Werelderfgoed in Australië en Groot-Brittannië (deel 2) - Postzegelblog

Werelderfgoed in Australië en Groot-Brittannië (deel 2)

0

Royal Mail en Australia Post gaven op 21 april 2005 een gezamenlijke serie postzegels uit met afbeeldingen die betrekking hadden op gebieden met grote landschappelijke en geschiedkundig culturele waarde die vermeld zijn op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De uitgifte van de acht postzegels vond plaats ter gelegenheid van de Pacific Explorer postzegeltentoonstelling in Sydney, Australië, die duurde van 21 tot 24 pril 2005.

De postzegels met afbeeldingen van de Britse monumenten werden voorzien van de landsnaam Australia en een waarde in Australische dollarcent of dollar. De postzegels in de vellen werden als paartje omgewisseld, zodat links de Australische zegel te vinden was en rechts de Britse.

In tegenstelling tot de afbeeldingen op de postzegels van Royal Mail met door mensen opgerichte monumenten en een monumentaal gebouw heeft Australian Post gekozen voor landschappen die op de Werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Op de lijst van Australië staan twintig namen waaronder slechts drie gebouwen en elf dwangarbeiders kolonies. De overige namen betreffen natuurgebieden. De eerste postzegel laat het ‘Greater Blue Mountains’ gebied zien.

Het natuurgebied wordt overstroomd door toeristen die de Blauwe Bergen bezoeken vanwege de imposante diepe ravijnen en vele watervallen. In het gebied komen 92 verschillende soorten eucalyptusbomen voor die de blauwe gloed geven aan de bergen. Op de prentkaart linksboven de rotsformatie bij Echo Point met de naam ‘The Three Sisters’. Goed te zien vanuit een gondel, de ‘Skyway’. De rotsformatie is zo genoemd naar een legende van de Aboriginals die in deze rotsen drie versteende zusters zagen, Meehni, Wimlah en Gunnedoo. Verder linksonder de Wentworth Falls en rechtsonder de ‘Hanging Rock’. Het Nationale Park werd in het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Ondanks alle aanpassingen door de mens in de vorm van kabelcabines en treintjes om het toerisme te stimuleren.

Het (sub)tropisch regenwoud van Queensland werd in 1986 vermeld op de Werelderfgoedlijst als het grootste regenwoudgebied ter wereld. Onder de naam Gondwana regenwouden zijn vijftig afzonderlijke reservaten opgenomen die in totaal 3665 vierkante kilometer beslaan. Ze liggen op het grensgebied van Queensland en Nieuw-Zuid-Wales.

Ook hier trekken veel toeristen naar toe om de prachtige natuur te bewonderen. De naam Gondwana verwijst naar het voormalige supercontinent op het zuidelijke deel van onze aarde. De naamgeving werd gedaan naar een vindplaats in India waar de eerst gevonden rotsformaties uit het paleocontinent werden onderzocht.

In 1987 werd het gebied Purnululu is West-Australië tot Nationaal Park verklaard. In tegenstelling tot de twee eerdere op de postzegels afgebeelde nationale parken wordt Purnululu nog niet overstroomd door toeristen. Dat komt omdat het gebied vrij ontoegankelijk is. Het plateau van Purnululu National Park ligt 200 meter hoger dan de omgeving. Door erosie zijn vele ravijnen en valleien ontstaan waardoor verschillende kleuren aardlagen zijn te zien.

Het park werd in 2003 op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de uniek gevormde rotsen in de vorm van bijenkorven. Deze rotsen zijn te vinden in de Bungle Bungle Range en zijn ongeveer 300 meter hoog. Het is niet toegestaan deze rotsen te beklimmen omdat het zachte, poreuze zandsteen ernstig zou worden beschadigd. Ze zijn zo’n 375 miljoen jaar geleden ontstaan, waarschijnlijk door de inslag van een meteoriet. De Aboriginal naam Purnululu betekent ‘zandsteen’. Bungle Bungle is een verwijzing naar het gras dat hier groeit: bundle bundle.

Het laatste nationale park dat is afgebeeld is het Uluru-Kata Tjuta National Park. Dit park ligt in het Noordelijke Territorium. Het gebied ligt midden in Australië dat ook wel het ‘Rode Centrum’ wordt genoemd. Het park is genoemd naar twee rotsformaties die hoog uitsteken boven het woestijnlandschap. De rots Uluru werd vroeger ‘Ayers Rock’ genoemd. De hoogste top is 348 meter, hoger dan de Eiffeltoren in Parijs.  Kata Tjuta had de naam ‘The Olgas’ en heeft een top die nog hoger is: 546 meter. Het gebied werd door de Australische regering in 1985 teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners, de ‘Anangu’. De Aboriginal namen voor de twee bergen waren al eerder in 1977 in ere hersteld.

Op de prentkaart is de rotsformatie Kata Tjuta te zien tijdens zonsondergang waardoor de oranjerode gloed van de rots bijna oogverblindend is. Ondanks het woestijnachtige gebied kan men hier meer dan 400 plantensoorten vinden, 72 reptiel soorten en 24 Australische zoogdiersoorten. In de zomermaanden kan de temperatuur meer dan 45 graden boven nul bereiken. Maar in de winter kan de temperatuur zaken tot 7 graden onder nul. Ondanks het woestijnachtige landschap valt er toch gemiddeld 300 mm regen per jaar.

De eerstedag envelop uitgegeven door Australia Post werd beplakt met uitsluitend de postzegels met de Australische benaming en frankeerwaarden. De stempeling vond plaats met een stempel van Sydney met de datum 21 april 2005. In het vignet onder andere weer de mijnlift van Blaenavon.

Een bijzonder maaksel was een envelop waarop zowel de Australische als de Britse postzegels waren geplakt. De postzegels van Australië gestempeld met het stempel van Sydney en de Britse postzegels met een stempel van Whitby in North Yorkshire. De envelop was gewijd aan de zeiltocht van de bark ‘Endeavour’ vanuit Engeland naar Australië. Een in blauw afgedrukt stempel geeft aan, dat de envelop is meegereisd met het zeilschip. Hoe kon dit?

HM Bark Endeavour was het schip waarmee James Cook op zijn reizen de kusten van Nieuw-Zeeland en Australië verkende. Hij was in augustus 1768 vertrokken uit Plymouth en bereikte de kust van Australië in april 1770 waar hij aan land ging bij wat nu Botany Bay heet. Een replica van HM Bark Endeavour werd in 1994 gebouwd. Op 8 november 2004 werd opnieuw een zeetocht ondernomen met deze replica vanuit Whitehaven in Engeland naar Australië.

Het schip kwam in Sydney aan op 17 april 2005 en daar bleef zij omdat ze werd overgedragen aan het Australian National Maritime Museum. Ze ligt sindsdien in Darling Harbour als museumschip. Was de blanco envelop meegegaan in 2004 en zijn later de opgeplakte Britse en Australische postzegels op 21 april 205 gestempeld? Heeft het schip nadat de enveloppen aan boord waren gebracht nog enkele meters gevaren om het blauwe stempeltje legaal te maken? Of zijn ze helemaal niet aan boord geweest? Ik weet het niet. En de stempels ‘The Year of the Sea’, wat was de reden? In Liverpool werd het ‘Sea Britain Festival 2005’ gehouden waarin Groot-Brittannië als zeevarende natie werd herdacht. Maar vooral werd de ‘Battle of Trafalgar’ herdacht, toen 200 jaar eerder op 21 oktober 1805, met de overwinning en dood van Admiraal Lord Nelson. Was dat ook Werelderfgoed? Wel mooie stempels!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)