Nog een Eiffeltoren! - Postzegelblog

Nog een Eiffeltoren!

0

blokje_parijs_1973_747-130p.jpgTijdens mijn zoektochtje naar postzegels met daarop een afbeelding van de Eiffeltoren kwam ik een mooi exemplaar tegen. Op 26 november 1973 werd -de zegels werden (los en in andere kleur) eerder uitgegeven op 9 en 10 augustus 1973- door de CCCP, de Unie van Socialistische Sovjet Republieken, een blokje van drie postzegels uitgegeven in verband met de staatsbezoeken van Leonid Iljitsj Brezjnev aan Bonn, Washington en Parijs.

leonid_brezjnev.jpgBreznjev was Secretaris generaal van het Centrale Comité van de USSR, zoals de Unie ook wel werd genoemd. Hij was de opvolger van Nikita Chroesjtsjov toen deze in 1964 werd afgezet en nadat in 1966 het zogenoemde driemanschap was opgeheven. Zelf werd hij vooral bekend vanwege de inval van de troepen van het Warschau-Pact (de Praagse Lente) in Tsjecho-Slowakije in 1968. Richard Nixon bezocht in 1972 als eerste Amerikaanse president de Sovjet Unie. Hij besprak onder andere de reductie van strategische wapens met Leonid Brezjnev. In 1973 bracht hij een tegenbezoek aan de Verenigde Staten en in dat jaar bezocht hij ook Frankrijk. Vanaf 1974 werd hij steeds zieker en kreeg last van zijn hart. Breznjev overleed op 10 november 1982.

blokje_rusland756-400p.jpg

Het blokje met drie postzegels van 4 kopeken werd uitgegeven onder de titel: Het vredesprogramma in beweging. De drie postzegels in het blokje laten het Kremlin zien met de vierkante Troitskaya toren, 80 meter hoog, en op de torenspits de rode ster.

blokje_bonn_1973_744-190p.jpg  blokje_washington_1973_745-190p.jpg

De bovenste zegel is gewijd aan het bezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland, de toenmalige hoofdstad Bonn. Een fragment uit de toespraak van Breznjev is zowel in de Russische als de Duitse taal opgenomen op een tab. De tweede zegel heeft betrekking op het bezoek aan Washington en het Witte Huis is hier afgebeeld. Op de tab weer een fragment uit zijn toespraak, nu in het Russisch en Engels. 

blokje_parijs_1973_746-130p.jpgblokje_parijs_1973_747-130p.jpgblokje_parijs_1973_748-130p.jpg

Als laatste zegel zijn bezoek aan Parijs met daarop de afbeelding van de Eiffeltoren. Op de tab in het Russisch en Frans nogmaals een fragment van zijn toespraak. Weer een Eiffeltoren aan de verzameling toegevoegd! En weer een stukje geschiedenis opgehaald. Zo is postzegels verzamelen een pracht van een hobby. En nu nog op zoek naar stempels met een afbeelding van de Eiffeltoren. Zo is het mogelijk een nieuwe thematische verzameling op te bouwen. Idee?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)