Dag van de Italiaanse vlag op 7 januari 2022 - Postzegelblog

Dag van de Italiaanse vlag op 7 januari 2022

2

Op 7 januari is het in Italië de ‘Dag van de Vlag’ (Festa del Tricolore / Giornata Nazionale della Bandiera). Geen officiële feestdag, maar er wordt o.a. een ceremonie gehouden in de stad Reggio Emilia waar de ’tricolore’ (driekleur) voor het eerst werd gehesen. ‘Festa del Tricolore’ wordt sinds 1997 jaarlijks op 7 januari gevierd. Italië is trots op haar vlag en toont de vlag vaak bij hoogtepunten van sportwedstrijden en officiële herdenkingen op de zegels.

Vlag van Italië

De vlag van Italië is een driekleur die bestaat uit drie even brede verticale banen groen, wit en rood. Het ontwerp van de vlag is afgeleid van de vlag van Frankrijk, waarbij het blauw van de Franse vlag werd vervangen door groen. De kleuren rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild, dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.

Italië (2011): 150ste verjaardag van de eenwording van Italië.

In 1797 werd door de Cispadaanse Republiek – een door Napoleon Bonaparte in het leven geroepen staat in Noord-Italië – een groen-wit-rode vlag voor het eerst gebruikt als vlag van een politieke entiteit. De Cisalpijnse Republiek gebruikte vanaf 11 mei 1798 een verticale driekleur in de kleuren van de huidige Italiaanse vlag. In 1802 veranderde deze republiek haar naam in ‘Italiaanse Republiek’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1848 werd de ’tricolore’ officieel goedgekeurd door het Koninkrijk Sardinië. In 1861 werd de vlag van het Koninkrijk Sardinië de vlag van het nieuw gevormde Koninkrijk Italië. Van 1861 tot 1948 had de vlag van Italië het wapen van het Huis van Savoye in het midden van de vlag staan.

 

 

 

 

 

 

Verklaring kleuren vlag

Sommige Italianen hebben geprobeerd een symbolische betekenis aan de kleuren te geven.

 • Een algemeen aanvaarde betekenis:
  • groen staat voor de heuvels en vlakten,
  • wit voor de besneeuwde Alpen en diens gletsjers
  • rood voor het bloed dat vergoten is bij het verenigen van de Italiaanse gebieden.

Italië (2013): Vogels van de Alpen (de sneeuwhoen, de grijze specht, de lammergier, de capogrosso en de auerhoen).

 

 • Er is ook een uitleg die naar de Italiaanse keuken verwijst:
  • groen staat voor basilicum,
  • wit voor mozzarella
  • rood voor tomaat.

 

 

 

 

 

 • Een derde type symboliek verwijst naar teleologische deugden:
  • groen staat voor hoop,
  • wit voor overtuiging
  • rood voor liefdadigheid.

 

Historische gebeurtenissen

Lavazza

Luigi Lavazza, S.p.A. is een Italiaanse koffiebrander. Het bedrijf is gevestigd in Turijn. Lavazza is opgericht door Luigi Lavazza (1859–1949), die als detailhandelaar koffie ging branden en verkopen. Tegenwoordig is Lavazza voornamelijk bekend als leverancier van espresso koffie. Het bedrijf is marktleider in Italië en exporteert wereldwijd.

Italië (2015): 120 jaar Lavazza (1895 – 2015).

Ontwerp: een kopje koffie gestileerd met de kleuren van de Italiaanse vlag, met daarboven de handgeschreven handtekening van Luigi Lavazza, oprichter van het bedrijf.

 

G20

De Groep van 20 (G20) is een groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie. Gezamenlijk beslaan de leden van de G20 zo’n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product, zo’n 80% van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee derde van de wereldbevolking. 

Italië (2021): Voorzitterschap G20.

In 2021 was Italië gastheer van de G20. Er werden twee bijeenkomsten georganiseerd. Op 9 en 10 juli in Venetië en 30 en 31 oktober in Rome. In oktober besloten de deelnemers meer vaart te zetten achter maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C en stemden in met een wereldwijde minimum­ van 15% voor de vennootschapsbelasting, uiterlijk in 2023. Tot slot zal de G20 zich inspannen voor een betere en snellere toegang tot COVID-19 vaccins in arme landen. Ontwerp zegel: Palazzo Chigi, dat het voorzitterschap van de Raad van Ministers huisvest, geverfd in de nationale vlag.

 

Europees kampioenschap voetbal 2020

Het Europees kampioenschap voetbal 2020 (mannen), waarvan UEFA Euro 2020 het eindtoernooi was, was de 16e editie van het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. Het zou in eerste instantie worden gehouden van 12 juni tot en met 12 juli 2020, maar vanwege de coronapandemie werd het evenement uitgesteld naar 11 juni tot en met 11 juli 2021.

Italië (2021): Europees kampioenschap voetbal 2020 (EURO2020).

Het toernooi werd, net zoals in 2020 het plan was, in elf stadions en evenveel landen gespeeld. Nog nooit waren zoveel landen gastheer. De openingswedstrijd was in Rome, de finale in Londen. De finale was Italië – Engeland. Italië werd kampioen door de strafschoppen beter te nemen (3-2).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)