Eurovisie Songfestival 2023 Liverpool: United By Music - Postzegelblog

Eurovisie Songfestival 2023 Liverpool: United By Music

1

De Olympische Spelen van de muziek start in Liverpool op 9 mei 2023 (67e editie) met de halve finale. Met o.a. onze inzending van Mia Nicolai en Dion Cooper met ‘Burning Daylight’. Er is veel gezegd over de eerste optredens van dit duo. Bij de bookmakers staan ze op de 21e plaats. Dus eerst zorgen dat je in de 1e halve finale bij de eerste 10 landen scoort om de finale te halen. Kijkt u mee drie dagen naar de show of leest u liever de blog?

Terug naar Turijn 2022

Het Eurovisiesongfestival 2022 was de 66e editie van het jaarlijkse Eurovisiesongfestival. De Oekraïense groep Kalush Orchestra won met Stefania. Kalush, ook bekend onder de naam Kalush Orchestra, is een Oekraïense rapgroep die in 2019 werd opgericht. De groep bestaat uit oprichter en rapper Oleh Psiuk (ook wel gespeld als Psyuk), multi-instrumentalist Igor Didenchuk (ook wel gespeld als Didentsjoek) en dj MC Kilimmen. Didenchuk is tevens lid van electro-folkband Go_A, die meedeed aan het Eurovisiesongfestival 2021. Het was de derde keer dat het festijn in Italië plaatsvond. Het thema in Turijn was ‘The Sound Of Beauty’.

2CD Eurovision Song Contest Turin 2022.

In mei 2022 kondigde de CEO van de Oekraïense postdienst Ukrposhta aan dat hij Eurovisiewinnaars Kalush Orchestra wilde eren met een speciale postzegel. En dat ziet er nu een stuk waarschijnlijker uit met de lancering van de ‘Good evening, we are from Ukraine!’ postzegel wedstrijd. In een Instagram-bericht deelde Ukraine Post dat het meer dan 1500 schetsen voor de wedstrijd had ontvangen. Het heeft een shortlist van vijf ontwerpen gemaakt, waarvan er twee expliciet naar Kalush Orchestra verwijzen.

De eerste (vermeld als nummer 1 in de onderstaande galerij) toont de oprichter en rapper van het Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, die zijn Eurovisie-outfit draagt, inclusief zijn kenmerkende roze vissershoed. Hij is afgebeeld naast een Oekraïense soldaat die zijn pistool richt. Dat Oleh een microfoon vasthoudt, gaat niet alleen over muziek. Hij en zijn medebandleden hebben hun platform gebruikt om het bewustzijn over de oorlog in eigen land te vergroten en om de wereld te herinneren aan de unieke signatuur van de Oekraïense cultuur. De tweede Kalush-optie (vermeld als nr. 3 in de onderstaande galerij) toont een gans met een hybride hoed – de ene helft is heel duidelijk Oleh’s roze emmerhoed, terwijl de andere helft verandert in militaire camouflage. Het suggereert opnieuw de belangrijke rol die de groep heeft gespeeld tijdens het donkerste uur van het land. Voor zover bekend bij mij zijn er in 2022 geen postzegels verschenen van de winnaars van 2022.

 

Liverpool als muziekstad

In 2001 riep het Guinness Book of Records Liverpool uit tot ‘City of Pop’ vanwege de vele nummer één records die uit de stad zijn voortgekomen. De beroemdste band die uit Liverpool is gekomen, zijn de Beatles (die 17 nummer één singles in het VK en 20 in de VS opnamen). Veel van hun vroege optredens speelden ze in de Cavern Club.

Engeland (2007): Advertentie Royal Mail voor The Beatles uitgiften.

Veel zeemansliederen verwijzen specifiek naar Liverpool, zoals ‘Heave Away’, ‘Liverpool Judies’ en ‘Maggie May’, dat later werd uitgevoerd door de Beatles.

Engeland (2007): M/S The Beatles.

