Postagent Van der Steng?!? - Postzegelblog

Postagent Van der Steng?!?

7

steng-b-200.jpgEen drukwerkenvelop gestempeld met een poststempel uit 1947 met als tekst: Postagent Van der Steng Onze Marine. Een grapje? Nee, een echt stempel, officieel gebruikt. Maar waarom zo’n stempel dat afwijkt van alle andere stempels uit die tijd?

steng-c-200.jpg
Van der Steng was een Matroos 1ste Klas bij de Nederlandse Marine. Een matroos die ontsproten was aan de fantasie van schrijver Albert Chambon. Hij schreef drie boeken die betrekking hadden op de Marine. Het eerste boek had de titel “Marine-termen’, het tweede ‘Marine-gewoonten en –gebruiken’  en het derde ‘Marineschetsen en –humor’. Chambon, pseudoniem voor Angenent, die op 45-jarige leeftijd met pensioen ging, begon in Den Helder een drukkerij. Hij was altijd zeer actief als bestuurslid van de R.K. Bond van Marinepersoneel St. Christophorus. Hij schreef o.a. over de wederopbouw van de Koninklijke Marine na de Tweede Wereldoorlog. Om de jeugd te interesseren voor de zeevaart bracht hij een kapitaal bij elkaar om een instructieschip te kunnen bouwen. Dat schip kwam er en heette “Van der Steng’, naar de matroos uit zijn boeken. Het schip deed vele plaatsen in Nederland aan met een varende tentoonstelling over de scheepvaart.

De ‘Van der Steng’ was een schip dat met slecht materiaal was gebouwd. De kwaliteit van het staal was, zo kort na de oorlog, van inferieure kwaliteit, evenals de machines in de machinekamer. De Nederlandse Marine had er geen geld voor over om het schip te verbeteren en daarom werd de ‘Van der Steng’ verkocht aan een Italiaanse miljonair, die het schip als privé jacht liet verbouwen. Twee jaar later is het schip op de Middellandse Zee in brand gevlogen en helaas gezonken.

steng-d-400.jpg

Tijdens het gebruik in de Nederlandse wateren was aan boord een postkantoortje gevestigd. Het was maar provisorisch, maar de postambtenaar had wel de beschikking over een poststempel. Dat werd zelfs bekendgemaakt in een Dienstorder:
Dienstorder No H.539 van 24 september 1947: Vestiging postagentschap.
Aan boord van het contactvaartuig “van der Steng” van de Stichting het Alg. Ned. Comité “Onze Marine”, hetwelk Donderdag 25 September j.l. van Rotterdam uit een propagandatocht is begonnen door de Nederlandse binnenwateren, is een postagentschap gevestigd hetwelk uitsluitend voor de zegelverkoop en de behandeling van gewone correspondentie is aangewezen. Bedoelde correspondentie zal worden voorzien van een afdruk van een bijzondere stempel met inschrift: Postagent -van der Steng. “Onze Marine”. Het stempel werd door De Munt opgeleverd op 26 februari 1947 en op het schip ontvangen op 3 maart 1947.

Zo kon het gebeuren, dat de heer R. Tocila, een erg bekende naam bij verzamelaars van afdrukken van stempels, een drukwerkje aan zichzelf kon zenden. Hierop werd een afdruk van het ‘scheepsstempel’ aangebracht. Weer een aanwinst voor de verzameling!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (7) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)