Erich Kästner - Postzegelblog

Erich Kästner

3

Erich Kästner (1899 -1974) werd geboren in Dresden, Duitsland. Hij was schrijver, publicist, dichter, redacteur van dagbladen en schreef teksten voor cabaret. Hij werd echter bekend als schrijver van kinderboeken. Hij had een bijzonder sterke band met zijn moeder. Toen hij later in Leipzig en Berlin woonachtig was, stuurde hij haar dagelijks brieven en kaarten. Ook in zijn romans speelt de moederfiguur een belangrijke rol. In 1957 verscheen zijn autobiografie ‘Als ich ein kleiner Junge war’ waarin hij het volgende zegt: ‘De wereldoorlog was begonnen en mijn jeugd was voorbij.’ In 1917 moest hij in dienst. De ruwheid van de opleiding leidde tot afkeer van het militarisme. De helft van zijn klasgenoten was op dat moment al dood.

Zijn periode in Berlijn (1927-1933) was zijn productiefste. In oktober 1929 verscheen zijn eerste kinderboek ‘Emil und die Detektive’. Alleen al in Duitsland werden er meer dan twee miljoen van verkocht en het boek verscheen in 59 talen. De hoofdbestanddelen zijn humor en avontuur, hetgeen grote hilariteit veroorzaakte. Tot die tijd waren kinderboeken doorgaans sprookjesachtig en/of moraliserend. Het was bijvoorbeeld al ongewoon dat het verhaal zich afspeelt in de grote stad Berlijn. De illustraties van Walter Trier droegen zeker bij aan het enorme succes. Al snel hierna verschenen nog twee kinderboeken: ‘Pünktchen und Anton’ (1931) en ‘Das fliegende Klassenzimmer’ (1933).

Het boek werd aanvankelijk niet verboden in 1933. Kästner was als enige schrijver aanwezig bij het verbranden van zijn overige werk in dat jaar. Hij werd veroordeeld, maar verder niet lastiggevallen. In 1936 echter werd ook ‘Emil und die Detektive’ verboden.
Hieronder de (naar mijn weten) enige postzegel met als thema ‘boekverbranding’. Door de nogal forse afstempeling is de zegel amper te zien. De opdruk luidt : ‘Das verbrannte Buch – Ein Raum ohne Bücher ist ein Körper ohne Seele’.

Het boek vertelt hoe de 12-jarige Emil Tischbein voor de eerste keer naar Berlijn reist om een familielid te bezoeken. Zijn moeder heeft hem 140 mark meegegeven voor zijn oma. Tijdens zijn treinreis wordt dit geld hem afhandig gemaakt door een medepassagier, ene Grundeis. Aangezien Emil thuis iets ‘uitgevreten’ heeft, wil hij de politie er niet bij halen en volgt de boef door de stad. Enige jongens en een meisje sluiten zich bij hem aan. De groep schaduwt de dief dwars door Berlijn. Nerveus geworden wil de dief het geld bij een bankfiliaal omwisselen maar de jongens grijpen hem beet en geven hem over aan de politie. Grundeis blijkt een gezocht misdadiger te zijn en het geld Is overduidelijk van Emil. Hij had de briefjes met een speldje aan de binnenkant van zijn jasje vastgemaakt en de gaatjes in de biljetten zijn daar het bewijs van. Emil krijgt duizend mark als beloning.
Kästner werd geïnspireerd tot dit verhaal door een gebeurtenis uit zijn jeugd. Hij ging toen een boef achterna en greep hem vast. Deze schurk had zijn moeder, een kapster, opgelicht. Bovendien was Kästner’s eerste voornaam Emil.

Uitgifte PostModern Dresden

In 2010 , Europees jaar van het kinderboek , werd onderstaande envelop uitgegeven.

In 2014 verschenen deze twee gelegenheidsstempels:

 

Erich Kästner was tevens een fervent ‘herverteller’ van bekende verhalen zoals Tijl Uilenspiegel (eerste editie dateert uit 1938). Mooi voorbeeld hiervan is een brief van Deutsche Post – Post Aktuell met de verkleinde voorkant en de achterkant met het betreffende boek. Ook hier zijn de illustraties van Walter Trier.

De boeken van Erich Kästner worden nog steeds veel gelezen. Behalve de talloze verfilmingen, toneelstukken en musicals die gemaakt zijn van ‘Emil und die Detektive’ vond op 8 januari 2017 in Berlijn de première plaats van een muzikale versie van het theaterstuk waaraan verschillende schoolklassen deelnamen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,90 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Willem Hogendoorn op 15 maart 2018 om 20:39

    Mooi verhaal Yvonne

  • Martin Scheer op 17 maart 2018 om 16:14

    Leuk hoe je verhaalt over jouw passie: Literatuur. Ik ben blij dat ik een beetje heb kunnen bijdragen door wat materiaal te leveren. Je kondigt twee stempels uit 2014 aan, maar ik zag er maar eentje. Vergeten of lag het aan het beperkte scherm van mijn mobieltje?

  • Yvonne Kruse op 17 maart 2018 om 18:29

    Jouw mobieltje was oké. De redactie had kennelijk besloten er maar één te plaatsen. Dank voor je leuke reactie. Ik ga weer verder!!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)