Terugblik op 2020 - Postzegelblog

Terugblik op 2020

1

Mijn top 3 van wereldgebeurtenissen in 2020 ziet er als volgt uit: 1. Corona, en de overbelasting hierdoor op de medische zorg; 2. Terroristiche aanslagen; en gelijk geëindigd op plaats 3: de Brexit en de VS-verkiezingssoap van Trump. Maar er was natuurlijk meer aan de hand in 2020. Ik heb er voor elke maand een nieuwsitem uitgelicht.

Januari: Brexit
Op 31 januari verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en is er sprake van de Brexit. Boris Johnson maakte het daarna reuze spannend of de Brexit gepaard zou gaan met de deal met de EU of no deal, waarbij er sprake zou zijn van een harde Brexit. Eind december was er uiteindelijk (op het nippertje) een deal. Oostenrijk gaf over de Brexit een postzegel uit. Men had daar eerst de beoogde datum 29-03-2019 op gedrukt. Dat werd echter 31-01-2020, waardoor de postzegelaangepast moest worden met een nieuwe datum.

Februari: COVID-19
Op 27 februari werd bij de eerste persoon in Nederland de ziekte COVID-19 vastgesteld. De voorheen onbekende ziekte werd eind 2019 voor het eerst opgemerkt in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, en verspreidde zich vervolgens in drie maanden tijd naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 was er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel sprake van een pandemie, de coronapandemie. Diverse landen, waaronder Kosovo gaven Corona-postzegels uit. De Nederlandse PostNL heeft dat tot nu toe niet gedaan.

Maart: Noord-Macedonië lid van de Navo
Op 27 maart werd Noord-Macedonië als 30ste lid van de NAVO verwelkomd. De toetreding van Noord-Macedonië werd jarenlang geblokkeerd door Griekenland, toen het land nog Macedonië heette. De Grieken eisten een nieuwe naam voor het land omdat een provincie in Griekenland ook Macedonië heet. Na een akkoord met de Grieken kreeg het land in 2019 de naam Noord-Macedonië en werd de Navo-blokkade door Griekenland opgeheven. Noord-Macedonië kon Navo-lid worden en gaf hier een postzegel over uit.

April: Colombia lid van OESO
Op 28 april werd Colombia lid van de OESO. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband van 37 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen. Nederland hoorde bij de eerste 20 lidstaten in 1961. In 2011 “vierde” Nederland het 50-jarig lidmaatschap met een postzegel.

Mei: Politie-geweld
Op 25 mei, tijdens een arrestatie in Minneapolis kwam een zwarte man, George Floyd, om het leven. Een agent drukte minutenlang zijn knie in de nek van Floyd terwijl die geboeid op de grond lag en liet merken dat hij in ademnood was. Het voorval leidt tot een heropleving van het protest tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. In sommige gevallen kwam het protest tot uiting in de vorm van plunderingen. De betrokken agent is ontslagen en vier dagen na het voorval zelf gearresteerd en aangeklaagd. Nigeria gaf in 1981 een postzegel uit over racistisch politiegeweld.

Juni: Terreur in Nigeria
Op 8 juni vermoordde Boko Haram zeker 69 mensen in het noorden van Nigeria. Het dorp werd verwoest en er werden veel bezittingen gestolen. Boko Haram is een terreurorganisatie in Nigeria, die naar de strikte toepassing van de sharia in het hele land streeft. De organisatie heeft sterk het karakter van een sekte. Boko Haram is vooral berucht geworden door de ontvoering op 15 april 2014 van een grote groep schoolmeisjes. Schoolkinderen en terrorisme: Dat moet stoppen!

Juli: Donorwet in Nederland van kracht
Op 1 juli werd in Nederland de nieuwe donorwet van kracht. Deze wet regelde dat zonder actieve registratie je geen bezwaar hebt tegen donatie van lichaamsdelen. Daarvoor moest je juist uitdrukkelijk toestemming geven voor donatie door middel van een eigenhandig gedateerde en ondertekende verklaring (donorcodicil). De wet was een initiatief van kamerlid Pia Dijkstra van D66.

Augustus: Ramp in Beiroet
Op 4 augustus vallen bij een zware explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet honderden doden en duizenden gewonden. In de haven lag 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen. De voorraad explodeerde door een brand. Hieronder een oude maximumkaart van de haven.

September: Vluchtelingenkamp op Lesbos brandt af.
Op 9 september brandt het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos grotendeels af. Duizenden bewoners van het kamp worden geëvacueerd. Vermoed wordt dat de brand is aangestoken. Veel vluchtelingen moeten op Lesbos hun asielprocedure afwachten, waardoor Moria, een voormalige militaire basis, in 2020 in een vluchtelingenkamp is veranderd. Voorheen was Lesbos een vakantiebestemming voor veel Nederlanders

Oktober: Leraar onthoofd
Op 16 oktober werd in de Franse plaats Conflans-Sainte-Honorine de leraar geschiedenis en maatschappelijke vorming Samuel Paty op straat onthoofd. De aanslag gebeurde op het moment dat het proces tegen de daders van de aanslag op de redactie van de krant Charlie Hebdo in 2015 in Frankrijk wordt gehouden. In Frankrijk werd destijds de slogan “Je suis Charlie” gelanceerd.

November: De Donald Trump verkiezings-soap
3 november 2020: Commentaar overbodig

November: COVID-19-vaccin
Op 9 november maakte het internationale farmaciebedrijf Pfizer bekend dat het als eerste een COVID-19-vaccin op de markt wil brengen. Het vaccin zit momenteel in het laatste stadium van de testfase en zou voor 90% effectief zijn.

December: Rapport Toeslagenaffaire
Op 17 december werd het Rapport over de Toeslagenaffaire gepresenteerd. De toeslagenaffaire was een affaire waarbij ongeveer 26.000 ouders onterecht slachtoffer werden van fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer werden van een harde fraudeaanpak bij de Belastingdienst van 2013 tot en met 2019. Het was een zeer pijnlijk en kritisch rapport over het falen van individuele politici, topambtenaren en de hele rechtsstaat. De gedupeerden zullen nu eindelijk gecompenseerd worden na deze “blauwe-brieventerreur”.

Tot zover het overzicht. Niet een overzicht waar je echt vrolijk van wordt. Wat gaat 2021 ons brengen? Martin Luther King zei in 1963: “I Have a Dream”, waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. In mei 2020 bleek dat zijn droom (nog) niet was uitgekomen. In een volgend blog zal ik hier aandacht aan besteden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Colombia Frankrijk Griekenland Groot Brittannië Nigeria Landkaarten Gezondheidszorg Onderwijs Politie ToerismeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)