POST Luxembourg wint PostEurop 2022 en 2023 postzegelwedstrijden - Postzegelblog

POST Luxembourg wint PostEurop 2022 en 2023 postzegelwedstrijden

2

POST Luxembourg is twee keer in de prijzen gevallen. Voor de mooiste PostEurop zegel van 2022 en de uitverkiezing van de nieuwe PostEurop zegel van 2023 met het thema ‘Vrede’. Weet u wat het thema van PostEurop 2022 was en de inzending van Nederland? Er was kritiek op het Nederlandse ontwerp.

Algemene Leden Vergadering PostEurop (2022)

Begin oktober 2022 werden in Dublin, tijdens de Algemene Vergadering van PostEurop, de vereniging die de Europese openbare postbedrijven vertegenwoordigt, de winnaars van de EUROPA-postzegelwedstrijden 2022 en 2023 bekendgemaakt.

De postzegel ‘Melusina’ van POST Luxembourg, gemaakt door Miriam Rosner, is de winnaar van de EUROPA 2022-postzegelwedstrijd ter illustratie van nationale verhalen en mythen.

 

Luxembourg PostEurop 2022 zegels

 

Kropemann – Oorspronkelijk was de Kropemann een natuurgeest die leefde in rivieren, beken, vijvers, meren, bronnen, stuwen of putten. Volgens de legende ving hij met zijn Kropestaang (haakse paal) die kinderen die te dicht bij het water durfden te komen, trok ze naar binnen en verslond ze of hield ze gevangen. Tot 1950 was de Kropemann in het hele land bekend (en gevreesd). Hoe griezelig zijn verhaal ook klinkt, veel ouders in Luxemburg gebruikten de waarschuwing van de Kropemann om hun kinderen weg te houden van gevaarlijke wateren en kusten en hen te beschermen. 30 jaar geleden werd de legende herontdekt in Redingen en sindsdien is de Kropemann stevig verbonden met de gemeente, als het ware haar mascotte, en is hij het hele jaar door aanwezig in de vorm van verschillende sculpturen.

Melusina – Volgens de legende was Melusina de vrouw van graaf Siegfried I, die wordt beschouwd als de stichter van Luxemburg. In 963 bouwde de graaf zijn kasteel op de Bock-rots boven de Alzette voor zijn mooie vrouw, omdat ze hem twee voorwaarden had gesteld alvorens met haar te trouwen: ze wilde de Alzette-vallei niet verlaten en ze wilde elke dag ongestoord alleen zijn. Zaterdag middag. Na een paar jaar, aangespoord door vrienden, zou Siegfrieds nieuwsgierigheid hem hebben verleid om op een zaterdag door het sleutelgat naar zijn vrouw te kijken en te ontdekken dat haar benen in een vissenstaart waren veranderd. Zijn kreet verraadde hem en Melusina verdween in de Alzette. Tot op de dag van vandaag wordt er gezegd dat ze elke 7 jaar verschijnt, een steek op een shirt maakt en dat zodra dit shirt klaar is, de Alzette buiten haar oevers zal treden, De Melusina met haar vissenstaart is een van de beroemdste herkenningspunten van de stad Luxemburg, een sculptuur bevindt zich direct aan de oever van de Alzette en ze is een populair motief in een grote verscheidenheid aan illustraties.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook Frankrijk had in 2022 hetzelfde motief: Melusina.

Mélusine is een figuur uit de Europese folklore, een vrouwelijke geest van zoet water in een heilige bron of rivier. Ze wordt meestal afgebeeld als een vrouw die vanaf haar middel een slang of vis is.

En weer terug naar Luxembourg (1997): Sprookjes en legendes. Inderdaad, never change a winning team….de zegel van 16F (Mélusine).

 

Luxembourg PostEurop 2023 zegels

POST Luxembourg won een tweede prijs met de EUROPA 2023 ontwerpwedstrijd rond het volgende thema: ‘Peace: the most important human value’. Zo dient de door POST Luxembourg ingediende afbeelding als gemeenschappelijk motief voor de EUROPA-postzegels die in 2023 door alle postbedrijven worden uitgegeven. ‘The New Symbol of Peace’ is gemaakt door ontwerpers Linda Bos en Runa Egilsdottir van A Designer’s Collective. Er waren 29 inzendingen voor de ontwerpwedstrijd, 44 postbedrijven deden mee aan de stemming.

