20e Leidse Draaiorgeldag 10 april 2022 - Postzegelblog

20e Leidse Draaiorgeldag 10 april 2022

2

Na twee jaar corona werd er weer een Leidse Draaiorgeldag gehouden. Dit keer was het de 20e keer en het weer was zonnig op 10 april 2022. Concurrentie genoeg op die dag van de Rotterdam Marathon en ook nog de tweede dag van de Boekenweek. Marieke Lucas Rijneveld werd geïnterviewd in boekhandel Donner (Rotterdam) en signeerde daarna zijn boekenweekessay. Draaiorgels zijn typisch Nederlands en een klein verzamelgebied.

Europapostzegels 1981

In 1981 verscheen een serie van twee Europazegels van ontwerper Gerrit Noordzij met op 65 cent zegel een draaiorgel.

De twee ontwerpen van Gerrit Noordzij zijn 45 cent (carillon) en 65 cent (Draaiorgel).

Nederland (1981): FDC Europapostzegels 1981.

 

Europapostzegels 2014

Op nieuwe postzegels van PostNL staat het beroemde straatorgel De Drie Pruiken in al zijn glorie afgebeeld. Het orgel uit 1952 is een van de pronkstukken van Museum Speelklok in Utrecht en wordt nog steeds actief gebruikt. Bart de Haas ontwierp het postzegelvel in opdracht van PostNL. Zijn ontwerp toont zowel de uitbundig versierde voorkant als de sobere achterkant van het folkloristische muziekinstrument. De zegels zijn bedoeld voor post tot 20 gram met een buitenlandse bestemming. PostNL wedijvert met de postzegels met andere nationale postbedrijven in de EUROPE Stamp Best Design Competition. De ontwerpwedstrijd staat dit jaar in het teken van nationale muziekinstrumenten. De Haas koos voor het draaiorgel ‘vanwege zijn onmiskenbare rol in de traditionele straatcultuur’.

Nederland (2014): Nationale muzeikinstrumenten – straatorgel ‘De Drie Pruiken’ (G. Perlee), Museum Speelklok Utrecht.

Video Draaiorgel De Drie Pruiken: https://www.youtube.com/watch?v=3eZ_ljRo4GQ

Meer info over deze uitgave in Collect nr 79 – Voorjaar 2014.

 

Draaiorgel de Arabier vel 2021

De VPPV geeft verzorgde persoonlijke zegels met thematische onderwerpen. Vaak zijn de bestuurders aanwezig tijdens de nationale beurzen maar helaas de afgelopen twee jaar was het bijna niet mogelijk. De laatste keer dat ik Peter Oomes ontmoette was tijdens Hertogpost 2021 (16-18 december 2021). Peter introduceerde onderstaande zegel met draaiorgel de Arabier. Draaiorgel de Arabier is een Nederlands straatorgel uit 1925. Het orgel is wereldwijd bekend door muziekopnames en evenementen en bevindt zich tegenwoordig in de collectie van Museum Speelklok. Het is een 75-toets straatorgel. Het linkerpaneel heeft een schildering van een Arabier met een dolk en het rechterpaneel toont een haremvrouw. Het middenpaneel toont een tafereel van een Arabische markt. Boven het middenpaneel bevinden zich vijf vrouwenfiguren die op gezette tijden bellen luiden.

Nederland (2021): Persoonlijke zegel / vel – Draaiorgel de Arabier (G. Perlee).

Het is een 75-toets straatorgel. Het linkerpaneel heeft een schildering van een Arabier met een dolk en het rechterpaneel toont een haremvrouw. Het middenpaneel toont een tafereel van een Arabische markt. Boven het middenpaneel bevinden zich vijf vrouwenfiguren die op gezette tijden bellen luiden.

Vooraanzicht draaiorgel de Arabier. Foto: Museum Speelklok / Wikipedia.

Het orgel werd rond 1925 gebouwd voor een danszaal door Pierre Verbeeck uit Antwerpen. In het inwendige van het orgel bevinden zich echter ook onderdelen die naar de eveneens Antwerpse firma Gebroeders Decap wijzen. In de eerste jaren van zijn bestaan was de heer Prins eigenaar. Herman Tokkie (Jode Herman) huurde het orgel en liep ermee in diverse Nederlandse steden. In 1933 werd er een accordeon op het orgel geplaatst, deze werd echter in 1935 alweer verwijderd. In 1935 werd de heer Gijs Perlee sr de eigenaar en verbouwde het orgel in 1935 en 1948. Hierbij werden onder meer trombonebassen en een nieuw bourdonregister en het karakteristieke stemregister door Karel Struijs aangebracht.

Draaiorgel in 1951 in Amsterdam voor het concertgebouw, nog zonder de later toegevoegde vijf beelden. Foto: IISG / Wikipedia.

