevlag voor de postdienst zelf.

Vergelijkbare ‘slogans’
Ook andere vergelijkbare ‘slogans’ van de postdienst komen voor zoals: ‘4 cm vrij’ in 1940 t/m 1942.

Verantwoording
Toen ik de envelop kreeg en het stempel zag, had ik geen idee hoe ik de reclamevlag in het stempel moest duiden. Ik ging dus op zoek naar een hulplijn. En bij een vraag over een stempel ga ik ten radebij mede-blogger van dit  postzegelblog Cees Janssen. Hij is lid van de Nederlandse Academie voor Filatelie en weet op (bijna) alle vragen over stempels wel een antwoord. Veel informatie over stempels is ook te vinden op de website van deze academie.              Zie: http://nedacademievoorfilatelie.nl/

Hobby
En dit vind ik nu weer zo leuk aan de postzegelhobby: je gaat naar een gezellige verenigingsavond; je krijgt een poststuk van een medelid; je gaat onderzoeken hoe je een stempel moet duiden; je gaat ten rade bij een mede-filatelist en uiteindelijk schrijf je een stukje hierover op postzegelblog. Fantastisch toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Willem op 1 februari 2023 om 07:48

  Dag Willem,

  Betreffende het machinestempel ” HEBT U AL EEN CM2 ” ben je foutief geïnformeerd.
  Het stempel heeft een veel meer interessante betekenis:https://docplayer.nl/10617521-Machinestempels-als-verzamelgebied-1.html

 • Willem op 1 februari 2023 om 07:52

  De tekst HEBT U AL EEN CM2 was een oproep om mee te doen aan een actie om geld bijeen te brengen voor het Monument op de Dam in Amsterdam.

 • willem hogendoorn op 1 februari 2023 om 09:28

  Bedankt voor de reactie Willem. Interessant. Ik ga het eens bekijken. De uitleg dat dit een slogan was van de PTT om op de bedrijfsbrieven een vakje van een vierkante centimeter te drukken, zodat helder was waar de postzegel geplakt moest worden, leek mij een voor de hand liggende verklaring. Een inzamelingsactie voor het Monument op de Dam, kan ik nog niet echt duiden. Zou het een combinatie van deze 2 kunnen zijn vraag ik me af. Wie weet hier meer over?

 • willem hogendoorn op 1 februari 2023 om 10:21

  Ik lees op de site ‘Oneindig Noord Holland’in relatie tot het Nationaal Monument op de Dam: “De overheid heeft na de oorlog niet veel te besteden en probeert daarom geld in te zamelen. De gemeente Amsterdam verzint een actie: de grond op de Dam wordt symbolisch voor vijftig cent per vierkante centimeter verkocht. De opbrengst zou maar liefst 12,5 miljoen gulden bedragen. Dat viel uiteindelijk vies tegen: er werd maar 2,5 miljoen opgehaald.” En dat start in 1947, wat overeenkomt met het stempel dat in 1947 – 1948 werd gebruikt.
  Heel bijzonder!

 • Willem op 1 februari 2023 om 11:06

  Dag Willem,

  Heb je het artikeltje gelezen?
  Even naar beneden scrollen.

 • willem hogendoorn op 1 februari 2023 om 11:45

  @ Willem: Inmiddels wel. Ging eerst een beetje moeilijk omdat WinZip geïnstalleerd moest worden.

 • Willem op 1 februari 2023 om 12:15

  Hierbij de link naar het artikeltje als Pdf zoals geplaatst in Noviopost 2006 – 1 – http://noviopost.nl/Novioposta/nr91/nr91e.pdf

 • Cees op 2 februari 2023 om 07:20

  Voor mij was dit ook nieuw, nooit te oud om bij te leren.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)