Typisch Nederlands - wielrennen: toppunt van krachtinspanning! - Postzegelblog

Typisch Nederlands – wielrennen: toppunt van krachtinspanning!

7

Typisch Nederlands - wielrennenGrafisch ontwerpster Clair Bedon en creative director Edwin van Praet van Total Design hebben de derde emissie Typisch Nederlands – wielrennen ontworpen. Ook bij deze emissie valt de aandacht op de dynamiek en beweging van het lichaam van de sportman.

Eerste dag van uitgifte Typisch Nederlands – wielrennen is op 21 maart 2022

Typisch Nederlands - wielrennen

Evaluatie wielrenner-postzegel

De professionele wielrenner beweegt zijn fiets heen en weer om toch de helling met vaart op te kunnen rijden. Hij is voor de beklimming uit het zadel gekomen (wisselend staand op een been), waarbij hij de fiets naar links en naar rechts duwt. Het is alsof hij met de fiets een ‘waggel dansje’ uitvoert.

De ‘waggel-gang’ van de wielrenner met zijn wisselende ‘been-stand’ tijdens de hellingroute is met de spiegelbeeldige postzegelafmeting zichtbaar gemaakt.
Het driedimensionale van de postzegelafbeelding is overduidelijk aanwezig. De wielrenner komt dichterbij. De afwezigheid van helm- en banddeel veroorzaakt afstand van de wielrenner.

Grafisch ontwerpster Bedon uit Frankrijk: “De kracht straalt van hem af. De handen liggen op de remmen, de fiets staat schuin. We kijken recht op de fiets af, vandaar dat je alleen het voorwiel en de oranje voorvork ziet. Het zadel, de rest van het frame en het achterwiel gaan erachter verborgen. Je ziet heel weinig van de fiets, maar dankzij de details en de combinatie met de renner erop voel je direct dat het een racefiets is.”

Door de plaatsing van de wielrenner vóór de diagonalen (verwijzing naar de witte lijnen op wielerbaan en openbare weg) op de achtergrond ontstaat ruimte en diepte in het illustratieve ontwerp. Het voorwiel rijdt zelfs door de bovenste diagonale lijn, waarmee de indruk wordt versterkt dat de renner met vaart op je afkomt. Je bent hierdoor op directe wijze nauw betrokken bij zijn actieve krachtinspanning.
Het ruimtelijke effect wordt danig versterkt door de schaduwen in de kleding, maar ook in het gezicht, armen en benen. Daarbij zijn veel overbodige details weggelaten, waardoor het essentiële en kenmerkende van het wielrennen in beeld komt.

De bonte kleurige sfeer van het wielrennen wordt door de blauwe kleur op de achtergrond bepaald met een aantal contrastkleuren als oranje (helm met ventilatiegaten & voorvork), rood (wielershirt), geel (gezicht, armen & benen) en zwart (aerodynamische bril, koersbroek, fietsstuur, fietsschoenen, voorwiel, pedalen en trapas).

Het meest belichte deel van de arm is minder geel gekleurd dan de rest. De schaduw van de arm tekent zich niet alleen duidelijk af op het rode shirt, maar ook op de grijze broek, waarmee de driedimensionale ruimtelijkheid van wielrenner bijzonder levensecht overkomt.

Typisch Nederlands - schaatsenTypisch Nederlands - hockeyTypisch Nederlands - wielrennen

De achtergrondkleuren van deze drie postzegels verwijzen naar de kleuren van de Nederlandse vlag overeenkomend met die van de gekleurde bloemen van de Natuur en milieuemissie 1994 (nvph 1601/04, zie blogartikel ‘Accentverschuiving in filatelie van 13 maart jl.).
De vlakverdeling van de sportzegels berust op verschillende principes: 1e diagonaalcompositie, 2e driehoekscompositie & 3e verticale staafcompositie.

Inspirerend aantrekkelijke sportzegels?

Wat is het aantrekkelijke en aansprekende van de schaatser, hockeyer & wielrenner op de drie postzegels? Hun overtuigende en persoonlijke betrokkenheid bij de actieve beoefening en uitvoering van hun gespecialiseerde tak van sport. Hun sportbeleving (inzet, emotie & plezier) functioneert als verbindingsschakel tussen de topsporter en amateursporter. Beiden kennen in overdrachtelijke zin dezelfde meerwaarde in de sportbeleving.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • Arjan Keppel op 3 april 2022 om 17:42

  Als je nou die drie zegels zo naast elkaar ziet, dan denk ik toch onmiddellijk: wat zou het toch geweldig zijn als PostNl weer gewoon series zou uitgeven in plaats van al die velletjes. Ik zou zo’n serie wel kopen maar als ik zes van die velletjes moet kopen ben ik zes pagina’s verder in mijn album, dus dat doe ik gewoon niet. Ik zie de meerwaarde van de velletjes niet in, behalve dat er (naar ik aanneem) een economisch/financieel voordeel aan zit.

  Of ben ik de enige die er zo over denkt?

 • Pieter op 3 april 2022 om 18:38

  Misschien geven ze wel een verzamelvel uit net zoals destijds met Mooi Nederland? Nog meer kassa voor PostNL…

 • willem hogendoorn op 3 april 2022 om 19:05

  Ik had het wel leuk gevonden als ‘de kracht van de sporters’ ook zichtbaar was op de postzegels. Door dit tot uitdrukking te brengen op 3 naast elkaar gelegen verschillende postzegels in het vel, waarin een voortgaande beweging is te zien:
  – de schaatser die zijn been steeds verder strek;
  – het balletje van de hockeyspeelster die steeds iets verder ligt;
  – de benen van de wielrenner die verder bewegen.
  Dat zou een wereldprimeur geweest zijn.
  (tijdens een bakkie koffie bracht Hero Wit mij op dit idee).
  Maar ik ben bang dat dit te opportunistisch is voor PostNL.

 • Willem op 4 april 2022 om 09:58

  Arjan, via abonnement zijn de postzegels gewoon los verkrijgbaar bij de Collectclub.

 • Willem op 4 april 2022 om 09:59

  De uitgiftedatum moet zijn: 4 april 2022

 • Arjan Keppel op 4 april 2022 om 18:41

  Willem, weet je dat zeker? Ik kan die optie nergens vinden op de Collectclub website.

 • Willem op 4 april 2022 om 22:56

  Ik bedoel abonnement jaarcollectie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)