Vanaf 1952 tot 1977 was de heer Elderman de exploitant en speelde ermee in Groningen. In die tijd kreeg het orgel zijn grote bekendheid vanwege de vele grammofoonplaten die ervan gemaakt werden. Elderman breidde het muzikale repertoire met vele kilometers boek uit. Door de wereldwijde verkoop van geluidsdragers en buitenlandse reizen wordt het orgel als Nederlands ambassadeur gezien. In de tijd dat het orgel in Groningen speelde heeft het orgel vijf beelden gekregen afkomstig van oude orgels van Gasparini, Bruder en Limonaire. Er hebben zelfs een tijd negen beelden op het orgel gestaan; zeven beelden op het front en twee beelden op de achterkant.

Detail versiering draaiorgel. Foto: Museum Speelklok / Wikipedia.

In 1977, na het overlijden van de heer Elderman ging het orgel weer terug naar de firma Perlee te Amsterdam. Het orgel wordt nog ingezet bij bijzondere gelegenheden. Sinds 2008 is het orgel te bewonderen in Museum Speelklok in Utrecht.

St. Vincent (1985): Michael Jackson.

In 1996 kwam Michael Jackson aan op Schiphol voor een tournee in Nederland. Daar kwam hij oog in oog te staan met het orgel. Jackson was meteen onder de indruk van dit unieke instrument en gaf aan het te willen kopen. De familie Perlee wilde dit echter niet. Volgens de familie zou Jackson er een miljoen dollar voor over hebben gehad.

20e Leidse Draaiorgeldag 2022

Blije gezichten en vrolijke klanken tijdens de Leidse Draaiorgeldag. In de Leidse Binnenstad stonden maar liefst 15 Leidse Draaiorgels opgesteld. Van het station tot aan de Breestraat was op elke straathoek wel een draaiorgel te horen. De weergoden waren ons goed gezind want de hele middag bleef het zonnetje schijnen. Toeristen, regiobewoners en Leidenaren genoten van de kleurige orgels en de gezellige muziek. Met dank aan ProKwadraat voor het beschikbaar stellen van de foto. Van de Leidse Glibber is een uitgebreid sfeer-en fotoverslag. Onderaan deze blog meer events van het organisatiebureau ProKwadraat in Leiden en de site van de Leidse Glibber.

20e Leidse Draaiorgeldag 10 april 2022. Foto: ProKwadraat.

 

Waar kan je nog draaiorgels zien en horen?

Op straat en vooral in winkelstraten op zaterdag en zondag in diverse steden bijvoorbeeld in toeristische steden zoals in Amsterdam.

Ansichtkaart: Amsterdam Draaiorgel op een der grachten G. Perlee (1966).

Of op zondag 24 april 2022 tijdens het Zoeterwouds Boerenkaasfestijn van 12:00 – 16:00 uur in De Meester, café en zalen. Adres: Zuidbuurtseweg 57 en 58, 2381 AE Zoeterwoude. Proef en beleef de kaasspecialiteiten van 9 boerderijen in Zoeterwoude. Zoeterwoude heeft ruim 8000 inwoners.  Wat is er te zien en te beleven:

 • proefplankje kazen van de deelnemers;
 • publiekskeuring door erkende kaaskeurmeesters;
 • kinderactiviteiten;
 • quiz en raad het gewicht van een stapel kazen en win mooie prijzen;
 • typisch Hollands draaiorgel

 

Meer info:

Vereniging Persoonlijke Postzegel Verzamelaars: http://www.vppv.nl/

ProKwadraat events:  https://www.prokwadraat.nl/evenementen/

Verslag 20e Leidse Draaiorgeldag op 10 april 2022 met 15 draaiorgels:

https://www.leidseglibber.nl/2022/04/11/zonnige-20e-leidse-draaiorgeldag-met-vijftien-orgels/

Museum Speelklok: https://www.museumspeelklok.nl/

De Meester, café en zalen, Zoeterwoude:

https://www.demeesterzoeterwoude.nl/activiteiten/

Ontdek Zoeterwoude:

https://www.ontdekzoeterwoude.nl/agenda/

https://www.ontdekzoeterwoude.nl/activiteiten/de-boerenkaasroute-een-route-langs-unieke-streekproducten/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Luutsen de Vries op 20 november 2023 om 12:44

  Het verhaal over het draaiorgel heeft mij bijzonder geboeid!
  Temeer omdat ik postzegels met orgels daarop verzamel.
  Daarom mijn vraag: hoe kan ik het velletje met het draaiorgel De Arabier van 2021 van VPPV op Hertogpost bemachtigen?
  En zo mogelijk ook andere – al dan niet persoonlijke – zegels waarop het draaiorgel prijkt!

  Alvast hartelijk dank van een enthousiaste verzamelaar!!!

 • willem hogendoorn op 20 november 2023 om 14:47

  @Luutsen: De VPPV heeft als emailadres:
  vppv@hotmail.nl Ik zou het daar proberen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)