Oost-Karelië - Postzegelblog

Oost-Karelië

1

Tussen Finland en Rusland ligt een gebied met de naam Karelië. Dit gebied heeft eeuwenlang te lijden gehad van twisten tussen Russen, Zweden en Finnen. Het grootste deel van Karelië is thans Russisch als Republiek Karelië en omvat het vroegere Ladoga-Karelië en Oost-Karelië. En Oost-Karelië wordt weer onderverdeeld in Wit-Karelië in het noorden en Olonets-Karelië in het zuiden.

Finland maakte van ongeveer het jaar 1200 tot 1809 deel uit van het Zweedse Rijk. In 1809 werd Finland voor het grootste deel veroverd door Rusland waarna tussen de twee landen een personele unie ontstond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verklaarde Finland zich in 1917 onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid werd in 1918 erkend en Finland werd een zelfstandige staat. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in november 1939, werd Finland door de Sovjet-Unie aangevallen. De Finnen verdedigden zich hardnekkig en wisten de onafhankelijkheid te bewaren. Wel moest een deel van het grondgebied, Karelië, worden overgedragen aan de Sovjet-Unie. Bijna een half miljoen Finnen en Kareliërs ontvluchtten het gebied naar Finland. Maar nadat de Duitse troepen de Sovjet-Unie was binnengevallen verklaarde ook Finland de oorlog aan de Sovjet-Unie. Op 25 juni 1941 werd het Finse gezag in een deel van Karelië hersteld en kwam een groot deel van de gevluchte bevolking weer terug.

Voor het heroverde gebied werd in oktober 1941 een serie bijzondere postzegels uitgegeven. Daarvoor werd gebruik gemaakt van Finse postzegels van het wapentype met een opdruk Itäkarjala, ofwel Oost-Karelië. Daaronder: Sot. hallinto = Militaire administratie.

Ook twee Finse zegels in de hoge waarden van 5 Mark en 10 Mark werden van de opdruk voorzien. De postzegels waren verkrijgbaar op alle ongeveer vijftig postkantoren in het gebied.

Bij de vijf postzegels met lagere waarden kan onderscheid worden gemaakt in twee typen. In de opdruk Karjala heeft bij het eerste type de tweede letter A een afgevlakte top, gelijk aan de eerste letter A.

De opdruk in type II heeft een tweede letter A met een spitse top. In een compleet vel komt type II 25 maal voor.

In november 1941 werd de serie zegels van Finland opnieuw uitgegeven maar nu met een opdruk in groene kleur en met een gewijzigd lettertype.

Ook de hoge waarden van 5 Mark en 10 Mark kregen de opdruk, maar nu met de ‘landsnaam’ op één regel.

Toegevoegd werd de waarde van 25 Mark met de opdruk.

Op 20 februari 1942 werd opnieuw een serie Finse postzegels uitgegeven met de opdruk. Dit maal op de serie postzegels met afbeelding van President Risto Ryti die op 31 december 1941 was uitgegeven.

Op de eerste dag van uitgifte werden vele series door verzamelaars op enveloppen geplakt waarna ze werden gestempeld met de betreffende datum, zoals bovenstaand voorbeeld uit Vitele, een stadje gelegen aan de gelijknamige rivier aan het Ladoga Meer in het Russische gedeelte van Karelië.

De postzegels met afbeelding van veldmaarschalk Baron Carl Gustaf Mannerheim werd eveneens van de opdruk voorzien. Ook deze serie werd veelvuldig compleet gebruikt op de eerste dag op enveloppen.

Eigenlijk onverwacht verscheen op 1 maart 1943 een postzegel met toeslag voor regionale hulpverlening. De postzegel van 3.50 + 1.50 Mark toont een afbeelding van het wapen van Onafhankelijk Karelië, een wapen dat al in 1921 was ontworpen door Akseli Gallen-Kallella. Dit wapen was gebruikt op de serie postzegels uitgegeven op 31 januari 1922 toen Karelië zich ook had vrijgemaakt van Rusland en de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De postzegels waren slechts heel kort in gebruik want op 17 februari 1922 werden ze al uit de verkoop genomen.
Akseli Gallen-Kallella was een Finse kunstschilder die bijna net zo bekend was als de beroemde Jungendstilschilder Edvard Munch. Hij heeft vele illustraties vervaardigd die betrekking hadden op de Kalevala. Hij is op 7 maart 1931 overleden.

Bovenstaand een voorbeeld van het gebruik op de eerste dag van uitgifte vanuit het stadje Karhumäki gelegen aan het noordelijke deel van het Onega Meer naar Forssa in Finland. Van deze postzegel werden 399.569 exemplaren verkocht. Op 19 september 1944 werd Karelië opnieuw bezet door de troepen van de Sovjet-Unie. Karelië werd uiteindelijk verdeeld tussen Finland en Rusland. Thans is de Karelische Republiek, het voormalige Oost-Karelië, een federaal onderdeel van Rusland met een eigen ‘postzegel uitgiftebeleid’. Mooie plaatjes, maar helaas niet behorende tot de officiële uitgiften voor frankeerdoeleinden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Finland Rusland Eerste Wereldoorlog SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)