Australia Day is Invasion Day op 26 januari 2023 - Postzegelblog

Australia Day is Invasion Day op 26 januari 2023

0

‘Australia Day’ is de nationale feestdag van Australië en wordt jaarlijks op 26 januari gevierd. Het is de verjaardag van de dag waarop de ‘Eerste Vloot’ (First Fleet) in 1788 Sydney bereikte. ‘Australia Day’ wordt in het hele land gevierd met concerten, sportwedstrijden, barbecues, festivals, parades en vuurwerk. Het is een officiële vrije dag voor alle Australiërs. Maar dit jaar kwamen duizenden mensen bijeen voor ‘Invasion Day’-protesten op deze feestdag. Een korte geschiedenis van ‘Australia Day’.

Australia Day

Australia Day is de officiële nationale feestdag van Australië. Jaarlijks waargenomen op 26 januari, markeert het de landing in 1788 van de Eerste Vloot bij Sydney Cove en het hijsen van de Union Flag door Arthur Phillip na dagen van verkenning van Port Jackson in New South Wales (NSW). In het huidige Australië zijn vieringen bedoeld om de diverse samenleving en het landschap van de natie te weerspiegelen en worden gekenmerkt door gemeenschaps- en familie-evenementen, reflecties op de Australische geschiedenis, officiële gemeenschapsprijzen en burgerschapsceremonies die nieuwe leden van de Australische gemeenschap verwelkomen.

Australië (1991): Australia Day.

De betekenis en betekenis van Australia Day is in de loop van de tijd geëvolueerd en betwist, en niet alle staten vierden historisch gezien dezelfde datum als hun datum van historische betekenis. De datum van 26 januari 1788 markeert de afkondiging van de Britse soevereiniteit over de oostkust van Australië. Verslagen van vieringen op 26 januari dateren uit 1808, met de eerste officiële viering van de vorming van New South Wales in 1818. Pas in 1935 namen alle Australische staten en territoria het gebruik van de term ‘Australia Day’ over, om de datum te markeren van de landing van de Eerste Vloot in 1788 in Sydney Cove, en pas in 1994 werd 26 januari consequent gemarkeerd door een officiële feestdag op die dag door alle staten en territoria. Historisch gezien werd de datum ook afwisselend Jubileumdag, Stichtingsdag en Australian Natives’ Association (ANA)-dag genoemd.

Australië (1987): Australia Day.

In het hedendaagse Australië wordt de feestdag gekenmerkt door de uitreiking van de Australian of the Year Awards op Australia Day Eve, de aankondiging van de Australia Day Honours – lijst en toespraken van de gouverneur-generaal en de premier. Het is een officiële feestdag in elke staat en territorium.

Met gemeenschapsfestivals, concerten en burgerschapsceremonies wordt de dag gevierd in grote en kleine gemeenschappen en steden in het hele land. Australia Day is uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse burgerevenement in Australië.

Australië (1995): Australia Day.

Inheemse Australische evenementen zijn nu inbegrepen. Sinds minstens 1938 wordt de datum van Australia Day echter ook gevierd door sommige inheemse Australiërs en aanhangers die rouwen om wat wordt gezien als de invasie van het land – dat ze millennia lang hadden bezet – door de Britten en het begin van kolonisatie, protesteren tegen de viering ervan als een nationale feestdag. Invasion Day, Survival Day, of Day of Mourning wordt door velen waargenomen als tegenhanger op 26 januari, met oproepen om de datum van Australia Day te wijzigen of om de feestdag volledig af te schaffen. Steun voor het wijzigen van de datum is een minderheidsstandpunt; peilingen wijzen echter op enige steun, vooral onder Australiërs onder de 30 jaar.

 

Australia Day 2023

Australiërs markeerden donderdag de 235e verjaardag van de Britse kolonisatie met een feestdag die woede oproept over het inheemse onrecht, en de nationale aandacht vestigt op een nieuwe poging van de regering om de eerste inwoners van Australië in de grondwet te erkennen. De regering sloot zich aan bij verschillende grote bedrijven door het personeel de keuze te geven om de vakantie vrij te nemen of donderdag te werken en in plaats daarvan een andere vrije dag te nemen, als erkenning voor het groeiende publieke onbehagen bij het vieren van het hijsen van de Union Jack in 1788 in Sydney Cove.

