Britse wenszegels met keurmerken - Postzegelblog

Britse wenszegels met keurmerken

0

Na de stortvloed van postzegeluitgiften rond het millennium heb ik besloten om me te beperken tot de postzegels van Groot-Brittannië die zijn gedrukt door Joh. Enschedé Stamps BV in Haarlem en kleine, thematisch aansprekende series. En meteen al een verrassing in 2001 bij de uitgifte van de wenszegels.

Op vijf postzegels werden door ontwerpbureau ‘Springpoint Limited’ woorden weergegeven in de vorm van keurmerken of keurtekens die op zilveren voorwerpen voorkomen. Momenteel bestaan wereldwijd meer dan 12.000 verschillende keurtekens. Zoals bovenstaand voorbeeld enkele daarvan laat zien. De leeuw staat voor het algemene keurmerk voor zilver met een gehalte van 925/1000. De kop van de leeuw werd gebruikt als stadskeurmerk voor Londen en de letter geeft het jaar aan waarop het keurteken is aangebracht. De letter n staat voor het jaar 1928, de 14de letter van het alfabet. In 1916 was men begonnen met de letter A maar de letter J werd overgeslagen.

De wenszegels werden gedrukt in vellen van 20 stuks met twee verschillende vignetten, de postduif en de inktpot met veer. Verder een randbedrukking met enige toelichting. De uitgifte behoorde tot de vaste jaarlijkse zegels in de vorm van ‘Smilers’, zoals rechtsonder op het vel is te zien.

Op de eerste zegel is in drie keurtekens het woord WELCOME weergegeven met in het vierde keurteken een afbeelding van een kasteelpoort. Het ontwerp werd gekozen om mensen uit te nodigen voor bijvoorbeeld een bezoek aan het nieuwe huis dat werd verbeeld met de kasteelpoort.

In het stempel ‘Eerste dag van uitgifte’ van Merry Hill Wolverhampton is een postduif opgenomen die ook voorkomt op het vignet van de bijbehorende postzegel. Maar waarom Merry Hill gekozen is als naam van het postkantoor is mij niet duidelijk. Ook een stempel met daarin vermeld Childrey Wantage komt voor alsmede Gretna Green, Welcombe Bideford in Devon, Lover Salisbury, Thankerton Biggar in Schotland en Greet Birmingham. Het stempel van Lover wordt veel gebruikt om Valentijn kaarten te versturen. Dat is duidelijk.

Dan het woord ‘THANKS’ in de vorm van drie merktekens. Deze zegel kan natuurlijk voor alle mogelijke momenten worden gebruikt om iemand te bedanken.

Een letter A, een letter C en een beertje. Dat kan niet anders zijn dan een mededeling betreffende een geboorte. A, B, C (B voor Beer)? Ja, zo is het ook te lezen.

En het stempel van Childrey, Wantage, is ook meteen duidelijk nu een ooievaar erin is opgenomen. Childrey is een dorp met ongeveer 600 inwoners en ligt in de Vallei van het Witte Paard in het graafschap Berkshire. Maar het heeft geen postkantoor meer. Het Witte Paard is te zien bij Uffington Castle, een kasteel wat geheel verdwenen is, maar zo heet nu de parkeerplaats.

Het paard is meer dan 3.000 jaar geleden in de krijthelling aangebracht en wordt beheerd door de National Trust. Regelmatig moeten de witte uitsparingen worden gereinigd en voorzien van nieuwe brokken wit krijt. In Engeland zijn meer van dergelijke prehistorische witte paarden te vinden.

CHEERS met een borrelglas als uitroepteken. Een uitroep bij het heffen van het glas bij een verjaardag of andere gelukkige gebeurtenis. Meestal gevolgd door ‘on your good health’. Ofwel Proost, op je gezondheid.

Het ontwerpbureau heeft het woord ‘Love’ verbeeld in drie tekens waarvan twee met letters en het middelste teken met een pijl met een punt in hartvorm en daaronder een hartje. De betekenis moge duidelijk zijn.

Als afbeelding in het stempel ‘eerste dag van uitgifte’ van Royal Mail is de inktpot en de schrijfveer opgenomen. Gelijk aan het vignet dat bij de postzegels Thanks en Cheers behoort.

Royal Mail heeft voor de reclameposter voor de postzegels deze zegel gebruikt op een roze envelop met een adres geheel in stijl van Valentijn. En de letters S.W.A.L.K.? Dat staat voor Sealed With A Loving Kiss. Voor de ontwerpen van de postzegels zijn modellen vervaardigd door ‘Model Solutions’. Die modellen zijn gefotografeerd door Julian Deghy. De postzegels zijn gedrukt door Joh. Enschedé Security Print in Haarlem en uitgegeven op 6 februari 2001 tegen Valentijnsdag. Mooi toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Paarden VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)