Zes jaar vertraging - Postzegelblog

Zes jaar vertraging

3

guatemala_15_c_1940_951-150p.jpgAls de postadministratie van een bepaald land postzegels bestelt, verwacht dat land ook, dat deze postzegels snel door de drukkerij worden geleverd. Maar als een oorlog uitbreekt kan er wel eens wat tussenkomen zodat de levering wordt vertraagd.

Drukkerij Joh. Enschedé en Zonen in Haarlem drukte en drukt niet alleen postzegels voor de Nederlandse post, maar ook voor vele landen in en buiten Europa. Zo ook voor Guatemala, een land in midden Amerika.

guatemala_05_c_1939_942-200p.jpgVóór de Tweede Wereldoorlog leverde Joh. Enschedé al zegels voor dat land. De laatste serie zegels was gewijd aan verschillende thema’s, zoals een zegel met een afbeelding van een stenen Maya kalender (Archeologisch Museum), een orchidee (Lycaste skinneri var alba) de nationale bloem, de Quetzal, de nationale vogel en een landkaart in de nationale kleuren blauw en wit (Het huidige Belize, voorheen Brits Hondoras, is nog als deel van Guatemala te zien). De firmanaam van Joh. Enschedé en Zonen komt ook op de zegels voor.

guatemala_2_c_1939_943-200p.jpg guatemala_1_c_1940_949-200p.jpg guatemala_3_c_1939_944-200p.jpg guatemala_3_c_1939_945-200p.jpg

Voor begin 1940 was de uitgifte gepland van een serie van drie postzegels ter gelegenheid van 100 jaar postzegels. De serie werd door Joh. Enschedé & Zonen gedrukt in de waarden 1 centavo met een afbeelding van het monumentale beeld van de UPU (Wereld Postvereniging) te Bern, en twee luchtpostzegels van 5 cent, met afbeelding van Sir Rowland Hill en een van 15 cent met de aardbol waarboven een Quetzal vliegt.

guatemala_1_c_1940_949-200p.jpg guatemala_5_c_1940_950-200p.jpg guatemala_5_c_1939_946-200p.jpg

Maar door de inval van de Duitsers in mei 1940 kon de serie niet meer in dat jaar worden geleverd. Na de oorlog werd de oplage alsnog naar Guatemala gezonden en op 5 augustus 1946 was de eerste dag van verkrijgbaarheid. Zes jaar nadat de zegels waren gedrukt. Niet alleen ons bin zuunig……..

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Ton Cornet op 5 oktober 2007 om 16:43

   Als je dit (leuke) verhaaltje gelezen hebt vraag je je af wat er bij Joh. Enschede in Haarlem allemaal nog meer in de kluizen de oorlog heeft overleefd en pas na de oorlog is afgeleverd en uitgegeven. Ten slotte waren de klanten, zoals gezegd, gevestigd over de hele wereld.
   Ton Cornet, Papier & Druk Nederland.

  • Rein op 5 oktober 2007 om 17:00

   @Cees

   Leuk verhaal -wel bekend maar toch. Ben je ervoor Museum Enschede ingedoken?

   @Ton

   Erg veel klanten waren er vlak voor de oorlog niet meer …

   Zie:

   http://www.xs4all.nl/~dziewon/fila/jezabroa.htm

  • Ton Cornet op 5 oktober 2007 om 18:46

   Rein, ik heb de site gezien. Zeer interessant, maar ik heb het niet geweten. Ton Cornet.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)