Speciaal ´stempel´ voor de filatelistische pers - Postzegelblog

Speciaal ´stempel´ voor de filatelistische pers

12

Elke postdienst vindt het belangrijk, dat zoveel mogelijk nieuwe postzegels worden gekocht door verzamelaars. Om dit bereiken wordt de filatelistische pers voorzien van kleurenfoto´s van de nieuw te verschijnen zegels. Maar ook worden voor dat doel series verstrekt aan journalisten. Het komt voor dat deze ongestempelde postzegels worden gebruikt, meestal via een omweg, voor de frankering van poststukken en dat is niet de bedoeling van die postdienst.

Daarom worden nieuwe postzegels voor de filatelistische pers wel eens voorzien van een soort stempelafdruk. Een afdruk in de vorm van een eenvoudige cirkel. Daarmee wordt de postzegel ´onbruikbaar´ voor de frankering. Het voordeel is, dat de cirkel de afbeelding op de postzegel vrijwel niet verstoort. Het nadeel is, dat de zegel niet echt gestempeld is. Of is het geen nadeel?

Heeft u ook dergelijke ´perszegels´ in uw verzameling?

Als voorbeeld heb ik enkele uitgiften van Hongarije uit het jaar 2000 genomen. Zijn deze zegels met een cirkeltje verzamelwaardig? Of zijn ze minderwaardig? Of is het een curiositeit? Bewaren of … ???

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Arjan op 27 juli 2011 om 09:25

  Leuk! Deze variant kende ik nog niet. Verzamelwaardig? hangt er zoals altijd van af wat je wilt. Ze horen loijkt mij niet in een officiële gebruikte verzameling thuis, maar ik heb er een aantal van de Duitse “beroemde vrouwen” serie met Muster opdruk (zelfde principe volgens mij) en die heb ik zonder enig schuldgevoel bij mijn ongebruikt verzameling zitten, net als zovele specimen zegels. Je kunt het allemaal een plaatsje geven in het brede scala van een postzegelverzameling.

 • toon op 27 juli 2011 om 10:26

  Cees, ik denk dat het voor de thematische vezamelaars niets uitmaakt, daar gaat het per slot van rekening om de afbeelding op de zegels. en deze stempels zijn helemaal niet storend. zolang het een echte postzegel is, geen probleem.

 • toon op 27 juli 2011 om 10:27

  vraagje Cees, kan je deze zegels onder de noemer CTO brengen?

 • Lars op 28 juli 2011 om 13:41

  Ik heb ook een aantal zegels en blokjes met deze stempels van Hongarije en van Finland. Zitten gewoon in mijn verzameling.
  Ook heb ik veel zegels van Cyprus met specimen-opdruk uit de jaren 1990-2000. Hier ben ik aangekomen via ‘Mijn Stokpaardje’. Deze zegels hebben als afbeelding bij de nieuwtjes gestaan en zijn dus echt gebruikt waarvoor ze gemaakt/overdrukt zijn!

 • Cees op 29 juli 2011 om 13:49

  Toon, CTO oftewel Cancelled to Order is een stempelafdruk op verzoek. Meestal door een verzamelaar gevraagd aan het loket om zegels te stempelen (ten behoeve van zijn of haar verzameling). Ik denk, dat het beter is om hier te spreken over een ´ambtshalve aangebrachte ontwaarding´. Ik heb daar eigenlijk geen goede benaming voor. Wie weet wellicht een betere benaming?

 • willem hogendoorn op 29 juli 2011 om 22:07

  Ik vind ‘ambsthalve aangebrachte ontwaarding’ nog niet zo gek bedacht. Je zou het ook een ‘fraudepreventie afstempeling’ kunnen noemen, of een persafstempeling. Ik wist van het bestaan niet af, wel de perszegels met een streep door een hoek. Verzamelwaardig? Voor mij wel, in mijn rariteitenalbum

 • reintjedevos op 29 juli 2011 om 22:37

  “Verzamelwaardig? Voor mij wel, in mijn rariteitenalbum”

  Willem, je bent toch ook pers???

  Waarom dan geen pers-album??? Rariteiten is toch wel wat anders…..

 • willem hogendoorn op 30 juli 2011 om 08:35

  @ Rein, misschien heb je wel gelijk, maar omdat de perszegels maar 1 pagina betreft, heb ik deze bij de rariteiten ingeschoven. Je moet (zoals altijd) keuzes maken in het leven.

 • Cees op 30 juli 2011 om 09:20

  Leuk idee om te beginnen met een verzameling perszegels. Een dergelijke verzameling ken ik niet. Graag stel ik de getoonde zegels en blokjes van Hongarije, plus nog enkele extra, gratis ter beschikking van een serieuze verzamelaar die een dergelijke collectie wil opzetten. Wie meldt zich? Dan neem ik wel contact op.

 • willem hogendoorn op 30 juli 2011 om 23:14

  In 2009 heb ik een blog geschreven over “voorbeeldzegels” zie http://www.postzegelblog.nl/2009/06/22/voorbeeldzegels/#more-14417
  en deze voorbeeldzegels zou je dus ook perszegels kunnen noemen. Dus ja Cees, ik spaar ze :)
  Inmiddels heb ik ook een zegel met het opschrift “specimen” Het groeit dus gestaag!

 • Cees op 31 juli 2011 om 10:39

  OK Willem, ze zijn voor jou. Ik zie wel eens op een club avond in Leiden wat je ervan gemaakt hebt. Ik ben benieuwd!

 • willem hogendoorn op 31 juli 2011 om 12:06

  Alvast bedankt Cees en ik ga mijn best doen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)