Australië (1985): Australia Day.

Er zijn steeds meer publieke oproepen om de datum van Australia Day, die bij veel inheemse volkeren bekend staat als Invasion Day en Survival Day, te wijzigen vanwege de rampzalige gevolgen voor First Nations-mensen van Britse kolonisten die hun land innemen zonder een verdrag. De focus op de veelbewogen Europese geschiedenis van Australië leidde donderdag tot een debat over een referendum dat eind dit jaar zou plaatsvinden en dat een inheemse instantie zou creëren die bekend staat als de Voice om het Parlement toe te spreken over inheemse kwesties. Het referendum, dat naar verwachting tussen augustus en november zal plaatsvinden, zou de stem in de grondwet verankeren.

Australië (1984): FDC Australia Day.

Premier Anthony Albanese heeft zich gecommitteerd aan het referendum op de dag dat zijn centrumlinkse Labour-regering in mei vorig jaar werd gekozen. Albanese zei dat hij wilde dat inheemse volkeren erkend werden als de oorspronkelijke bewoners van Australië in de grondwet, die bestaat sinds 1901, vóór Australia Day van volgend jaar. Wanneer zal deze verandering plaatsvinden? En zal deze verandering  onze nationale eenheid zal verbeteren? ‘Het is een geweldig land. Australië zal nog beter zijn als we onze First Nations-mensen in onze grondwet erkennen’, voegde Albanese eraan toe.

Australië (1997): Australia Day.

Noel Pearson, een inheemse leider en al lang pleitbezorger van constitutionele verandering, zei dat het referendum een stap zou zijn in de richting van een ‘schikking tussen de inboorlingen en degenen die het continent hebben overgenomen en het moderne Australië hebben gesticht’. ‘Dit jaar is het belangrijkste jaar in de relatie tussen de inboorlingen van Australië en zijn zogenaamde kolonisten in de 235 jaar sinds de landing van de Eerste Vloot’, schreef Pearson donderdag in The Sydney Morning Herald, verwijzend naar de 11 Britse schepen met veroordeelden die Sydney als strafkolonie vestigden. Maar de reacties op het referendum zijn gemengd, ook onder inheemse leiders.

Australië (1982): FDC Australia Day.

Jacinta Nampijinpa Price, een inheemse senator voor de conservatieve Nationals-partij, is tegen het referendum. Haar partij steunt haar mening dat het referendum Australië langs raciale lijnen zou verdelen. Lidia Thorpe, een inheemse senator voor de progressieve Groenenpartij, dreigde woensdag tegen het referendum te zijn, tenzij in de referendumvraag wordt erkend dat traditionele eigenaren hun land nooit hebben opgegeven.

Australië (1982): Aboriginal Culture – Music and dance.

Inheemse Australiërs vormen 3,2% van de bevolking en zijn de meest achtergestelde etnische groep van het land. Ze sterven jonger dan andere Australiërs, hebben een lager opleidingsniveau, hebben minder kans op werk en zijn oververtegenwoordigd in de gevangenispopulatie. Pas in 1962 mochten ze stemmen bij federale verkiezingen, en Australische rechtbanken erkenden pas in 1992 dat hun voorouders legaal eigenaar waren van het land toen de Britten arriveerden. De viering van Australia Day op donderdag stond in het teken van de haven van Sydney, waar onder andere een jaarlijkse race van historische zeilschepen te zien was.

Australië (1993): International Year of Indigenous People – paintings (‘Dreaming’)

Afzonderlijk verzamelden duizenden zich in het centrum van Sydney om de 85e verjaardag te herdenken van het oorspronkelijke Mourning Day-protest in 1938, toen demonstranten eisen stelden, waaronder burgerrechten, voor inheemse Australiërs.

 

‘Eerste Vloot’ (First Fleet)

Tussen 1788 en 1850 stuurden de Engelsen meer dan 162.000 veroordeelden naar Australië in 806 schepen. De eerste elf van deze schepen staan ​​tegenwoordig bekend als de Eerste Vloot en bevatten de veroordeelden en mariniers die nu worden erkend als de grondleggers van Australië.

Australië (1970): Captain Cook Bicentenary.

