Wie zal er gewonnen hebben? - Postzegelblog

Wie zal er gewonnen hebben?

0

schaken-2-342-200p.jpgHet verzamelen van losse postzegels is leuk, maar nog leuker is het verzamelen van poststukken. Een vooral, als die poststukken een heel verhaal vertellen. Zo kwam ik een briefkaart (of is het drukwerk?) tegen die op 5 augustus 1924 was verzonden vanuit Hellevoetsluis naar Amsterdam. Meteen vielen een paar dingen op. Zoals de stempelafdruk op de postzegel van 2 cent (voor drukwerk binnenland tarief van 1 maart 1921 tot 1 juli 1927). Een stempel dat gebruikt werd door de conducteur op de stoomtram (het Moordenaartje) van Hellevoetsluis naar Rotterdam. Dit stempel werd gebruikt vanaf 1913 tot augustus 1961!

schaken-3-343-200p.jpgMaar er is meer te zien. Een klein stempeltje met de letter G en het getal 630. Waar was dat dan voor? Elke postbesteller had in die tijd een eigen nummer en voordat hij de straat opging om de post te bestellen, moesten alle poststukken van zijn stempel worden voorzien. Zo kon men achteraf altijd controleren welke besteller de post had bezorgd en ook met welke bestelling dat was gebeurd. De grootste postkantoren hadden toen wel acht bestellingen per dag. De letter G is dus gebruikt voor de één na laatste bestelling.

schaken-1-341-400p.jpg 

Maar waar is deze kaart voor gebruikt? Dat kunnen we zien op de keerzijde. De kaart was blijkbaar door de Nederlandsche Schaakbond gedrukt om schaakliefhebbers op eenvoudige wijze ‘op afstand’ met elkaar te kunnen schaken. Want ook een schaakbord was voorgedrukt. De schaakstukken moesten met afdrukken van stempeltjes (zwart voor zwart en rood voor wit) worden voorzien. Een toren is blijkbaar door wit veroverd! De witte koning is met een potloodstreepje onderstreept. Wat zal zwart nu doen? Maar was dit nu drukwerk of een mededeling per briefkaart? Had de Schaakbond gelijk door er BRIEFKAART op te drukken voor het tarief van 7½ cent? Of had de schaker gelijk? Wie is aan zet?

schaken-4-344-400p.jpg

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)