Grenscorrectie levert postzegels - Postzegelblog

Grenscorrectie levert postzegels

3

In het Gouvernement aan de Maas zijn nieuwe postzegels gepresenteerd met als thema de grenscorrectie tussen Nederland en België bij de gemeenten Visé, Eijsden-Margraten en Maastricht. Het betreft zowel Belgische zegels en een Nederlandse postzegel.

De postzegels zijn ontworpen door studenten van de kunstacademies van Luik en Maastricht. De winnende ontwerpen zijn van Antonio Puglisi (B) en van Quinty Hafkenscheid (NL). De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de leden van de rijksgrens-palencommissie, die eveneens in het Gouvernement aanwezig was om het procesverbaal te ondertekenen van de nieuwe ligging van twee grenspalen in het gebied.

Rechtgetrokken

Reden voor de aanpassing van de grenzen was de onduidelijke situatie in het gebied aan de Maas tussen Eijsden-Margraten en het Belgische Visé. Als gevolg van baggerwerkzaamheden in en rond de Maas hebben Belgische eilandjes zich aangehecht aan Nederlands grondgebied en andersom. Dat leidde tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde. In juni werden al de eerste handtekening gezet voor de grenscorrectie. Wanneer het verdrag in werking treedt, zal België 10 hectare kleiner zijn: het schiereiland L’Ilal (13 hectare) zal inderdaad deel uitmaken van Nederland; Het schiereiland Petit-Gravier (3 hectare) wordt Belgisch. De laatste officiële handeling voor de grenscorrectie tussen Nederland en België, bij Eijsden, is onlangs tijdens het staatsbezoek van de Belgische koning verricht. Het verdrag werd in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ondertekend door toenmalige minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders.

Limburgs gouverneur Theo Bovens en plaatsvervangend gouverneur Catherine Delcourt van de provincie Luik memoreerden dat de grenscorrectie, die per 1 januari van dit jaar is ingegaan, wereldnieuws is, omdat het een vrijwillige grondruil tussen beide landen is.

Daarnaast konden Bovens en Delcourt melden dat met de ondervonden overlast in het gebied dit jaar korte metten is gemaakt. Voorheen was handhaving lastig, omdat de politie telkens eerst de Maas over moest. Het gebied was niet over land, via eigen grondgebied te bereiken. Door de grenscorrectie is dit nu wel mogelijk.

De winnende postzegel van Puglisi drukt het concept uit van een vriendschappelijk verdrag tussen twee naburige landen die samenwerken voor een gemeenschappelijke ontwikkeling. De Nederlandse en Belgische handdruk verwijst naar dat oude gebaar dat teruggaat tot de Egyptische beschaving.

Het winnend Nederlands ontwerp van Hafkenscheid heeft de Maas als uitgangspunt genomen en bevat eveneens een handdruk, maar daarnaast ook symbolen van de Maas, zoals de eend en de boot én een grenspaal. Hierdoor is de achtergrond een doorlopende foto van de Maas geworden en zijn daar omheen de pijlers gekozen. De zegels zijn gepresenteerd na de slothandelingen rond de nieuwe grenspalen die de 1 januari van dit jaar ingegane grenscorrectie markeren. Paal 48D bij de sluis van Ternaaien en paal 48N op de Kasteellaan in Oost-Maarland kregen het jaartal 2018 opgeschilderd.

Als het nu met al die andere zaken, ook eens zo vlot zo gaan. Ik denk bijvoorbeeld aan de treinverbinding Luik-Aken via Maastricht en Heerlen en aan de verbinding van de kolencentrale in Buggenum met het Belgische net, dan gaat het vooruit. Maar daarvoor moeten de Walen over hun eigen schaduw springen en dat kost ongelofelijk veel moeite.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels België NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Lars op 1 februari 2019 om 19:32

  Persoonlijke postzegels zijn het. Dat had er wel bij gezegd mogen worden in het artikel.

 • Jos van den Bosch op 2 februari 2019 om 09:26

  Als ik het geweten had! Maar de info over deze uitgiften waren uiterst summier. Kon er

 • Patrick Lava op 2 februari 2019 om 11:43

  @Lars
  Inderdaad. Persoonlijke postzegels kunnen toch niet over één kam geschoren worden met “officiële” uitgiften (waarvan er overigens ook al méér dan genoeg zijn). Want iedereen kan wel voor elk evenement of elke verjaardag een persoonlijke postzegel laten aanmaken. Je dochter wordt 18? Persoonlijke postzegel. Rondje flipperkast gewonnen op café? Persoonlijke postzegel. Hondje of poesje is jarig? Persoonlijke postzegel. Liefst in kleine oplage, om daarna de thematische verzamelaar “grote zeldzaamheden” te kunnen aanbieden, uiteraard aan een pittige prijs. Wat dat allemaal nog met filatelie te maken heeft, weet ik eigenlijk niet.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)