Tijdens de 18e eeuw schoot de bevolking van de Britse steden omhoog. De meeste mensen waren arm en verdienden hun brood met overvallen en andere kleine misdaden. De algehele misdaadcijfers klom naar nieuwe recordhoogtes, de gevangenissen raakten zwaar overvol. In 1770 had Captain Cook de oostkust van Australië in kaart gebracht en gecategoriseerd als een goed vestigingsgebied. Na bestudering van zijn rapporten besloot de Britse Kroon daar een strafkolonie te stichten.

Australië (1983): Australia Day met schepen Sirius en Supply.

De Eerste Vloot bestond uit twee marineschepen (Sirius, Supply), drie bevoorradingsschepen (Friendship, Borrowdale, Golden Grove ) en zes transportschepen voor veroordeelden (Alexander, Charlotte, Fishburn, Lady Penrhyn, Prince of Wales en Scarborough ). Ze stonden onder bevel van kapitein Arthur Phillip.

 

 

 

 

 

 

 

Kiribati (1990): Nautical history met schip Chralotte.

Op 13 mei 1787 vertrok de vloot onder bevel van kapitein Arthur Phillip met meer dan 1400 mensen (veroordeelden, mariniers, matrozen, ambtenaren en vrije kolonisten) vanuit Portsmouth, Engeland en maakte een reis van meer dan 24.000 kilometer (15.000 mijl) en meer dan 250 dagen om uiteindelijk in Botany Bay (NSW) aan te komen, waar een strafkolonie de eerste Europese nederzetting in Australië zou worden. De bemanning bestond uit matrozen, mariniers en enkele civiele officieren. Ze zouden in de kolonie blijven. De documenten met bemanning, vee en proviand zijn door de eeuwen heen bewaard gebleven. Er waren ook veel dieren aan boord, zoals paarden, kalveren, schapen, ganzen, varkens, eenden, hoenders, kalkoenen en konijnen. Al met al zouden de voorraden twee jaar meegaan.

Norfolk Island (1987): Norfolk Island Settlement with loading ship and ship Sirius.

Onder het bevel van marinekapitein Arthur Phillip probeerde de vloot een strafkolonie te vestigen in Botany Bay (NSW), die in 1770 was verkend en opgeëist door luitenant James Cook . De nederzetting werd als noodzakelijk beschouwd vanwege het verlies van de dertien koloniën in Noord-Amerika. De vloot arriveerde tussen 18 en 20 januari 1788. Kapitein Phillip besloot dat Botany Bay niet geschikt was voor een nederzetting omdat ze niet genoeg zoet water vonden. Dus zeilde de vloot naar het noorden en vond Port Jackson, ‘een van de mooiste havens van de wereld’. Ze bleven daar tot 23 januari; Phillip noemde de locatie van hun landing Sydney Cove, naar de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas Townshend, 1st Burggraaf Sydney. Ook maakten ze contact met de lokale aboriginals.

Tuvalu (1999): Australia 1999 World Stamp Exhibition – Ships.

Het was de bocht van wat tegenwoordig Sydney wordt genoemd (Sydney Cove om precies te zijn). De nederzetting werd gesticht op de plaats van het beroemde operagebouw van vandaag.

 

 

 

 

 

 

 

Op 26 januari ging de hele vloot voor anker en op dezelfde dag werd de vlag gehesen. Deze datum markeert de oprichting van de Australische natie en wordt jaarlijks gevierd als de Australische dag. Kapitein Arthur Phillip werd de eerste gouverneur van de kolonie.

De verjaardag van de aankomst in Nieuw-Zuid-Wales wordt vanaf 1808 gevierd, maar sinds 1818 is het een officiële feestdag. In dat jaar (de 30e verjaardag van de landing) kregen ambtenaren voor het eerst vrij. Deze traditie werd al snel gevolgd door banken en andere openbare instellingen. In 1888 vierden alle hoofdsteden van de Australische staten (met uitzondering van Adelaide) de ‘verjaardag’. Vanaf 1935 werd deze dag als ‘Australia Day’ in alle staten gehouden op de maandag het dichtst bij de 26e. Pas sinds 1994 wordt ‘Australia Day’ landelijk gevierd door alle burgers en staten als een officiële nationale feestdag (en dus verlofdag / public holiday) op 26 januari.

 

Meer info:

Australia Day: https://www.australiaday.org.au/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch AustraliëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)