De Gentse Floraliën (deel 4) - Postzegelblog

De Gentse Floraliën (deel 4)

0

Inmiddels kon kunstenaar Marc Ferdinand Severin wel ‘hofleverancier’ worden genoemd als ontwerper voor de postzegels gewijd aan de Gentse Floraliën. Alweer de 27ste editie van dit belangrijke evenement. Op 22 februari 1975 verscheen de serie van drie stuks in een oplage van 7 miljoen stuks per frankeerwaarde.

Op de postzegel van 4.50F is een Neoregelia afgebeeld. Om precies te zijn een Neoregelia carolinae (Beer) L.B. Smith. Deze variant werd lang aangeduid met de foutieve benaming Nidularium tricolor. Het is een sterke, niet veeleisende potplant voor in de huiskamer. Deze plant kan alleen door stekken worden vermeerderd om de mooie kleuren te behouden.

Men zou zeggen: een buitenbeentje. De afgebeelde plant is een paardenhoefblad of met de Latijnse naam Tussilago Petasites (Petasitis officinalis Monch). In de volksmond wordt deze plant ook wel groot hoefblad of paardenklauw genoemd. De plant groeit vooral langs de waterkant en op vochtige, moerasachtige gebieden. Ze wordt gekweekt ten behoeve van randen van vijvers in parken.

Dan weer de inmiddels beroemde Azalea japonica ofwel Rhododendron obtusum hybride ‘Hinomayo’. Deze variant is een kruising tussen in Japan in het wild groeiende rododendron soorten. Sommige cultivars zijn winterhard terwijl de niet-winterharde soorten worden gekweekt als potplanten. Ze bloeien in mei in de kleuren wit, geelrood, roze en purper. De gemeente Lochristi, ten noordoosten van Gent, heeft het grootste aantal azaleakwekers in de buurt van Gent.

Marc Ferdinand Severin mocht ook de serie van drie postzegels voor het jaar 1980 ontwerpen. Gekozen werd voor snijbloemen die in boeketten in vazen werden afgebeeld. Een boeket lentebloemen, zomerbloemen en herfstbloemen. Op de postzegel van 5F een boeket lentebloemen en zelfs een vlinder op een, zo lijkt het, sering. En zie ik ook narcissen?

De tweede postzegel laat een boeket zomerbloemen zien. Ik herken een tulp, eigenlijk een voorjaarsbloem. Roosjes met daarboven tijgerlelies? En zijn de blauwe bloemetjes rechtsboven grasklokjes?

De laatste postzegel laat een boeket herfstbloemen zien. Herkent u de afzonderlijke bloemen in de boeketten? In elk geval wel asters. In deel 5 zien we weer bloemen afgebeeld die herkenbaar zijn.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)