Polen (2023): Pokój.

Isabelle Faber, Directeur Human Resources, Public Relations en CSR van POST Luxembourg, zei: ‘We zijn zowel enthousiast als trots dat de postzegels die we hebben ingediend een dubbele overwinning hebben behaald in de EUROPA 2022 en 2023 postzegelwedstrijden. Met postzegels wil POST Luxembourg nationale artiesten een unieke showcase te bieden, die zich nu voor Miriam Rosner en het creatieve duo Linda Bos en Runa Egilsdottir uitstrekt tot in Europa en ver daarbuiten’.

 

Linda Bos en Runa Egilsdottir van A Designer’s Collective

Het vredessymbool van een ontwerperscollectief werd in meer dan 50 landen gekozen om op de Europa-postzegels van 2023 te verschijnen. We waren verheugd en vereerd toen POST Luxembourg ons de opdracht gaf om een ​​ontwerp te maken voor de Europa Postzegelwedstrijd 2023, maar nog meer verheugd om het nieuws met jullie te delen dat ons ontwerp heeft gewonnen! VREDE de hoogste waarde van de mensheid. De wereld heeft een nieuw vredessymbool nodig, dat alle naties verenigt.

Culturele verschillen vormen misschien een barrière voor een staat van vrede. Als de mensheid elkaars verschillen maar kon respecteren door hun betekenis te begrijpen en er met aandacht op te reageren, zou de wereld een betere plek zijn. Volgens de mening van de speciale jury weerspiegelt het winnende ontwerpmotief het idee van de EUROPA-wedstrijd 2023 op de meest geschikte manier. Het is een geslaagde poging om een ​​nieuw vredesteken te creëren op basis van het eeuwenoude Europese visuele motief van een knoop, symbool van oneindige eenheid, vriendschap en liefde. Dit universele teken is ook een perfecte filatelistische weergave in verband met de viering van het 30-jarig bestaan ​​van PostEurop in 2023. Bron: designers.lu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijzigingen in de thema’s van EUROPA Stamps voor 2023, 2024 en 2025

Na het besluit van de buitengewone vergadering van de raad van bestuur van PostEurop op 25 april 2022, zal het thema van de EUROPA-postzegel voor 2023 ‘VREDE – de hoogste waarde van de mensheid’ zijn, zoals voorgesteld door Ukrposhta om ‘solidariteit met Oekraïne te tonen en de universele waarde voor de hele mensheid – vrede’.

België (2023): Paix – Vrede.

Zo is het thema van de EUROPA-postzegel ‘Underwater Fauna & Flora’ uitgesteld naar 2024 (in plaats van 2023) en het thema ‘Nationale Archeologische Ontdekkingen’ is uitgesteld naar 2025 (in plaats van 2024). Het thema van de EUROPA-postzegels voor 2023 ‘VREDE – de hoogste waarde van de mensheid’ zal gebaseerd zijn op een gemeenschappelijk ontwerpmotief dat wordt geselecteerd via een ontwerpwedstrijd. Van Belarus en Rusland verschijnen geen postzegels.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk Oostenrijk Polen Zweden Europa CEPT VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Guido (Breda) op 4 mei 2023 om 16:32

    Goedemiddag, is het misschien mogelijk om ergens (op een website) alle verschillende inzendingen voor die ontwerpwedstrijd voor de EUROPA-postzegels 2023 te bekijken? Dus een plek waar de 29 inzendingen allemaal in een oogopslag te vinden zijn? Dat zou ik interessant vinden. Bij voorbaat dank.

  • Matthijs op 4 mei 2023 om 19:30

    @Guido Op de website van Posteurop kunnen alle zegels per land of per jaar worden bekeken.
    https://www.posteurop.org/StampCollections

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)