In de jaren zestig was de stad de thuisbasis van de ontwikkeling van de Merseybeat, gepopulariseerd door artiesten als Gerry & The Pacemakers. Maar zelfs vóór Merseybeat had Liverpool succesvolle acts als Frankie Vaughan, Lita Roza en Billy Fury. Eind jaren zeventig / begin jaren tachtig verschenen Echo & the Bunnymen, A Flock of Seagulls, Teardrop Explode, the Mighty Wah!, OMD, China Crisis, Frankie Goes to Hollywood (FGTH) en Dead or Alive ontstonden.

USA (2018): John Lennon.

Het enthousiasme is groot in de stad. Op de 500 vacatures voor vrijwilligers reageerden maar liefst 2500 inwoners.

Engeland (2021): Presentation Pack Paul McCartney.

Liverpool verwacht tijdens het festival 100.000 bezoekers. Circa 160 miljoen mensen zullen er op televisie naar kijken. Kijkt u mee drie dagen ‘music & show’?

Engeland (2021): Presentation Pack M/S Paul McCartney.

Vroeger ging niemand op vakantie naar Liverpool, door het Beatles-toerisme zijn veel hotelkamers volgeboekt.

 

Eurovision Song Contest Liverpool 2023: United By Music

Wegens de Russische invasie van Oekraïne kan het festival niet in Oekraïne plaatsvinden. De nummer twee van 2022, het Verenigd Koninkrijk, neemt de organisatie op zich. Dit gebeurt in samenwerking met de Oekraïense omroep. Om financiële redenen trokken Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië zich terug. Twee keer de halve finales op 9 en 11 mei 2023 en de finale op 13 mei 2023. Het wordt weer een groots spektakel op het podium

Het ontwerp van de nieuwe postzegel zal afzonderlijk worden goedgekeurd, aangezien het moet worden afgestemd met het Eurovisie Songfestival. De foto met de vissershoed en Azovstal op de achtergrond van de Oekraïense vlag gepubliceerd door de CEO Ukrposhta is een voorbeeld van een van de opties (is niet het uiteindelijke ontwerp van de postzegel). Oekraïense postdienst (Ukrposhta) heeft uiteindelijk gekozen voor het onderstaand ontwerp van ‘Kalush Orchestra’ in 2023.

Oekraïne (2023): Kalush Orchestra (winnaars 2022).

Of de Nederlandse inzending de finale haalt, is de vraag gelet op de slechte voorbereidingen voor het songfestival. Vals gezongen!  Het arrangement is gewijzigd met anderhalve toon hoger wordt gezongen. Ik ben meer enthousiast over de Belgische inzending. Kijken, luisteren en duimen maar.

2CD Eurovision Song Contest Liverpool 2023.

De slogan is ‘United By Music’ en demonstreert de unieke samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en gaststad Liverpool om het Eurovisie Songfestival naar een publiek over de hele wereld te brengen en de ongelooflijke kracht van muziek om gemeenschappen samen te brengen. Het weerspiegelt ook de eigenlijke oorsprong van de wedstrijd, ontwikkeld om Europa dichter bij elkaar te brengen door middel van een gedeelde televisie-ervaring in verschillende landen. De BBC organiseert samen met de European Broadcasting Union (EBU) de wedstrijd in overleg met UA:PBC, de Oekraïense publieke omroep en de winnaars van de wedstrijd van vorig jaar. Liverpool werd gekozen na een krachtig biedingsproces van de stad waarbij de faciliteiten op de locatie werden onderzocht; de mogelijkheid om duizenden bezoekende delegaties, crew, fans en journalisten te huisvesten; infrastructuur; en het culturele aanbod van de gaststad als weerspiegeling van de overwinning van Oekraïne in 2022.

 

Meer info:

Officiële site Liverpool: https://eurovision.tv/

Nederlandse AVROTROS site:

https://www.avrotros.nl/eurovisie-songfestival/home/

De beste verhalen van alle deelnemers 2023: https://eurostory.nl/

Eerdere Songfestival blogs (2019 t/m 2022):

https://www.postzegelblog.nl/tag/eurovisie-songfestival/

Eerdere blogs van The Beatles:

https://www.postzegelblog.nl/tag/the-beatles/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)