Verduisteren van postzegels voorkomen - Postzegelblog

Verduisteren van postzegels voorkomen

0

british-guiana-1c-1856.gifTja, het kan wel eens voorkomen dat postzegels op een manier in de handel worden gebracht, zonder dat de betreffende postdienst daar inkomsten aan overhoudt. In 1882 kon dit in Brits Guiana gebeuren, een Britse kolonie aan de noordkust van Zuid Amerika. Sinds 1966 is het een onafhankelijke republiek met de naam Guyana gelegen tussen Suriname en Venezuela. Twee postzegels werden gedrukt door Baldwin & Co, een drukkerij in Georgetown, de hoofdstad van Brits Guiana. Gewoonlijk werden postzegels gedrukt door postzegeldrukkerijen in Engeland, maar door een plotseling tekort aan zegels in de waarden van 1 cent en 2 cent, moest ter plaatse zegels worden bijgedrukt.

b-guyana-4-c-959-150p.jpgDit was een keer eerder gebeurd in 1856 toen een tekort ontstond aan zegels van 1 cent en 4 cent. Krantendrukkerij J. Baum & W. Dalles, eveneens in Georgetown kreeg de opdracht. De zegels hadden een zeilschip als afbeelding. Pas in 1873 werd de zegel van 1 cent (binnenlands tarief!) bij toeval ontdekt door een jonge verzamelaar en binnen de kortste keren was het een grote zeldzaamheid! In 1878 bracht de zegel al 120 pond op, toen een aanzienlijk bedrag.

b-guyana-1-c-954-150p.jpg    b-guyana-2-c-953-150p.jpg

Enkele jaren nadat in de wereld van de filatelie die zeldzaamste postzegel ter wereld (slechts één exemplaar van de 1 cent is bekend) deed zich dus opnieuw eenzelfde gelegenheid voor. Om te voorkomen dat postzegels door medewerkers van de drukkerij en de postkantoren in de verleiding zouden komen om deze te verduisteren, werd een veiligheidsmaatregel getroffen.

b-guyana-1-c-955-150p.jpgDoor een ambtenaar werd in elk vel door de drukker opgeleverde postzegels in elke zegel een perforatie aangebracht die alleen door die ambtenaar kon worden gedaan. Dit was de ambtenaar die ook was belast met de verzending van nieuwe postzegels naar de Wereldpostvereniging. Hij had de beschikking over een perforator die het woord SPECIMEN in de zegels kon perforeren. Het woord SPECIMEN geeft aan, dat de zegel in feite NIET geldig is voor frankeerdoeleinden, maar bestemd is voor o.a. de Wereldpostvereniging, de pers, enzovoorts. Maar in dit geval was de postzegel alleen met de perforatie SPECIMEN de officiële uitgifte en wel geldig voor het frankeren!

b-guyana-1-c-sp-957-150p.jpg   b-guyana-2-c-sp-958-150p.jpg

b-guyana-2-c-956-150p.jpgDoordat de perforatie met de hand werd aangebracht komen nogal wat variaties voor, zoals van linksonder naar rechtsboven, van rechtsonder naar linksboven, dubbel geperforeerd. In totaal kunnen van de 1 cent 24 verschillende varianten worden verzameld en van de 2 cent 36 verschillende.  Dat de maatregel niet helemaal heeft geholpen blijkt uit het feit dat er toch zegels op de markt zijn gekomen zonder de perforatie SPECIMEN. Maar een zeer hoge verzamelwaarde hebben deze zegels nooit gekregen. De zegel van 1 cent van 1856 blijft daarmee de zeldzaamste postzegel ter wereld.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)