Postzegelboekjes Koning Boudewijn I (deel 4) - Postzegelblog

Postzegelboekjes Koning Boudewijn I (deel 4)

0

Twee postzegelboekjes met als inhoud tien postzegels van 12F werden uitgegeven op 24 september 1984. Deze twee boekjes werden niet vervaardigd door Joh. Enschedé & Zonen maar zijn samengesteld uit loketvellen. Daarom zijn de postzegels uit de boekjes vierzijdig getand en gelijk aan de postzegels in vellen die op het postkantoor beschikbaar waren.

 

Postzegelboekje B16 heeft een reclamevignet voor de verwerking en bezorging van kleine pakjes tot 1 kilogram. De reclame komt binnen in het omslag of kaftje twee maal voor. De postzegels gescheurd in stroken van twee verticale paartjes van vijf stuks werden met de bovenste velrand in de omslagen geplakt. Het tarief van 12F was bestemd voor brieven in de laagste gewichtsklasse dat was ingegaan op 1 februari 1984.

Het tweede postzegelboekje, B17, maakte reclame voor het zogenoemde Postogram. Een postogram is een voorgefrankeerde wenskaart die op een door de verzender zelfgekozen datum wordt bezorgd. Het ziet er uit als een luxe telegram maar is veel goedkoper omdat het via de reguliere post wordt verzonden.

De postogram bestaat uit twee delen, een dubbel gevouwen kaart met daarop een afbeelding en een omslag van de postdienst met het logo van ‘Postogram’. In een vakje kan men de gewenste datum van aflevering invullen. Het logo van Postogram is opgenomen in het vignet. Het postogram werd in België in 1984 voor het eerst in gebruik genomen. Het tarief voor het eerste postogram was 50F en dat was inclusief de verzendingskosten en de grootformaat envelop van 16 bij 23 centimeter. Beide boekjes zijn nog te onderscheiden naar gomsoort op de postzegels. De inhoud kan bestaan uit postzegels met witte gom of geelachtige gom.

Het laatste postzegelboekje met postzegels met afbeelding van Koning Boudewijn werd uitgegeven op 22 september 1986. In dit boekje, nummer B19, bevonden zich tien postzegels met een frankeerwaarde van 13 franken elk.

Binnen in het omslag of kaftje zijn twee ‘snelle’ auto’s te zien met het opschrift TAXI POST. Deze dienst, die in 1986 werd ingevoerd, was de pakjesdienst van bpost. De benaming werd in 2011 gewijzigd in bpack. De postzegels in het boekje zijn nog te onderscheiden naar gomsoort. De inhoud kan bestaan uit postzegels met groenachtige gom of geelachtige gom. Helaas bestaan boekjes met nagemaakte omslagen of kaftjes waarin men later de inhoud van de postzegels uit vellen heeft geplakt.

Na de postzegels met afbeelding van Koning Boudewijn in de postzegelboekjes werden in de boekjes nog alleen maar postzegels in groot formaat opgenomen met verschillende thema’s. Het eerste boekje bevatte vier postzegels van 13 franken met afbeeldingen van eenden. De tekeningen werden vervaardigd door André Buzin, ontwerper van de bekende serie vogels waarmee hij in 1985 was begonnen. Het postzegelboekje, nummer B19, kwam uit op 2 september 1989 in een oplage van 2 miljoen stuks. Verzamelt u ook postzegelboekjes?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)