Zo wordt erg oneerbiedig officieel gesproken als men het heeft over openbare afvalbakken, parkeerbeugels, vlaggenmasten en parkbanken. Maar ook een brievenbus van TNT Post waar men zijn of haar te verzenden post in kan deponeren behoort tot het straatmeubilair.
Gerelateerde artikelen
Vroeger in een kleur rood (PMS 485) maar deze kleur verdwijnt steeds meer om plaats te maken voor het oranje van TNT Post. Wat gebeurde er met de oude brievenbussen? Meestal gingen die terug naar het depot van de post, maar er zijn ook exemplaren die nu de tuinen en terrassen van particulieren versieren. Soms heel mooi gerestaureerd, maar vaak geschilderd in een andere kleur om verwarring met de brievenbus van TNT te voorkomen.
De brievenbus is eigenlijk bijna net zo oud als de brief zelf. In Nederland werd de eerste brievenbus, zo wordt aangenomen, geplaatst bij het Paalhuis in Amsterdam.
In april 1616 werden twee gesloten brievenbussen aan de muur van het Paalhuis gehangen, een met het wapen van Hoorn en de andere met het wapen van Enkhuizen erop. Kooplieden die passeerden, konden hun brieven daar op de bus doen. De Paalknecht had het toezicht op de brievenbussen. Helaas is op het schilderij van Jan Abrahamsz Beerstraten dat in het bezit is van het Rijksmuseum, geen brievenbus te bekennen.
Brievenbussen zijn ook een dankbaar onderwerp om op postzegels af te beelden. We kennen allemaal het blokje van 5 gulden, uitgegeven op 15 oktober 1999 ter gelegenheid van het feit dat het toen 200 jaar geleden was, dat alle postorganisaties in Nederland werden genationaliseerd.
Op het blokje prijkt de prachtige brievenbus uit 1850 die heel lang het straatbeeld bepaalde. Op slechts enkele plaatsen in Nederland is deze brievenbus nog in levende lijve te bewonderen.
Maar ook andere landen gaven dus postzegels uit met daarop afbeeldingen van brievenbussen. Zoals de Nederlandse Antillen met de ‘bekende’ brievenbus die zo leek op die van Nederland.
Brievenbussen zijn er in allerlei vormen en maten. De Nederlandse Antillen besteedden er in totaal acht postzegels aan. Brievenbussen uit Europa, zoals Groot Brittannië en Ierland, maar ook uit de meest onverwachte hoek, zoals Dubai, Mexico, Nepal, Urugay en de Verenigde Staten.
Denemarken gaf een postzegel uit met de typisch gevormde brievenbus en ook Finland, een meer vierkant model. Dit Finse model is ook als cartoon afgebeeld op een blokje. Op de brievenbus in twee talen, dat het inderdaad een brievenbus is…..
De postdienst van Thailand liet zich ook niet onbetuigd en liet een serie van vier postzegels verschijnen met afbeeldingen van verschillende brievenbussen.
Meestal staat de brievenbus in het middelpunt van de zegel, maar soms is de bus ook een attribuut, dat thuishoort in een verhaal. Zoals de zegel van Groot Brittannië die met de kerst is uitgegeven.
Of om te laten zien dat de Britse post overal aanwezig is, getuige de serie waarin de brievenbus voorkomt ingemetseld in een muur, op het platteland en in de stad.
Soms moet je goed zoeken om de brievenbus te herkennen op de postzegel! Op de middelste zegel is de brievenbus geplaatst aan het begin van het muurtje van de brug. Wie zou daar ooit een brief of kaart hebben gepost? Geen huis te zien, alleen natuur en een rode postauto.
De brievenbus, een attribuut dat iedereen bijna dagelijks tegenkomt, er gedachteloos aan voorbij gaat.
Maar een attribuut dat onontbeerlijk is om een brief of kaart buiten de openingstijden van het postkantoor toch snel op zijn bestemming te krijgen. Een mooi onderwerp om een verzameling mee te beginnen. Postzegels? Een onuitputtelijke bron van mogelijkheden!
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)