Keltisch kruis op Belgische postzegel - Postzegelblog

Keltisch kruis op Belgische postzegel

0

Wat doet een Keltisch kruis op een Belgische postzegel? Een vraag die bij me opkwam toen op 13 mei 1995 deze postzegel uitkwam ontworpen door Eric Daniëls. Twee soldaten met verschillende uniformen uit de 18de eeuw gewapend met musketten. Een leger met vaandels op de achtergrond. En alleen de tekst: Fontenoy 1745. Waren Ierse soldaten verwikkeld geweest in een veldslag in België?

Krant met afb kruis detail

Het kruis is afgebeeld in een Duitse krant uit mei 1916. Daarbij een verhaal van Dr. Clemens Schwarte die dienst deed in het Duitse bezettingsleger in België. Het monument staat midden in het dorp Fontenoy, thans behorende tot de gemeente Antoing, ten zuidoosten van Doornik in de provincie Henegouwen. Het kruis staat opgesteld op een klein grasveld aan de Rue de Gaurain vlak achter de kerk van Sint-Michaël en het ‘Café des Irlandais’.

België 2600 b
Ierland Fontenoy

Het Keltische kruis werd door de Ierse architect Anthony Scott (1844-1919) ontworpen en ingehuldigd op 25 augustus 1907, waarbij de burgemeester van Dublin aanwezig was. In het kruis zijn drie stenen verwerkt afkomstig uit drie verschillende delen van Ierland. Het kruis werd opgetrokken door Messrs. Thompson Bros, te Dublin, beeldhouwers. De Belgische Post en de Ierse Post herdachten de Slag bij Fontenoy met een gemeenschappelijke uitgifte. Op de postzegels zijn twee soldaten, waarvan een uit het Dillon’s Regiment, van de Ierse Brigade afgebeeld. De Slag bij Fontenoy vond plaats op dinsdag 11 mei 1745. Een groot Frans leger onder bevel van Lodewijk XV en aangevoerd door Maarschalk Maurits van Saksen was opgetrokken naar Doornik om deze stad te kunnen innemen. Daarna zou Vlaanderen worden bezet waarbij de zeehavens van belang waren. De stad werd verdedigd door een Hollands garnizoen. Vanwege de bedreiging werd een leger bestaande uit Britse, Hannoverse (België behoorde tot het Habsburgse Huis), Oostenrijkse en Hollandse troepen naar de Franse legers gestuurd om deze aan te vallen. Het geallieerde leger stond onder bevel van de Hertog van Cumberland. De slag begon om vijf uur in de ochtend en duurde tot twee uur in de middag. Met de Fransen vocht ook de Ierse Brigade mee bestaande uit enkele regimenten infanterie en cavalerie. Een van de Ierse soldaten, sergeant Wheelock, wist een vaandel van de vijand te veroveren. Het was het vaandel van de gehate Engelse gardetroepen.

Fontenoy Eire stempel
Fontenoy België stempel

Waarom was de Ierse Brigade in dienst van Frankrijk? De soldaten waren Ierse ballingen onder leiding van Lord Mountcashel. De brigade werd gevormd door vijf Jacobijnse regimenten die geruild waren tegen een grote legereenheid van de Franse infanterie die voor koning Jacobus II in Ierland ging vechten tegen de legers van koning William III ofwel Willem van Oranje. Het poststempel van vrijdag 12 mei en zaterdag 13 mei 1995 dat werd gebruikt toont ook het Keltische kruis. In het Ierse stempel is de naam Lumneach opgenomen, de Ierse benaming voor de stad Limerick. De naam verwijst naar het Verdrag van Limerick uit 1691 dat door de Engelsen werd ondertekend maar die het in feite aan hun laars lapten. Daardoor ontstond grote haat en woede tegen de Engelsen. Op drie zijden van het kruis zijn de woorden ‘Remember Limerick’ aangebracht als herinnering aan de harde gevechten die aan de zijde van de Franse legers werden geleverd tegen de Britse en geallieerde legers van de Hertog van Cumberland.

Fontenoy Frankrijk

De uiteindelijke overwinning van de Franse legers met de hulp van de Ierse Brigade opende de deur naar het noorden. Maar de overwinning had vele slachtoffers geëist. Meer dan 5.000 doden en 9.000 gewonden. De Ierse Brigade telde 657 doden en gewonden.

Schilderij Vernet

De Franse Post gaf op zaterdag 17 oktober 1970 een postzegel uit met als afbeelding een schilderij vervaardigd door Horace Vernet in 1828. Op de postzegel wordt het door de Ieren veroverde Engelse vaandel getoond aan koning Lodewijk XV. Het schilderij hangt in de Galerij der Veldslagen in het Paleis van Versailles. Elk jaar komen nog steeds vele Ieren het Waalse gedenkteken in Fontenoy bezoeken. Heeft u ook wel eens gezocht naar meer informatie over bepaalde afbeeldingen op postzegels en kwam u tot verrassende ontdekkingen?

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Frankrijk Oostenrijk Kerken SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,63 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)